Nyomtatás

Két U16-os és két junior ITF-versenyen vett részt a 15 éves magyar játékost a nemzetközi szövetség tehetséggondozó programjának köszönhetően. A tornák során a világ egyik legjobb 2003-as születésű játékosa, a brazil Pedro Boscardin Dias ellen is játszhatott. Egyesben veszített, párosban azonban nyert ellene.

A túra során szerzett pontjainak hála a 40. helyre tornázta fel magát a korosztályos ranglistán, így a szezon végére már nem is a Top30, hanem a Top20 a célja. Valamint az év végi mesterversenyen való részvétel.

Kalocsai Péter sokat tanult a mérkőzések során, legfőképpen azt, hogy bíznia kell önmagában és ellenfeleinek is megmutatni: nyerni akar!

Kalocsai Péter (első sor jobbról a második) nemzetközi ITF-csapattal versenyzett

Gy. Szabó Csilla írása. * A Tenisz Műhely játékosa, Kalocsai Péter eddigi pályafutása egyik legemlékezetesebb hónapjaként tarthatja majd számon az idei júniust. Az ITF tehetséggondozó programjának (ITF Junior Grand Slam Development Fund U16 Touring Team) köszönhetően meghívót kapott egy nyolcfős (négy lány, négy fiú) nemzetközi csapatba, amellyel két olaszországi U16-os, és két dániai junior ITF-versenyen vehetett részt. Foligno-ban nyomban egy első kategóriás korosztályos viadalon bizonyíthatott, ahol a negyeddöntőig jutott. A legjobb négy közé jutáshoz a brazil Pedro Boscardin Dias-t, a későbbi bajnokot kellett volna legyőznie, ám 6:4, 6:0-as vereséget szenvedett. Ellenfele azonban nem volt akárki. A dél-amerikai teniszezőt sokan a 2003-as korosztály világelsőjének tartják.  

– Az első szettben nagyon közel voltam hozzá, a statisztika alapján is volt esélyem a játszma megnyerésére – mesélt a négy hetes, utazó-edzőtábor első, vélhetően felejthetetlen állomásáról a veszprémi születésű 15 éves játékos. – Voltak break labdáim is és egyáltalán nem tűnt úgy, hogy elérhetetlen messzeségben lenne tőlem. Azt kell mondjam, ő már kész teniszező. Úgy szervál, mint egy felnőtt, fizikailag és technikailag egyaránt a mezőny előtt jár. A második játszmára már felőrölt, és el is fáradtam. De nem kesergek a vereség miatt, inkább örülök, hogy játszhattam ellene. Nagyon sokat tanultam ezen az egy találkozón is. Egyébként is szeretek jobbak ellen pályára lépni, mert kihozzák belőlem a magasabb színvonalú játékot.

Kalocsai Péter és Pedro Boscardin Dias közös története azonban ezzel még korántsem ért véget. A magyar fiú a négy hetes túra utolsó állomásán, a dániai Aarhus-ban sikeresen visszavágott a világ legjobb 15 évesének tartott brazil fiúnak. Párosban ugyan, de ez nem kisebbíti a Tenisz Műhely játékosának érdemeit. A G5-ös junior ITF-torna második körében az argentin Matias Iturbe partnereként 6:4, 2:6, 10-8-as győzelmet arattak a Pedro Boscardin Dias, Maks Kasnyikovski (lengyel) páros ellen.

– Az argentin fiú nem velem volt, én egy svéd, egy osztrák és egy lengyel játékossal voltam egy csapatban. A dél-amerikaiakkal Olaszországban barátkoztunk össze és mivel pontosan ugyanazokra a tornákra jöttek, ahová mi, az utolsó állomáson közösen játszottuk a párosokat. A meccs előtt megbeszéltük, hogy élvezni fogjuk a játékot, nem bánjuk, ha veszítünk, hiszen ellenfeleink nagyon erősek. De végül nyertünk. Ezen a páros meccsen egyáltalán nem érződött, hogy Pedro annyival jobb lenne nálunk. Igaz, mi is nagyon jól játszottunk. Az olaszországi egyéniben persze más volt a helyzet – elevenítette fel a négy hetes túra legizgalmasabb pillanatait Kalocsai Péter.

A program természetesen fárasztó is volt, hiszen minden vasárnap utaztak a következő torna helyszínére, az Olaszország és Dánia közötti váltás pedig közel 20 foknyi hőmérséklet-különbséget is jelentett, így a magyar fiú saját bevallása szerint élete legrosszabb meccsét játszotta Odense-ben. Egyéniben nyomban ki is kapott az első körben. Keze-lába zsibbadt az előző napi közel nyolcórás utazástól, nem találta helyét a pályán. Párosban azonban így is negyeddöntőig jutott a G4-es junior ITF-tornán. S bár klasszikus edzésekben nem volt része a négy hét alatt, tanulni így is sokat tanult. És nemcsak a teniszpályán:

– Általában tartok az új dolgoktól, ezért az első három-négy nap különösen nehéz volt a számomra. Idegen környezetben, ismeretlen emberekkel voltam együtt, ráadásul mindenkivel angolul kellett beszélnem. Nagyon hamar belejöttem, sokkal jobban alakult, mint vártam. Érdekes, hogy a meccsek értékelésekor az ITF edzői is ugyanazt mondták, mint itthoni mesterem, Selmeci Petra: bízzak önmagamban és mutassam, hogy nyerni akarok. Úgy érzem, sikerült megfogadni ezt a tanácsot, és ezen a téren határozottan fejlődtem. A másik fontos dolog, amit tapasztaltam, hogy ezeken az egyes kategóriájú versenyeken már egy percre sem lehet kihagyni. A meccsek egyetlen pont elvesztésén is múlhatnak, végig maximálisan koncentrálni kell.

A fiatal játékos tavasszal még úgy nyilatkozott, idén a Top30-ba szeretne kerülni a korosztályos európai ranglistán. Az utóbbi hetekben szerzett pontok alapján már a 40. helyen áll – a 9. Fajta Péter mögött a második legjobb magyar −, így kicsit módosított a tervein. Amennyiben hasonló ütemben folytatja a pontszerzést, év végére akár a 20-ba is bekerülhet. A korosztályos mesterversenyen azonban így is, úgy is szeretne ott lenni.

S aminek eddig leginkább híján volt, nevezetesen az önbizalomnak, abból a négy hetes európai túrának köszönhetően, most méltán beszerzett egy adaggal.

FaLang translation system by Faboba