Nyomtatás

Belgium, Franciaország, Görögország, Norvégia, Oroszország, Szlovénia és Svédország társaságában vág neki a U14-es leányválogatott a nyári csapat Európa-bajnoki selejtezőknek Saint-Valery-en-Caux-ban.

A Bartha Panna, Kántor Anna, Dankó Vanessza Dalma összeállítású együttest a korosztály szövetségi edzője, dr. Zsiga László kíséri el a franciaországi tornára. A július 1-3. közötti csoportküzdelmek helyszíne még a csehországi Rakovnik, az ukrajnai Rivne és a németországi Bréma is. A négy csoportból összesen nyolc együttes jut a július 6-8. közötti döntőbe (San Remo, Olaszország).

A magyar csapat papíron és a pályán egyaránt kiegyensúlyozott, közel hasonló játéktudású teniszezők alkotják. Az esélyekről a játékosok fiatal kora és a sorsolás kiszámíthatatlansága miatt a szakemberek sem igen tudtak sokat mondani, ezért honlapunk inkább a három ígéretes teniszezőt mutatja be.

 Bartha Panna, Dankó Vanessza Dalma és Kántor Anna

Gy. Szabó Csilla írása * A Bartha Panna, Kántor Anna, Dankó Vanessza Dalma trió képviseli a magyar színeket vasárnaptól a franciaországi U14-es csapat Európa-bajnokság selejtezőjében. Hogy milyen sikerrel, az nagyban függ majd a sorsolástól – az előzetes számítások alapján csapatunk nem számíthat kiemelésre. Dr. Zsiga László, a korosztály szövetségi edzője szerint a lányok esetében nemcsak papíron, de a valóságban is kiegyensúlyozott csapatról van szó. A korosztályos világranglistán igen közel helyezkednek el egymáshoz: az élen Bartha Panna áll 137. helyével, Kántor Anna nem sokkal mögötte a 148., Dankó Vanessza Dalma pedig a 282. helyet foglalja el. Igaz, utóbbi egy évvel fiatalabb csapattársnőinél, 2005-ös születésű.

A korábban Spanyolországban élő és teniszező Dankó Vanesszát azonban ez egyáltalán nem akadályozza abban, hogy borsot törjön az idősebbek orra alá. A legutóbbi U16-os Batta Kupán éppen Bartha Pannával hozta össze sors, akit 6:4, 6:1-re le is győzött.

– Nagyon örültünk annak, hogy Vani bekerült a válogatottba, százhalombattai elődöntője biztosan nagyban hozzájárult ehhez a megtiszteltetéshez – mondta honlapunknak Enyedi János, a Budai Tenisz Centrum edzője, aki három hónapja felel az Ibériai-félszigetről nyáron véglegesen hazaköltözött balkezes játékos felkészítéséért. −  Fiatalabb ugyan társainál, de a magával hozott harcos, küzdő spanyol mentalitásával ezt általában sikeresen ellensúlyozza. Néha emiatt kicsit türelmetlen és forrófejű, ám sem edzésen, sem meccsen nincs probléma a hozzáállásával. Példaértékűen dolgozik. Sőt, van, hogy olyan erősen koncentrál a találkozóra, hogy néhány percre elkerülhetetlenül hullámvölgybe kerül, úgymond kikapcsol egy picit. Még nagyon fiatal, ezért ez teljesen érthető nála. A harcossága miatt mondom azt, hogy ha a kapitány pályára küldi a mérkőzésen, biztosan nem fog csalódni benne.

A BTC szakembere szerint Vanessza nagy erénye – balkezességén túl –, hogy pörgetős, technikás játékot játszik, már most gyakran alkalmazza az ejtéseket, ami ebben a korban a lányoknál elég ritka. Ez azonban annak köszönhető, hogy Spanyolországban, ahol eddig szülei munkája miatt élt, tipikusan salakjátékosnak nevelték, annak minden előnyével együtt. Enyedi János kifejezetten örül annak, hogy egy ilyen színes, technikás játékossal foglalkozhat.

A Városmajorban készül Kántor Anna is, igaz, ő Papp Sándorral. Az MTK-BTC fiatal teniszezőjét korábban Babos Csaba edzette, az ő távozását követően közel két hónapja került át mostani edzőjéhez, aki úgy látja, játékosa szépen menetel előre, s hamarosan a tizennégy éven aluli korosztályban Top 100-as is lehet. Idei nem titkolt céljuk az, hogy az évvégi európai mesterversenyre kiharcolja az indulás jogát:

– A nemzetközi versenyeken kívül a magyar bajnokság is fontos a számunkra, nagyon szeretnénk, ha ott is jól szerepelne. Remek a játékkészsége, kiválóan olvassa le az ellenfél szándékát, laza, gyors keze van. Fizikálisan kell jobban felépítenünk, mentálisan pedig a pozitív gondolkodás beépítésére kell figyelnünk. Két nemzetközi döntőt is játszott nemrégiben, amelyből azt a tanulságot vontuk le, hogy ha fejben is folyamatos tud lenni, akkor játékban és ranglistás helyezésben egyaránt sokkal messzebb juthat. Babos Csabától kiváló alapokat kapott, erre építkezve próbálom tovább fejleszteni a játékát. Nagy lehetőségeket látok Annában, szerencsére az együttműködésünk is nagyon harmonikusnak tűnik.

A csapat legjobb helyezésével rendelkező Bartha Panna Pécsről érkezett, ahol egy rövidebb megszakítást leszámítva, pici kora óta Guoth Ambrus foglalkozik vele. S bár a szakember úgy véli, kicsit kritikusabb játékosával a kelleténél, nem fukarkodik a dicséretekben, amikor az ifjú teniszezőről beszél:

– Ebben a korban nagyon ritka az az agresszív, támadó stílus, amelyet Panna játszik. Nem mi vezettük rá, ehhez van érzéke, fizikálisan és mentálisan is fekszik neki ez a játék. Nagyon jó keze van, kifejezetten kreatív játékos, aki szereti ejtésekkel zavarba hozni az ellenfelét, s a hálónál is jól feltalálja magát. Robbanékonyságban, lábmunkában azonban megkéne kicsit közelítenie a fiúkat, ezen a téren még lesz munkánk bőven.

A pécsi szakember Pannával kapcsolatban egyelőre csak a felnőtt kor küszöbéig szeretne előre nézni. Ha tanítványát elkerülik a sérülések és a szerencse is mellé áll, akkor büszke lenne arra, ha junior Grand Slam versenyen láthatná viszont. Fortuna asszony abban már mindenképpen melléjük állt, hogy a Pécs Városi Tenisz Klubnál a korábbi és a mostani újabb vezetés is támogatja az utánpótlásnevelést, mi több kulcsfontosságúnak tartja. Nem csak a lelkes amatőröket látják szívesen az egyesületnél, hanem azokat a fiatalokat is, akik merész álmokat szövögetnek. Mint Bartha Panna:

Profi játékos szeretnék lenni, olyan, mint Marija Sarapova. Kicsi korom óta ő a kedvencem, az adogató mozdulatokban próbálok hasonlítani is hozzá, de persze nagyon messze vagyok az ő tudásától. Azért is dolgozom keményen, hogy egyszer az eredményeimben is megközelíthessem!

Addig persze még nagyon hosszú és nehéz út áll Panna és csapattársai, Anna és Vanessza előtt.

Az első könnyűnek semmiképpen sem nevezhető állomás a franciaországi selejtezőcsoport lesz. Diana Snaider személyében pedig a korosztály Sarapovájával is összehozhatja őket a szerencse. Az orosz csapat elsőszámú játékosa pillanatnyilag az U14-es európai ranglista legjobbja.

FaLang translation system by Faboba