Valkusz Máté tornagyőzelmeket jegyzett, Piros Zsombor élete első felnőtt profi tornáján diadalmaskodott, Marozsán Fábián és Makk Péter hozzálátott az ATP-pontok gyűjtéséhez.

A tavaszi magyarországi férfi profi viadalok "hozadéka" egyértelműen pozitívnak mondható - véli a szövetség sportigazgatója, Juhász Gábor.

Maguk, az érintettek is hasonlóan gondolkodnak, s remélik, hogy ez csak a kezdet, s indulnak felfelé a tenisz ranglétrán. Ők is tudják, nem lesz egyszerű a dolguk - derül ki az utanpotlassport.hu cikkéből, mely ifjú teniszezőink első fél évben nyújtott teljesítményét veszi górcső alá.

Marozsán Fábián is hozzálátott az ATP-pontok gyűjtéséhez - Fotó: MTSZ

Gy. Szabó Csilla * A budapesti 25 ezer dollár összedíjazású férfi Futures-tornával lezárult a hazai profisorozat tavaszi szezonja. Bár a 19 éves Valkusz Máté kettőt is nyert, egyszer pedig döntős volt, az utolsó állomás a 18 esztendős Piros Zsombor számára lett a legemlékezetesebb, hiszen először győzedelmekedett profi viadalon. Az esélyes Valkusz Mátét a 18 éves Marozsán Fábián már az első körben búcsúztatta Pesterzsébeten, a 16 esztendős Makk Péter pedig élete első ATP-pontját nyerte elsőkörös győzelmével. Juhász Gábor szakmai igazgató szerint a tavaszi sorozat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a fiatalok itthon jutottak játéklehetőséghez.

Magyar győzelemmel zárult Pesterzsébeten a 25 ezer dollár összdíjazású férfi Futures-torna. A díszes trófea a tavaly junior Grand Slamet nyert 18 esztendős Piros Zsombor felnőtt karrierjének első nagy állomását jelenti, hiszen profi tornagyőzelemmel eddig nem büszkélkedhetett. S bár ez volt a negyedik fináléja, az eddigi három 15 ezres döntőben nem sikerült nyernie.

Noha nem volt igazán nagy meglepetés, hogy magyar teniszező nyerte a viadalt, ám az előzetes esélylatolgatások szerint nem az MTK 18 éves játékosa, Piros Zsombor volt erre a legesélyesebb. A nála egy évvel idősebb, a felnőttek között már második évét töltő Valkusz Mátéra fogadtak volna a legtöbben, különösen azért, mert utóbbi kiugróan jó tavaszi idényt tudhat a háta mögött. Néhány hónap leforgása alatt három Futures-tornát nyert (a horvátországi Porec városában, aztán kétszer Zalaegerszegen), Gyulán pedig döntőt játszott. A torna nagy meglepetése volt tehát, hogy az első körben vesztett a 18 esztendős Marozsán Fábiánnal szemben. Utóbbi május közepén a zalaegerszegi 15 ezresen nyerte meg első felnőtt ATP-pontját, az azt követő gyulai 25 ezresen pedig hozzátett még egyet.

− Nagyon örülök, az újabb főtáblás győzelemnek. Jól játszottam, különösen a második szettben – mondta a torna után Marozsán Fábián. – Azt hiszem, ekkor Máté kicsit megtört, amit én azonnal kihasználtam. Ezen múlt a meccs. Nagyon nagy motivációt jelentenek ezek a győzelmek, úgyhogy játszom tovább, most Németországban folytatom egy tizenötezresen.

A másik fontos első pillanat Makk Péter nevéhez fűzödik, aki az ukrán Olekszij Kolisnyik legyőzésével (7:6, 7:6) első ATP-pontját szerezte meg Pesterzsébeten. Pedig a 16 éves játékos most még többnyire a junior-tornákon indul, és azokon gyűjtögeti a pontokat, hiszen a fiatalok korosztályos Grand Slam versenyeit célozta meg idén. A Roland Garrosra és Wimbledonra is nevezett, de helyezése végül egyik helyen sem volt elegendő ahhoz, hogy felkerüljön a selejtezőtáblára. S mivel az amerikai nyílt bajnokságon többen vághatnak neki a kvalifikációnak, s az idény vége felé a juniorok legjobbjai ilyenkor már gyakran véglegesen átnyergelnek a felnőttek mezőnyébe, szeptemberben talán a magyar fiúnak is sikerül kiharcolnia az indulás jogát. S bár ehhez elsősorban korosztályos versenyeken kell indulnia, a pesterzsébeti felnőtt versenyt is fontosnak tartja:

− Mindenképpen nagy lépés a karrrierem szempontjából az első ATP-pont megszerzése. Sok mindent ez most nem változtat ugyan, de jelképesen mégiscsak fontos. Zalaegerszegen nagyon jó sorsolásom volt, már ott meglehetett volna, de hullámvölgybe kerültem, és nem ment jól a játék. Közben visszavettem a régi ütőmet, ezzel most ismét biztosabb a játékom. Az ukrán fiú ellen nagyon jó voltam fejben, és a szerváim is bejöttek. A fontos pillanatokban észnél voltam, ezért sikerült nyernem. Derűlátóvá tesz ez a felnőttek közötti siker, remélem az igazán szép pillanatok még csak ezután jönnek.

A pesterzsébeti viadallal lezárult a férfiak hazai profisorozatának tavaszi szakasza. A magyar szövetség szakmai igazgatóját, Juhász Gábort arról kérdeztük, beváltak-e a tornákhoz fűzött magyar remények?

− Szakmai szempontból mindenképpen, hiszen azért hozunk ilyen sok versenyt Magyarországra, hogy ez a fiatal generáció játéklehetőséget kapjon – vélekedett Juhász Gábor, aki az ETC igazgatójaként egyben a 25 ezres házigazdája is volt. – Név szerint Valkusz Mátét emelném ki, aki mindkét zalaegerszegi tornát megnyerte, Gyulán pedig döntős volt. Remek tavaszi szezont zárt, ám az én személyes véleményem az, hogy ő még mindig messze van attól, amire valójában képes lenne. Most úgy látom, elindult a helyes úton, augusztusban lesz húsz éves, tehát még semmiről sem maradt le. A többi pontszerzőt, különösen Piros Zsombort is dicséret illeti. Amit az ország várhat az ilyen típusú versenyektől, azt hozzák is eredményben, és szakmai jelentőségben.

A tornagyőztes Piros Zsombor magabiztosan teniszezte végig az egész hetet, egyetlen szettet vesztett, mégpedig a negyeddöntőben, a cseh Tadeas Paroulek ellen. A találkozó érdekessége, hogy a szintén 1999-es születésű játékos volt Zsombor első ellenfele a nemzetközi porondon jópár évvel ezelőtt. Akkor is, most is magyar győzelem született, az MTK játékosa esetében azonban ennek különös jelentősége van:

− Ezt a diadalt tartom most karrierem legnagyobb sikerének, hiszen ez az első profi tornagyőzelmem, s megerősít abban, hogy helyes úton járunk. Remekül sikerült a tavaszi szezon, az év elején nem gondoltam volna, hogy ilyen jól megy majd a játék. Sikerült egy-két kilót izomban felkapnom magamra, de a legfontosabb, hogy fejben sokat erősödtem. Nagy önbizalmat ad a mai győzelem a további munkához.

Munka pedig lesz bőven, hiszen mostantól Challenger-tornákkal is egyre többször próbálkoznak majd. Az édesapa-edző Piros Attila szerint ez ugyan nehezebb és kevesebb látványos sikert tartogató út, ám Zsombor hosszú távú fejlődése szempontjából talán ez a jobb választás.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső