Tökéletes hetet teljesített az MTK 18 éves játékosa: élete első profi tornagyőzelmét aratta a pesterzsébeti 25 ezres Futures-verseny megnyerésével.

A fiatal teniszező most ezt tartja karrierje legnagyobb sikerének, s elismeri, fejben nagyon sokat erősödött az utóbbi időben.

Edzője és édesapja, Piros Attila, szerint ez a hét megmutatta fia számára, hogy a százszázalékot megközelítve kell készülni és végig vinni minden tornát, ha később komolyabb sikereket akar elérni. A közeljövőben azonban inkább a további fejlődés útját választják, ezért a fiatal játékos a tervezettnél több Challenger-tornán fog pályára lépni.

Piros Zsombi: jól alakulnak a dolgok - Fotó: Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * Egy fiatal sportoló életében sok-sok „első” siker vezet ahhoz, hogy végül ténylegesen is a legjobbak közé kerüljön. Az ETC-ben szombaton véget ért férfi 25 ezer dollár összdíjazású Futures-torna Piros Zsombor számára marad meg ilyen felejthetetlen debütálásként.

A második kiemelt, román Dragos Dima 6:3, 6:2-es legyőzésével ugyanis élete első profi tornagyőzelmét aratta.

S bár nem ez volt az első próbálkozása, hiszen három 15 ezresen már eljutott a fináléig, végül a legnehezebb viadalon jött össze az, amire már annyira vágyott.

S ahogy a 18 éves játékos halad az útján, az újabb sikerek érthető módon egyre háttérbe szorítják a korábbiakat. Ma már nem a tavalyi junior Grand Slam-diadalát, de nem is a francia Julien Benneteau év eleji legyőzését, hanem a pesterzsébeti klubban megnyert első profi tornagyőzelmét tartja a legértékesebbnek.

Szívemnek most ez a legkedvesebb. Három döntőbe bejutottam már, s éppen a huszonötezresen tudtam nyerni – mondta a finálé után honlapunknak Piros Zsombor, aki kétségtelenül remek hetet tudhat maga mögött. De a most záródó tavaszi szezonról is elégedetten nyilatkozott.

– Január óta összességében jobban alakultak a dolgok, mint számítottam rá. Itt is látatlanul kiegyeztem volna egy elődöntővel, de szerencsére nem bemondás alapján osztják az elsőségeket. Most már úgy gondolom, nagyon jókor jött az a pofon, amit Gyulán Nagy Petitől kaptam. Borzasztóan nyerni akartam, s amikor vesztettem, szörnyen elkeseredtem. Szinte magamba roskadtam. A családom szerencsére mellettem volt, támogatott, rengeteg erőt adott ahhoz, hogy tanuljak ebből a vereségből és gyorsan talpra álljak. Most hihetetlen boldogságot érzek, látom, hogy nagyon jó úton járunk. A befektetett munka megtérül, ezért még a pihenőnapokon is mindig csinálok valamit, ami segíti a teniszemet.  

A budapesti 25 ezresen tökéletesen végig menetelő Piros Zsombornak a negyeddöntőt leszámítva nem voltak váratlan megingásai. A kvalifikációból érkező cseh Tadeas Paroulek kellemetlen játékával kényszerítette három szoros szettre (6:4, 4:6, 7:5) az MTK fiatal játékosát, aki maga is fordulópontnak tartotta ezt a találkozót. A harmadik szettben 5:5-ös állásnál hatalmas kimerültséget érzett. Lába többször is váratlanul beremegett, úgy érezte, fogytán minden ereje. Ám ekkor mentális tartalékaihoz nyúlt, belülről rátört az érzés: nem kaphat ki, nyernie kell. Ő pedig követte ezt a belső hangot és hozta találkozót. S mint utóbb kiderült, ezzel gyakorlatilag az egész tornát is.

Fejben sokat fejlődtem – adott magyarázatot a történtekre Zsombor. – Mérkőzés közben most már egyáltalán nem gondolok a pontokra, a helyezésekre. Csak a meccsre koncentrálok, és ez úgy látszik, beválik. Ezzel a győzelemmel eldőlt, hogy mostantól több Challenger versenyre megyek, ott magasabb a színvonal, s bár selejtezőket kell majd játszanom. ez egyáltalán nem zavar. Jobb ellenfelek ellen én is többet tanulhatok, gyorsabban fejlődhetek. Márpedig ez az egyetlen célom van pillanatnyilag. Fejlődni!

A pesterzsébeti döntőt követően, az edző-apuka Piros Attila is elégedetten beszélt fia egész hetes teljesítményéről. Viszont párhuzamot is vont, a tavalyi ausztráliai junior Grand Slam győzelemmel.

– Utoljára Melbourne-ben tudtunk kilencvenöt százalékosan egy tornára koncentrálni, s lám a hasonló hozzáállásnak most is meg lett a jutalma – magyarázza a közös pontokat Piros Attila. – Ezért azt mondom, sokat tettünk a mai győzelemért, a közvetlen felkészülés és maga a torna egy hete alatt semmi más nem létezett számunkra, csak a tenisz. Ez azért különösen fontos, mert Zsombor még fiatal, saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy csak így lehet eredményt elérni. Amikor Gyulán kikapott, előtte tényleg megfázott, mert nem vigyázott magára. Nem hibáztattam ezért, úgy gondoltam, saját kárán kell megtanulnia, mit lehet, és mit nem lehet versenyzés közben csinálni. Ez a hét szolgált bizonyítékul arra, ha a százszázalék közelében marad, akkor ki tudja hozni magából a maximumot az eredmény tekintetében is. Ha mindent megcsinál, de csak nyolcvan százalékban, az sajnos ezen a szinten már nem elegendő. Éppen ezért ma nem is a világranglista-pont, de nem is a pénznyeremény, ami számít, hanem a visszacsatolás, amely a követendő utat számára megmutatja. Ha komoly eredményeket akar elérni, akkor ezt a verklit megállás nélkül tekernie kell.

Élete első profi győzelme egy cseppet sem könnyíti meg Piros Zsombor életét. Sőt. Edzője szerint is a nehezebb utat választják azzal, ha mostantól inkább a Challenger-tornákra összpontosítanak. Kevesebb győzelemben lesz része, de nagyobb fejlődésre lesz lehetősége a komolyabb ellenfelek révén. Piros Attila szerint ugyanis az eredményességet nem minden esetben a diadalok számában mérik.

S mivel rendületlenül hisz fia képességeiben, úgy gondolja, teher alatt is képes lesz tovább növekedni.

Piros Zsombor élete első profi tornagyőzelme után - Fotó: Zádor Péter

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső