Nyomtatás

A 15 esztendős, orosz Elina Avanesyan (nevezéskor 69., a múlt héten 44.) ellen lép vasárnap pályára Nagy Adrienn, a junior Roland Garros egyetlen magyar résztvevője.

Az MTK 17 éves teniszezője remek tavaszi szezonjának köszönheti a főtáblás indulás jogát. Az évvégi 274. helyről indulva, a francia nyílt bajnokság nevezési határidejére épp 48. lett a korosztályos világranglistán.

Adrienn felkészülése nyugodtan zajlott, szombaton kétszer is edzett már Párizsban, s édesapjával Nagy Tamással, bizakodóan készülnek az első találkozóra. A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy a lélektani terheket levegye lánya válláról, hogy felszabadultan játszhasson élete első korosztályos Grand Slam versenyén. Párosban a szlovák Lena Stara oldalán lép majd pályára.

A múltban öt egyéni és tíz páros győzelem köthető magyar juniorok nevéhez a különböző Grand Slam-tornákon.

Gy. Szabó Csilla írása * Nagy Adrienn régi álma vált valóra azzal, hogy kiharcolta a junior Roland Garros-on való részvételt. Az álmodozások kora a június 3-i párizsi rajttal azonban le is járt, az MTK 17 évesen teniszezőjének az előtte álló meccsre, meccsekre kell mostantól koncentrálnia. A többes szám használata édesapja és edzője, Nagy Tamás szerint ugyan teljes mértékig indokolt, ám a világ legnagyobb salakos versenyén elindulni hatalmas lelki terheket rak a játékosok vállára, így Adriennére is. Képességei alapján több fordulón is átverekedhetné magát, ám az első körben is gyorsan búcsúzhat, ha úgy hozza a sors. No és a szerencse, amelyre – tetszik, nem teszik – még a legjobbaknak is szükségük van néha.

A francia nemzetközi bajnokság korosztályos főtáblájáig vezető út nem volt könnyű, hiszen a junior-világranglistán az első 50-be kellett kerülni hozzá. Adri tökéletesen megoldotta feladatát, az évvégi 274. helyről a 48.-ra küzdötte fel magát, s éppen arra a hétre, amikor lezárták a nevezéseket.

Lépésről lépésre haladt január óta. A dél-amerikai túrával kezdte, Oroszországban folytatta, majd Thaiföldön és Malajziában, végül Horvátországban szerzett értékes pontokat. Ezzel jutott a Top 100-ba, s vált elérhető közelségbe a kvalifikációs indulás joga. Adri azonban a főtáblát célozta meg, s a pöstyéni második kategóriás junior ITF-viadalon aratott győzelmével ez sikerült is. Élete legjobb junior pozíciójával éppen megúszta a kvalifikációt, s nyugodtan készülhetett az igazi nagy megmérettetésre.  

– Az utazásunkat megelőző utolsó három napban rendkívül jól dolgozott, egyre jobban és jobban játszott – mondta honlapunknak már Párizsból az edző-édesapa Nagy Tamás. – A nyomást persze éreztem rajta, különösen azért, mert ezen a héten a suliban is helyt kellett állnia, dolgozatokat írt, miközben a fejében már a Roland Garros járt. Úgy érzem, jól egyben van, amit a szombati edzések is bizonyítottak. Nagyon régen láttam olyan jól játszani, mint ma. Feldobta a helyszín, a környezet és az itteni atmoszféra. Azt hiszem, az én legnagyobb feladatom most az, hogy levegyem a válláról a terheket. Éppen ezért azt kértem tőle, pontról pontra haladjon, élvezze a játékot, s akkor biztosan ki tudja hozni magából a maximumot.

Nagy Tamás azt is elmesélte: pontosan öt évvel ezelőtt, egy baráti beszélgetés során azt jósolta, lánya 2018. januárjában indulhat először junior Grand Slam versenyen. Ez az idei ausztrál bajnokságot jelentette volna, a szakember azonban pontosan öt hónapot csúszott a terveiben. Ám ezt most egy cseppet sem bánja, hiszen az álom mégiscsak valósággá vált. Melbourne helyett Párizsban, ám ennek túl sok jelentősége nincs. ­

Aki következetesen dolgozik, az valahogy mindig odaér – vélekedett Nagy Tamás – Ebben a tételben bíztunk akkor is, amikor mélyponton voltunk. Adri nyolcéves kora óta fegyelmezetten küzd céljai eléréséért, s ezért vagyok igazán büszke rá. Megérdemelte, hogy a világ korosztályos legjobbjai között pályára léphessen.”

A szombat délutáni első, majd második edzés közötti szünetben derült ki, hogy Adrienn ellenfele a kvalifikációból felkerült, orosz Elina Avanesyan lesz a vasárnapi nyitónapon. A 16. születésnapját szeptemberben ünneplő teniszező a nevezéskor a 69. helyen állt, ezért is nem került fel a főtáblára, jóllehet a legutóbbi ranglista-frissítéskor már 44. volt. Az MTK fiatal játékosa még sohasem játszott az orosz kislány ellen, így az ellene alkalmazandó taktikára is csak a korábbi eredményei alapján lehetett következtetéseket levonni. Ezek alapján inkább keményen ütő játékosokról van szó, ezért Nagy Tamás a ritmusváltások és a pörgetések fontosságára hívta fel Adrienn figyelmét.

– Este beszélgettünk a többiekkel, majd Adrival is az orosz kislányról, de nem kell ezt túlgondolni. Legjobb tudása szerint fog játszani, s ennél többet nem is várok el tőle! – zárta le Nagy Tamás a spekulációkat, amelyeknek az álmodozásokhoz hasonlóan, szintén lejárt az ideje.

 

Magyar junior Grand Slam-bajnokok

Australian Open (Ausztrália)
Fiúk. Egyéni: 2017. Piros Zsombor Páros:
Lányok: Egyéni: 2000. Kapros Anikó Páros: 2000. Kapros Anikó, Christina Wheeler (ausztrál)

Roland Garros (Franciaország)
Fiúk. Egyéni:
Páros: 2003. Balázs György, Dudi Sela (izraeli) 2017. Piros Zsombor, Nicolas Kuhn (spanyol)
Lányok. Egyéni: 2005. Szávay Ágnes. Páros: 2005. Szávay Ágnes, Victoria Azarenka (fehérorosz) 2010. Babos Tímea, Sloane Stephens (amerikai)

Wimbledon (Nagy-Britannia)
Fiúk. Egyéni: 2010. Fucsovics Márton Páros:
Lányok. Egyéni: −. Páros: 2005. Szávay Ágnes, Victoria Azarenka 2010. Babos Tímea, Sloane Stephens 2015. Stollár Fanny, Gálfi Dalma

US Open (Egyesült Államok)
Fiúk. Egyéni:Páros: 2009. Fucsovics Márton, Hsieh Cheng-peng (tajvani)
Lányok. Egyéni: 2015. Gálfi Dalma Páros: 2010. Babos Tímea, Sloane Stephens

FaLang translation system by Faboba