Stollár Fanny felnőtt pályafutása legszebb sikerét érte el első negyeddöntőjével a nürnbergi 250 ezer dolláros WTA-tornán. A 19 éves játékos ezzel a 203.-ról a 165. helyre lépett elő a világranglistán, s a wimbledoni selejtezős indulás joga is elérhető közelségbe került.

Felelős edzője, Juhász Gábor erkölcsi kötelességének érezte, hogy az év elején tréner nélkül maradt Stollár mellé álljon, s bár rövidtávú együttműködést terveznek, addig marad a játékos mellett, amíg szükség lesz rá. Az itthon kapott nagyobb figyelem és törődés eredménye, hogy a fiatal játékos egyre kiegyensúlyozottabban teljesít a felnőtt mezőnyben.

Nürnbergben agresszív játéka kevés hibával párosult, nyilatkozta honlapunknak a Stollárt Németországba elkísérő edző, Mák Tibor.

Gy. Szabó Csilla írása * Bár a múlt heti nürnbergi, 250 ezer dollár összdíjazású WTA-torna az esőzések miatt sem a szervezők, sem a szurkolók számára nem okozhatott felhőtlen szórakozást, magyar szempontból csak a szépre emlékezhetünk. A 19 esztendős Stollár Fanny felnőtt pályafutása eddigi legszebb sikerét érte el azzal, hogy a kvalifikációs tábláról indulva a legjobb nyolcig menetelt.

A főtáblán először a negyedik kiemelt kínai Shuai Zhangot verte 6:2, 6:2-re, majd a brit Heather Watsont 6:3, 6:3-ra. Előbbi akkor még a 27., utóbbi pedig a 86. helyen állt, Fanny pedig a 203.-on. A fiatal magyar teniszező, aki három évvel ezelőtt, Wimbledonban junior Grand Slamet nyert a párosok versengésében, de 2015-ben az Australian Open korosztályos tornáján egyesben is elődöntős volt, persze már korábban is okozott meglepetéseket. Tavaly Charlestonban a Top 20-as orosz Jelena Vesznyinát, idén pedig a WTA rangsor 22. helyén álló ausztrál-brit-magyar Konta Johannát verte meg.  

A Zhang elleni németországi győzelem azonban nem maradt folytatás nélkül, hiszen a következő körben, a Watson elleni diadal követte. Ezzel pedig nem csak a 165. helyre lépett előre, de afelé is nagy lépést tett, hogy a jövőben már ne a gyakran hullámzó teljesítményéről ítéljék meg.

– Fanny jó értelemben nem tiszteli az ellenfeleit, bárkinek bátran nekimegy, ám a kiugró eredményeit eddig nem sikerült állandósítania – jellemzi a játékost Juhász Gábor, aki az év elején vállalta el, hogy Stollár felelős edzője legyen, miután a fiatal teniszező sehogy sem találta tehetségéhez méltó helyét a felnőttek között debütálva. Pedig a szövetség sportigazgatója, s egyben Fed Kupa kapitánya már eddig is elég elfoglalt volt. A szakember azonban erkölcsi kötelességének érezte, hogy segítsen a korábbi edzőjével az ausztráliai Grand Slam tornán szakító magyar játékosnak, aki 12 éves korában már edzett nála másfél évig.

Fanny akkoriban, igen fiatalon csillantotta meg egyedülálló képességeit. Tizenhárom évesen felnőtt magyar bajnokságot nyert, s ezzel ő lett a sportág történetének legfiatalabb hazai bajnoka. Mester és tanítványa azonban más úton indult tovább, utóbbi több időt töltött Amerikában, mint itthon, 2014 és 2017 között az IMG menedzseltjeként a floridai Bollettieri akadémián készült tornáira.

– A megállapodásunk rövidtávra szólt, addig, amíg Fanny helyzete meg nem oldódik. Megnyugtatóan. Most tehát nem keresünk neki kapkodva valaki mást. Addig leszek mellette, amíg tényleg szüksége van rám. Felkészítem a meccseire, összeállítjuk a programját, de csak három-négy tornára utazom vele. A többi viadalra más szövetségi edzők kísérik el.

Juhász Gábor szerint Stollár Fannyban minden képesség megvan ahhoz, hogy top-játékos legyen. Ehhez azonban leginkább a formáját kellene állandósítania, amely csak megfontolt, hosszú munka árán lehetséges. Hogy az utóbbi hetekben egyre jobban teljesít, az elsősorban annak tudható be, hogy most nagyobb figyelmet és törődést kap itthon, mint korábban a külföldi akadémiákon.

– Technikailag csak finomhangolásokra volt szüksége, kondicionálisan és mentálisan viszont nagyon sokat dolgoztunk az utóbbi hetekben. Ideális versenyprogramot állítunk össze a számára, amelyet az eredményei fényében folyamatosan módosítunk. Szeretek kis lépésekkel haladni, ezért én csak annyit mondok: legyen stabil selejtezős a Grand Slam-versenyeken, a többit majd meglátjuk.

Nürnbergbe sem Juhász kísérte el Stollárt, hanem Mák Tibor, aki a viadal után elégedetten értékelte az eredményt. Ráadásul összehasonlítási alapja is volt, hiszen három héttel korábban, Rabatban is ő volt a 19 éves játékos mellett. A marokkói 226,700 dollár összdíjazású viadal is jól sikerült, hiszen top 150-eseket vert, Danka Kovinic (114.) és Maryna Zanevska (146.) személyében.

– Erős 250-es torna volt a nürnbergi, Fanny meccsről meccsre egyre jobban játszott. Nagyon szépen mozgott befelé a pályán, és kiválóan szervált. Döntő tényező volt, hogy be tudta fejezni a játékokat, agresszivitása kevés hibával párosult. A fontos pillanatokat nagyon jól megoldotta fejben, s egyszer sem ment a kívánt színvonal alá. De top ötvenes játékosok ellen már nem is férnek bele a hullámvölgyek, Fanny pedig ráérzett erre. Ezt a hozzáállást kell most megtartania ahhoz, hogy hasonlóan sikeresen folytassa a versenyzést − összegezte a németországi tornán látottakat Mák Tibor, hangsúlyozva, hogy nem a pontok és a számszerű eredmény volt az igazi siker, hanem a mutatott játék. Különös tekintettel a mentális kiegyensúlyozottságra, amely Fanny legnagyobb segítője lehet a továbbiakban, amennyiben a felnőttek között legalább olyan sikeres akar lenni, mint amilyen volt néhány évvel ezelőtt még az utánpótláskorúak mezőnyében.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső