Győzelmekkel tért vissza január végi betegségét követően az idei U12-es leánybajnok, a fedett pályás Európa-bajnokságon remeklő Molnár Kitti.

Édesanyja, és egyben edzője, Molnár Edina szerint a fiatal játékos soha nem adja fel, amit elhatároz, azt végig is viszi. Most éppen azt vette a fejébe, hogy a korosztálya legjobbjának számító cseh ellenfelét Brenda Fruhvirtovát is utolérje.

A nyáron Veresegyházon, télen pedig Mogyoródon készülő fiatal teniszező még öt éves sem volt, amikor édesanyját arra kérte, tanítsa meg játszani.

Molnár Kitti, Federerhez és Halephez hasonlóan a felnőtt top 10-et célozta meg.

Molnár Kitti, az ETC Kinder Kupa U12-es győztese

Gy. Szabó Csilla * A téli fedett pályás korosztályos Európa-bajnokság egyik legkellemesebb meglepetését idén a leány U12-es válogatott okozta negyedik helyével. A Molnár Kitti, Dinnyés Lili, Varga Viktória összeállítású magyar együttes a csehországi selejtezőcsoport második helyét megszerezve jutott be az angliai nyolcas döntőbe, ahol Románia legyőzésével a legjobb négy között fejezte be a téli sorozatot.

Ebben a korosztályban mindig nehéz az esélyeket megjósolni, hiszen a játékosok még csak kóstolgatják a nemzetközi tornák ízét, a hazai ranglisták pedig ebben az esetben nem sokat számítanak. Éppen ezért a korosztályért felelős szakvezető, dr. Zsiga László szerint csak a kontinensviadal adhat hű képet arról, hol tartanak legfiatalabb teniszezőink Európához képest. A magyar válogatott három ifjú reménysége Rakovnyikban és Sunderlandben egyaránt biztató képet festett a távoli jövőről.

Molnár Kitti, a Metro RSC játékosa oroszlánrészt vállalt a sikerből azzal, hogy a románok elleni egyesét hozni tudta, így a páros győzelmével biztosított volt a legjobb négy közé jutás. A tizenkettedik születésnapját júliusban ünneplő veresegyházi teniszező felnőtteket is megszégyenítő érettségről tett tanúbizonyságot a sorozat után, amikor a következőket nyilatkozta: „A minket legyőzők háromszázhatvanöt napon át csak dolgoznak, dolgoznak. Nekünk is ezt kell tennünk, hogy utolérhessük őket.”

A fiatal teniszpalánta ugyanilyen határozott volt akkor is, amikor először ütőt fogott a kezébe. Édesanyja Molnár Edina maga is válogatott kerettag volt 21 éves koráig, de már edzőként dolgozott, amikor kislánya egy nap arra kérte, hogy őt is tanítsa meg játszani. Még öt éves sem volt ekkor Kitti, de anyukája óvodás csoportja láttán azonnal tudta, mit szeretne. Az első mozdulatokat pedig követte a többi, a kislányról ugyanis hamar kiderült a tehetsége. A pálya azonban korántsem volt klasszikus. A család veresegyházi otthonához vezető betonút és az arra felállított miniháló szolgált az első edzések helyszínéül, a nagypapa pedig boldogan szedte a szerteszét guruló labdákat... 

Serena Williams is az utcán, betonon tanult meg játszani, éppen ezért nem is titkoljuk, hogy nálunk is minden így kezdődött – mesél az első lépésekről Molnár Edina. –  Akkoriban napi húsz perceket ütögettük, de Kitti két hónap alatt megunta. Hiába voltam teniszező, eszembe sem jutott, hogy rávegyem a folytatásra. A sorsunkat azonban mégsem kerülhettük el, mert kimentünk egy Play and Stay versenyre, s ott ismét kedvet kapott hozzá. Aki csak látta, le volt nyűgözve a szép technikájától. Az igazi áttörés végül az volt, amikor elindult az első Play and Stay tornán, ahol ő volt az egyedüli lány, s a piros pályán megverte az összes fiút. Nagyon tetszett neki a sok ajándék és a versenyzés. Ettől kezdve nem volt megállás, a meccseket azóta is imádja.

Molnár Kitti tavaly ugyan beteg volt az ob idején, a Kinder-sorozatot azonban megnyerte, így részt vehetett a kilenc ország részvételével szeptemberben megrendezett római döntőben, ahol az U11-es leányok között nem is talált legyőzőre. Miként az idei fedett pályás magyar bajnokságon sem.

A sikeres Eb-szereplés azonban egészen másképp alakult, mint remélték.

– A románok ellen nagyon jól játszott Kitti, ám utána már látszott, hogy valami nem stimmelt. Itthon derült ki, hogy mononukleózisa van. Négy hónapot pihennie kellett, harmincöt napon keresztül teljesen le kellett állnia. Ezért nagy öröm, hogy remekül sikerült a visszatérés, mindkét tornáját (egy Kinder- és egy második kategóriás L14-es versenyt) megnyerte. Nagyon jól ment neki a játék, de a biztonságot még vissza kell szereznie – vélekedik Molnár Edina, akit a család többi tagjai is segít Kitti felkészítésében. Az apuka, Molnár Béla például az erőnléti edző feladatait látja el, a futóedzéseknek pedig az ifjú teniszező hölgy ikertestvére is rendszeres résztvevője.  

A Molnár-családban természetesnek veszik, hogy mindenért meg kell dolgozni, semmi nem hullik a gyerekek ölébe. Bármilyen tehetséges is Kitti, csínján bánnak az új felszerelések beszerzésével. A három éves Yonex-szerződésének hála az ütőkre ugyan nincs gondja, de egy divatos pólóért már le kell tenni valamit az asztalra. Molnár Edina ugyanakkor nem titkolja, idén már a 16 éves korosztályban is elindítják Kittit, mégpedig azért, hogy megtanulja elviselni a vereségeket. A normális fejlődéshez ugyanis ez utóbbiak is hozzátartoznak. Miként az iskola is, éppen ezért a lehető legtovább szeretnék Kittit hagyományos osztályba járatni. Ami különösen úgy nehéz, hogy Veresegyházon csak nyáron tudnak edzeni, télen Mogyoródra kell bejárniuk. Ez persze egy percig sem akadályozza a fiatal játékost abban, hogy példaképeihez, Roger Federerhez és Simona Halephez hasonlóan maga is a felnőtt Top 10-be ne vágyakozna.

– Addig persze még sokat kell tanulnom és dolgoznom. A támadójáték az én stílusom, a tenyerest is azért kedvelem, mert abból könnyed tudok támadni. A szervámon még van mit alakítani, és a gyorsaságom sem az igazi. Szerencsére szeretek edzeni, de még inkább versenyezni!

Molnár Edina szerint Kitti ereje elsősorban a fejében keresendő. Soha nem adja fel, s amit elhatároz, azt végig is viszi. Most éppen azt, hogy utolérje azt a cseh kislányt, akitől kikapott az Eb-selejtezők során. A Metro RSC 11 éves játékosa úgy tűnik, magasra tette a lécet. Brenda Fruhvirtova ugyanis pillanatnyilag korosztálya egyik legjobbja Európában.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső