Nyomtatás

A kaposvári, 15 ezer dollár összedíjazású profi női viadalon a 16 esztendős Drahota-Szabó Dorka élete első felnőtt világranglistás (WTA) pontját szerezte meg első körös győzelmével. Pedig a szegedi Sportmánia Egyesület játékosa februárban előbb sérüléssel, majd betegséggel küzdött, s nehezen jött csak újra játékba.

Edzője, Hajnal István szerinte a pontszerzés miatt mostantól a felnőtt viadalok is bekerülnek Dorka programjába, amennyiben nem ütköznek a korosztályos versenyekkel.

A fiatal szentesi sportoló levonta a tanulságot rossz szériájából: soha sem szabad feladni!

Drahota-Szabó Dorka a felnőtt női táblát tanulmányozza Kaposváron - Fotó: Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla * Február elején első kiemeltként, nagy reményekkel utazott a hollandiai korosztályos fedett pályás csapat Európa-bajnokság selejtezőtornájára a magyar U16-os leányválogatott. A szinte biztos továbbjutási remények azonban már az első mérkőzés megkezdése előtt szertefoszlottak, az idényt nagyszerűen kezdő és csúcsformában teniszező Drahota-Szabó Dorka sérülés miatt pályára sem tudott lépni. Szabanin Natália és Petrova Anasztázia hiába próbáltak meg mindent, vezéregyénisége nélkül esélye sem volt az együttesnek.

A szegedi Sportmánia Egyesület 16 éves játékosa, a remek januári évkezdetet követően, inkább nem kockáztatott és pihentette fájós könyökét. Mikor éppen újra csatasorba állhatott volna, betegség miatt kellett ismét értékes heteket kihagynia.

A fiatal szentesi játékos az elmúlt héten Kaposváron, a 15 ezer dollár összdíjazású női viadalon okozott meglepetést, s a szlovák Kristina Kozakova ellen első körben aratott nagyszerű győzelmével gyűjtötte be élete első felnőtt női nemzetközi ranglistás (WTA) pontját. S bár április végén, a szabadkai 4-es junior ITF-en még igencsak dadogott a játéka, a pöstyéni 2-es kategóriáson már megközelítette januári önmagát, a somogyi megyeszékhelyen pedig minden korábbinál jobban játszott.

– Úgy érzem fontos pillanata ez a karrieremnek, és nagy lökést fogni adni nekem – osztotta meg honlapunkkal a váratlan sikert követő gondolatait Drahota-Szabó Dorka. – Óriási dolog, hogy szabadkártyásként, életem második felnőtt nemzetközi tornáján mentem egy kört, ám ennél boldogabbá tesz az, ahogyan ezt tettem. Most már én is elhiszem, hogy képes vagyok ilyen szinten játszani. Nem idegeskedtem, nem gondoltam túl a meccset, csak játszottam és élveztem. Egész más a hangulata egy felnőtt tornának, rengeteg új dologhoz kellett alkalmazkodnom, de én ezt kifejezetten szeretem. Hogy a második körben végül mi döntött ellenfelem javára? Egyértelműen a tapasztalat. Ő az első előnyét kihasználta, én pedig négyet sem tudtam. Ez a tény, magáért beszél. Szerintem sokszor voltam gyorsabb és erősebb az orosz teniszezőnél, de a fontos pontokban ő használta ki a helyzeteket. A meccs végén az járt az eszemben, ha semmi nem jön közbe, most már én is eljuthatok erre a szintre, vagyis a felnőtt három- és négyszázasok közé.

A valóságban persze egyáltalán nem volt könnyű a visszatérés. A szegedi Hajnal István tanítványával még soha sem történt meg, hogy ilyen hosszú ideig ne versenyezzen. Saját bevallása szerint nagyon nehezen bírta az edzések monotonitását, amelyeket könyöksérülése idején sem hagyott teljesen abba, csupán bal kezét nem használta. Sokat segítettek neki a mesterével folytatott beszélgetések, Hajnal István mindent megtett azért, hogy lelket öntsön tanítványába, aki egy kis időre elveszítette a motivációját.

– Sajnos ez a sport velejárója, a sérülések okozta hullámvölgyek leküzdése hozzá tartozik a tanulási folyamathoz – vélekedett a szegedi szakember tanítványa februári rossz szériájáról. – Ez az időszak azt is bebizonyította, Dorkának fontosak a meccsek, jobban fekszik neki, ha rendszeresen tornákkal szakítjuk meg az edzésidőszakot. A kaposvári siker felborította terveimet, eddig elsősorban az ITF-junior tornákban gondolkodtam, mostantól azonban felnőtt viadalokat is be fogok iktatni, ha nem ütköznek a korosztályos programmal. Az első WTA-pont megszerzése minden játékos életében mérföldkő. Ez a hazai viadal, szerintem valamennyi juniorjátékos számára tanulságos volt. Saját szemükkel láthatták, technikailag nagyon sokan ott vannak már az élmezőny közelében, sokszor csak a tapasztalat és az életkor döntött ellenfelük javára. Dorka második körös meccse néhány ponton múlt csupán, a második szettben, amely rövidítéssel végződött, már kezdett elfáradni az ellenfél. A sok munka láthatóan kezdi meghozni eredményét, nagyon elégedett vagyok tanítványom teljesítményével.

Drahota-Szabó Dorka nem tagadja, Kaposváron önmagán kívül, edzőjének is bizonyítani szeretett volna. S most, hogy ez hibátlanul sikerült, úgy gondolja: az élet megjutalmazta azokért a nehéz pillanatokért, amelyeket kényszerpihenője alatt átélt.  

Sohasem szabad feladni, még a gödör alján sem! Mindennek, ami velem az utóbbi időben történt, ez a tanulsága – jelentette ki határozottan a szentesi teniszező hölgy, aki bár most a felnőtt pontvadászatba is belefog, a legfontosabbnak mégis azt tartja, önmagához képest fejlődjön. Töretlenül.

FaLang translation system by Faboba