Nyomtatás

Az egyéniség tisztelete és a csapatszellem jegyében épül közösség a Tenisz Műhelyben

Három évvel ezelőtt alapította Selmeci Petra saját utánpótlás-nevelésre specializálódott klubját, a Tenisz Műhelyt.

A Tabánban található egyesület jelenleg ötven-hatvan gyermekkel foglalkozik, s bár versenyzőket nevel a hat fős szakmai csapat, nem az eredményességet tartják a legfontosabbnak.

Igazi közösséget szeretnének építeni, mondta honlapunknak az erőnléti edzéseket irányító Németh Gergely.

Sajátos nevelési módszerekkel dolgoznak a tabáni klubban

Gy. Szabó Csilla * Kell egy csapat! Furcsa ezt a kijelentést, a foci világát középpontba helyező film Minarik Edétől ismert mondatát teniszezők szájából hallani, a Tabán festőien szép domboldalában megbújó pályákon üzemelő Tenisz Műhely szakmai stábjának mégis ez a jelszava. Az eredmények őket látszanak igazolni. A legkisebbektől a nemzetközi szintű junior korú utánpótlás teniszezők felkészítésére specializálódott egyesület játékosaira egyre jobban kell figyelni a korosztályos versenyeken. Az utóbbi időben több jegyzett fiatal versenyző is úgy döntött, a Selmeci Petra nevével fémjelzett egyesületnél folytatja pályafutását. A 2003-as fiú korosztály legjobbja, Kalocsai Péter Veszprémből igazolt a budai klubba, a vele azonos évjáratú Boros Attila pedig a Vasasból.

Tavaly nyáron, a zalaegerszegi korosztályos országos bajnokságon már látszott, nagy dolgok készülődnek a három éve alapított klubnál. A fiúk U14-es kategóriájában Kalocsai Péter állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, ahogy a Boros Attila, Csermák Bálint, Deli Merse, Kalocsai Péter, Miljanic Marko, Tomori Benedek összeállítású csapat sem talált legyőzőre, a Kalocsai, Boros kettős pedig ezüstérmes lett a párosok versengésében. A két évvel idősebbek között a Buzonics Dominik, Deli Mihály, Dulganov Richárd trió lett aranyérmes, az U12-es fiúk pedig az elődöntőig jutottak. A januári fedett pályás ob-n ugyan nem sikerült újabb egyéni bajnoki címet szerezniük, de a 16 évesek között elsőéves Kalocsai vaskos meglepetést okozott második helyével. A legidősebbek között Deli Mihály szintén második lett, az U14-esek között pedig öccse, Deli Merse végzett a dobogó harmadik fokán, miközben Orosz Botond oldalán, párosban bajnokká avatták. A legkisebbek mezőnyében Góczi Erik pedig Kincses Kolossal párban lett ezüstérmes.

Áprilisban, a törökországi Antalya városában megrendezett U16-os tornára igazi csapatként érkezett a Tenisz Műhely gárdája. Az erőnléti edzéseket irányító, egykori sikeres soproni sprinter, Németh Gergely erről nem kis büszkeséggel beszélt honlapunknak:

– Tizenegy gyerekkel utaztunk Törökországba. Több fiatalt is magunkkal vittünk, hogy a nagyobbakkal közösen edzőtáborozhassanak és versenyezhessenek. Igazi csapatként szerettünk volna részt venni a tornán. Még a külföldiek is csak nézték, amikor egyik reggel tíz gyereknek tartottam bemelegítést. Selmeci Petrával ugyanazokat az elveket valljuk, s ebből a legfontosabb, hogy igazi közösséget szeretnénk építeni. Fontosak az eredmények, hiszen versenyzőket nevelünk, de azt is szem előtt tartjuk, hogy játékosainknak egészséges gyerekkoruk legyen. Szeretnénk, ha életre szóló barátságok köttetnének nálunk, s a felnövekvő fiatalok számára életformává válna a sport. Célunk ugyan az eredményesség, de nem minden áron.

A fiatalok úgy tűnik, nagyon is vevők erre a szellemiségre. Sem a hazai mezőnyben korosztályában évek óta veretlen Kalocsai Péter, sem a többi tapasztaltabb versenyző számára nem teher, hogy edzése után még fél órán át a kisebbekkel gyakoroljon. De az sem, hogy elkísérje őket egy U14-es vagy egy U12-es versenyre, s ott beüsse őket a találkozó előtt.  Ami pedig az életre szóló barátságokat illeti, Kalocsai nem titkolja, hogy a karrierjét ellenfélként kicsi kora óta végig kísérő és a Vasastól két éve szintén a Tenisz Műhelyhez igazolt Boros Attila, ma már a legjobb barátja. Ezek után ne is csodálkozzunk azon, hogy a törökországi korosztályos ITF-tornát párosban megnyerték, majd a pasaréti Hungarian Openen is csak a döntőben kaptak ki. A januári fedett pályás Ob-n is csak a náluk egy évvel idősebb, a 2002-esek között itthon domináló Fajta Péter, Velcz Zsombor párossal szemben maradtak alul a fináléban.

– Fontos, hogy a pályán kívül is jó barátok vagyunk. Akár veszítünk, akár nyerünk, minden rendben van. Nem számít ki volt a jobb, egymásért játszunk. És a csapatért, ami itt a Tenisz Műhelyben kiváló – véli Kalocsai Péter.

A budai utánpótlás-nevelő klub alapítója és vezetőedzője Selmeci Petra fiatal kora ellenére, nagy megbecsülésnek örvend az edzők között. A képesítését többet között az Egyesült Állomokban szerezte és a mai napig nagy hangsúlyt fektet a szakmai továbbképzésre. A saját játékoskarrierjét 19 évesen sérülés miatt feladó szakember 2015-ben a Vasas vezetőedzői posztját hagyta ott és alapította meg saját egyesületét. A sokszínűségéről is ismert Selmeci ugyanakkor a Budapesti Corvinus Egyetemen, nemzetközi kapcsolatokból is szerzett diplomát. A gyerekek persze nem a végzettsége, hanem kedvessége és anyukás gondoskodása miatt rajonganak érte.

Selmeci Petra és Németh Gergely mellett Jobbágy Mónika, Balla Péter, Bene Miklós és Hornung Gábor tartozik a szakmai csapathoz. S bár fontosnak tartják az egyéni edzéseket, a csoportos gyakorlásokra is nagy hangsúlyt fektetnek. A technikai fejlődést ugyan az előbbi szolgálja jobban, ám a kicsiknek saját kortársaik között is elegendő időt kell tölteniük ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, boldog teniszpalánták legyenek, vallják a Tenisz Műhelyben. Ennek a gyermekbarát, jó hangulatnak is köszönhető, hogy a lelkes edzői csapat technikai szinten páratlan dolgokat képes fiatal tanítványaikból elővarázsolni.

Németh Gergely a legszélesebb skálán igyekszik az apróságok mozgáskultúráját csiszolgatni. Több spotág, mint például a torna, a kosárlabda, az atlétika alapelemeit ugyanúgy becsempészi a mindennapi gyakorlatokba, mint a tenisz legkülönbözőbb és legjátékosabb formáit.

– Húsz évvel ezelőtt, amikor a gyerekek idejük nagy részét még a szabadban töltötték, fára másztak, szaladgáltak, az én munkámra nem is lett volna szükség. Manapság tíz-tizenkét éves korban szembesülünk azzal, hogy az alapvető mozgásokkal is gond van. De ez bennünket egyáltalán nem keserít el, korunknak ez a nagy kihívása, amit meg kell oldani. Azért szeretünk már a kezdetektől foglalkozni a picikkel, mert később kevesebbet kell javítgatnunk a rögzült hibákon. Akik hozzánk járnak edzeni, azoknak olyan fizikális alapokat próbálunk adni, hogy akár sportágat is válthassanak később, s máshol is gond nélkül megállják helyüket – véli Németh Gergely, aki Selmeci Petrához hasonlóan Amerikában szerezte diplomáját.

A Tenisz Műhelyben azt vallják, a sikerhez vezető valamennyi út különböző. Ahány gyerek, annyi lehetőség. A klub képzési filozófiája szerint nem futószalagon gyártják a versenyzőket, hanem gondos egyéni séma szerint. A „Műhely” elnevezést is a nagy akadémiáktól és központoktól eltérő egyedi, különleges, úgymond kézműves indíttatás hangsúlyozására választották. De ez már nemcsak tenisz, hanem pedagógia és pszichológia is egyben.

A tabáni Tenisz Műhelyben pedig erre éppúgy figyelnek, mint a helyes szervára, vagy az eredményes röptére.

FaLang translation system by Faboba