Nyomtatás

Premierek sorozatán esett idén át Tóth Amarissa Kiara. A 15 éves játékos januárban indult élete első felnőtt női ITF versenyén, majd márciusban a juniorok között is debütált, ráadásul mindjárt egy elődöntővel, majd egy tornagyőzelemmel.

A napokban Mallorcára, a Nadal Akadémiára utazott, ahol másodszor edzhet együtt a hozzá hasonló kiválasztottakkal, ám életében először ült fel egyedül egy repülőgépre.

A MESE teniszklubhoz tavaly szeptemberben átigazolt fiatal teniszező egyre jobban megtalálja az összhangot új edzőjével, Kardhordó Szilárddal, új erőnléti edzőjével, Knausz Péterrel pedig elsősorban egy sérülésmentes karrier építésén munkálkodnak.

Technikai szempontból a szerva lesz a következő nagy falat.

Toni Nadal és a magyar tenisztinédzser

Gy. Szabó Csilla  * Régóta dédelgetett álma vált valóra tavaly ősszel Tóth Amarissa Kiarának, amikor tíz napot tölthetett Mallorcán, példaképe, Rafael Nadal akadémiáján. A MESE 15 éves játékosa a múlt héten ismét a spanyol szigetre utazott, ahol most svéd szponzorcégének köszönhetően, két hétig edzőtáborozhat.

Sok minden történt a fiatal teniszezővel legutóbbi látogatása óta. Januárban elindult élete első felnőtt versenyén Törökországban, s a selejtezőben két kört magabiztosan nyerve feljutott a főtáblára. S hogy szó sem volt véletlen szerencséről, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a következő héten megismételte ugyanezt a bravúrt. Márciusban újabb debütálás következett, ezúttal az ITF junior-sorozatában. Az első G4-esen nyomban az elődöntőig menetelt, a második G5-öst pedig remek játékkal meg is nyerte. Még edzőjét, Kardhordó Szilárdot is meglepte a nagyszerű bemutatkozással.

A felnőtt tornát csak tesztnek szántuk, az igazi siker a két máltai szereplés volt – vélekedett az Amarissát szeptember óta edző szakember –. Várakozáson felüli eredményt ért el, a nála jóval idősebbek között sorozatban nyerte a mérkőzéseket. Hosszú távon azonban talán ennél is fontosabb volt, ahogyan a mérkőzések után skype-on megbeszéltük a történteket. Ebből kitűnt, milyen éretten kezeli a találkozóit, nagy intelligenciával keresi ellenfelei gyenge pontját, s módszeresen megtalálja, mit kell tennie ezekben a helyzetekben. Nagyon erős fejben, százból kilencvenkilencszer ő akarja jobban a győzelmet. Ez hatalmas előny, különösen úgy, hogy korához képest a játéka is nagyon jó. A tenyeresén kellett az utóbbi időben kicsit javítani, s most jön a nagy falat, a szerva. Szakmailag ez az, amin feltétlenül javítani kell, a többi részterületen nem lesz gond, ott kimagaslóan jól teljesít.”

Az eredmények azt mutatják, a klubcsere jól sült el, edző és tanítványa között egyre nagyobb az összhang. Kardhordó Szilárd szerint Amarissa edzésmunkája is sokat javult az utóbbi időben, s egymás között is egyre jobban és jobban kommunikálnak, megkapja játékosától a szükséges visszajelzéseket. További jó hír, hogy a MESE erőnléti edzője, Knausz Péter személyében egy nyitott, rendkívül gazdag anatómiai ismeretekkel rendelkező, önmagát folyamatosan fejlesztő szakember vette át a fiatal teniszező fizikális fejlesztésének irányítását. S mivel a játékosnak kiváló izomzata van, elsősorban a sérülések megelőzése lesz a szakember legfontosabb feladata.

– Úgy érzem, most állt össze igazán lányom körül a csapat, végre nyugodtan, ideális körülmények között készülhet – mondta Tóth Zoltán, hozzáfűzve azt a fontos tényt, hogy Amarissa életében először vágott egyedül neki külföldi utazásnak, amikor a múlt héten, Bécsben feltette a Mallorcára induló repülőgépre. – Toni Nadal nagy szeretettel várta, tudom, hogy jó kezekben van nála az akadémián. A főedző elsősorban bemutató edzéseket tart Amarissával a többi versenyző számára, ami egyértelműen mutatja, milyen sokra tartják játékosként. De hát neki ez az élete, és mi örülünk, hogy örömét leli benne.”

Kardhordó Szilárd szerint okosan kell használni ezeket az akadémiai lehetőségeket. Az egy-két hetes meghívásokat sohasem szabad visszautasítani, a különböző stílusú edzőktől mindig lehet valami újat tanulni. Amarissa ezúttal a spanyol szakember-gárdának címzett kérdéseket is becsomagolta úti poggyászába, az itthoni csapat ugyanis nagy érdeklődéssel várja a visszajelzéseket a Mallorcán elvégzett munkáról. A nyári programban persze újabb junior ITF-tornák szerepelnek, ám előtte az iskolapad hívogatja a nagy reménységű teniszezőt.

A Klebensberg Kuno Általános Iskolában és Gimnáziumban ugyanis egyelőre nem magántanulóként, hanem átlagos diákként végzi tanulmányait. S mivel ez utóbbira sincs panasz, tanárai a legnagyobb nyugalommal hunynak szemet a gyakori hiányzások felett. A következő tanévtől azonban életkoránál fogva többet és másképp kéne edzenie, így a délutáni foglalkozások már valószínűleg nem lesznek elegendőek.

De ez még a jövő zenéje, Tóth Amarissára előbb egy nemzetközi tornákban bővelkedő nyári iskolai szünet vár. Pihenés képpen…

FaLang translation system by Faboba