Nyomtatás

Huszonnégy leendő teniszbíró vett részt az MTSZ három napos tanfolyamán a Nemzeti Edzés Központban.

Vonalbíróként máris dolgozhatnak, s ha letöltik a tavaszi, nyári gyakorló időszakot, a korosztályos tornákon a kötelező meccsvezetést, következik számukra a vizsga. A sikeres megméretés után sétálóbíróként ténykedhetnek és s hivatalos székbíróként dolgozhatnak.

A tanfolyamról Ujszászi Máté, az egyik előadó számolt be honlapunknak.

Ilyen a jó labdanyom-vizsgálat. Izmendi Károly játékvezetőként és versenybíróként is nagy tapasztalattal rendelkezik

- Péntek délutántól vasárnapig zajlott a képzés, melyet Enyedy Koppány versenybíróval közösen tartottunk. Már tavaly is húsz környékén volt a jelentkezők száma, az idén pedig rekordot döntött a mezőny a 23 résztvevővel. Volt olyan bírójelölt, aki néhány éve még labdaszedőként szerette meg a sportágat, akadt olyan is, aki amatőr teniszezőként gondolta, hogy célszerű megismerkednie a pontos szabályokkal, a játékvezetői munka részleteivel. Banki ügyintéző, autószerelő, OB II-es játékos, orvos és tanárnő is beült az "iskolapadba". A legtöbben Budapestről érkeztek, de volt "diákunk" több, főváros környéki településről, s Gyöngyösről, Kiskunfélegyházáról, Szekszárdról, Paksról, Vácról és Zalaegerszegről is.

Megtudtuk, hogy akadt olyan résztvevő, aki tavaly későn eszmélt, s lecsúszott a tanfolyamról, ezért aztán internetes böngészőjében kezdőlapként állította be a szövetség honlapját, hogy figyelje a híreket, s ezúttal ne késse le a jelentkezési határidőt. Látható, hogy a hazai rendezésű nemzetközi tornák növelik az érdeklődést a bírói munka iránt.

- Szükség is van a folyamatos képzésre, hiszen a magyar versenyek és az ITF/ATP/WTA viadalok egyaránt igénylik a képzett közreműködőket. Akadt ugyan olyan jelentkezőnk is, aki meg akar állni a vonalbírói munkánál, a legtöbben azonban tovább szeretnének lépni, s játékvezetőként, versenybíróként is dolgozni a jövőben.   

Az ITF által világszerte alkalmazott oktatási metodika szerint szó esett a profi tenisz és a bírói rendszer felépítéséről, a tenisz szabályairól, a vonalbírói és játékvezetői munka alapjairól, részleteiről, az egységes büntetési/viselkedési normákról, a jegyzőkönyvvezetésről, a székbíró nélküli mérkőzéseken alkalmazott döntésekről, az úgynevezett sétálóbíró feladatairól. Az előadások, beszélgetések mellett videó segítségével eset-elemzésekre is sor került.

- Az elméleti előadások után a képzés harmadik napján a gyakorlatban is próbára tehették tudásukat a leendő játékvezetők. A segédkezésre felkért alkalmi versenyzők meccsein kellett székbíróként és vonalbíróként ítélkezni - tudhattuk meg Ujszászi Mátétól. 

S a vasárnapi teszt során kiderült, hogy nem is olyan egyszerű, ami a lelátóról olyan egyszerűnek tűnik... Azonnal ítéletet hozni a vonalat épp csak hogy érintő labda becsapódási helyéről, s hangosan kiáltani, amikor normál esetben hezitálunk, s inkább bent szakadna a hang, vagy a jegyzőkönyv kitöltése mellett fél szemmel arra is figyelni, hogy a pontvesztes játékos éppen az ütőjét tördeli valahol a pálya sarkában...

Tényleg tanulni kell a szakmát. 

Gyorsan és jól, a szabályoknak megfelelően reagálni - ezért van szükség a képzésre, s ezért a gyakorlati tesztelésre, aztán pedig - ami most következik - a versenykörülmények között való próbákra. S ha a tíz órányi "tesztvezetést" letudták, jöhet a vizsga.

A tanfolyam résztvevői:

Bálint Dávid, Barta Boglárka, Cholnoky Gábor, Csontos Mariann, Dimény Attila, Gyenge Katalin, Gyenge Noémi, Horváth Attila Norbert, Juhász Nóra Luca, Klopcsik Diana, Kovács Annamária, Kovács Kristóf, Kovácsné Weiszt Edit, Kővári Alexander, Lóránth Tibor, dr. Martinovszky Fruzsina, Polgár Zsófia, Rác Rita Fanni, Szabó Alexandra, Szigeti Anna, Tóth Dániel, Tóth-Udvardy Tamás, Tőkés Anna-Mária és Vincze Gábor

FaLang translation system by Faboba