Nyomtatás

Az ifjúsági világranglista legjobb száz versenyzője közé bekerült Makk Péter mostani helyezésével ott lehet a Roland Garros selejtezőiben.

A GYAC színeiben teniszező 17 esztendős játékos vezeti korosztálya hazai ranglistáját, ám távolabbra is tekint: jövőre már az összes Grand Slam tornán gond nélküli indulást remél.

Fiatal játékosainkat bemutató sorozatunkban elsőként az ő portréját olvashatják.

Makk Péter ott lehet a párizsi Grand Slam-torna selejtezőjében - Fotó: MTSZ/Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla − Két fiatal magyar teniszező álma is valóra válhat idén Párizsban. A jelenleg érvényes juniorranglista Top 100-as mezőnyében Nagy Adrienn és Makk Péter neve is szerepel, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel indulhatnak a Roland Garros korosztályos versengésében. Karrierjük során először. A két 2001-es születésű játékos között sok a közös vonás, mindketten idén kerültek először a legjobb száz közé, pillanatnyilag ugyanazon a helyen, vagyis a 94.-en állnak és a francia nyílt bajnokságig hátralévő időszakban azért gyűjtögetik tovább lelkesen pontjaikat, hogy a ranglistán még feljebb lépve, akár a főtáblára is felkerülhessenek. Erre persze idén még viszonylag kicsi az esélyük, hiszen alig több mint egy hónap alatt a legjobb 50-ig kellene menetelniük. De mindketten úgy döntöttek, megpróbálják. Többek között, ebben is hasonlítanak egymásra.

„Junior Grand Slam-en indulni fontos, de nem a legfontosabb állomás egy fiatal teniszező karrierje során – állapítja meg határozottan Palányi Miklós, Makk Péter jelenlegi edzője, amikor tanítványa pillanatnyi terveiről kérdezzük – Számomra a távlati célok sokkal fontosabbak, vagyis az, milyen játékos lesz felnőtt korában. Természetesen nagyszerű erőpróba a világ legjobbjaival együtt szerepelni, jó meccseket játszani, de ez csak akkor igazán fontos, ha segíti a fejlődését, tanul belőle és tapasztalatokat szerez. Éppen ezért nem is szeretném a részvétel lehetőségét eltúlozni, komolyan készülünk a szereplésre, de ha nem sikerül, az sem lesz tragédia.”

A szakember óvatossága azonban nem jelenti azt, hogy ne bízna Péterben. Sőt. Szerinte arra is képes lehet tanítványa, hogy végül kiharcolja a főtáblára jutást, még ha ehhez nehéz meccseken is kell majd átverekednie magát. Az utóbbi időben azonban sokat fejlődött a 16 éves játékos, különösen a fonákjában. Igaz ezen még mindig maradt javítanivaló. De ebben a korban a játék szinte minden területén van még mit tanulniuk a versenyzőknek.

Palányi Miklós szerint Péter erőssége a jó versenyszellem és a biztos tenyeresütés, időt kell adni neki ahhoz, hogy kijöjjön a benne rejlő összes tudás. Ha minden a terveik szerint alakul, jövőre, utolsóéves juniorként, akár a legjobb 20-30 közé is kerülhet a ranglistán.

„Beneveztünk a Roland Garros juniorversenyére, most már meg kell lennie a selejtezős indulásnak. Az ausztrál bajnokságról sajnos még lemaradtam, bár nem voltam túl messze tőle – vélekedik Makk Péter, aki a héten Bulgáriában, Haszkovó-ban vesz részt második kategóriás ITF-versenyen. A nyitó fordulóban 6:3, 3:6, 6:3-ra nyert ukrán vetélytársa ellen.

– A téli felkészülésem szerintem jól alakult, a versenyszezon megkezdése ugyanakkor közepesre sikerült. De emiatt nem aggódom, megfigyeltem már magamon, hogy ez gyakran így történik - mondta munkatársunknak még a bulgáriai elutazás előtt -. Május végén, június elején szoktam igazán formába lendülni, nem titkolom, szeptemberre a legjobb ötvenbe szeretnék kerülni. Ez azt jelentené, hogy Wimbledonban még a kvalifikációban kellene indulnom, de az amerikai bajnokságon akár már főtáblás is lehetek a juniorok között. Jövőre már az összes Grand Slam-en gond nélkül indulhatnék. Ezek a terveim, remélem valóra tudom váltani őket.”

Az U16-os fiúválogatott tavalyi húzóembere azt is elmondta, nemcsak edzőitől, de a szövetségtől is sok segítséget kap a versenyzésben. Mielőtt Bulgáriába, ITF II. kategóriás versenyekre utazott, két héten keresztül Budapesten, a Nemzeti Edzésközpontban készülhetett. Pszichológus segítségét is igénybe vehette, aki sok hasznos információval látta el a mérkőzések kezelésével kapcsolatban. Legnagyobb élményként mégis inkább a társakat említi.

„Játszhattam Fucsovics Marcival és Nagy Petivel – mesél büszkén, ugyanakkor kicsit elfogódottan is a fiatal teniszező budapesti edzőpartnereiről – Nagyon szeretek velük edzeni, de már a jelenlétük is motivációt ad a további munkához. Felejthetetlen élmény marad, amikor tavaly a kispadon ülve, közvetlen közelről kísérhettük a Davis Kupa csapatot. Éppen ezért nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy most lehetek fiatal játékos.”

Makk Péter a sok-sok utazás és a fárasztó edzések ellenére sem unja még a teniszt. Sőt. Ha egyetlen szóval kellen összefoglalnia sportágához fűződő viszonyát az nem lenne más, mint az „imádom”! S bár éveken keresztül mindig Nadal nevét említette amikor példaképeiről kérdezték, mára valaki más vette át a spanyol világsztár helyét. Fucsovics Márton, aki több, mint távoli ideál. Igazi csapattárs.

FaLang translation system by Faboba