A csütörtöki szokásos Kormányinfón is szóba került a a margitszigeti teniszstadion építésének ügye.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter hosszasan beszélt arról a tervről, melyet délelőtt Áder János államfő meggondolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

Egy mondatban így összegezhetjük mondandóját: "nem engedhető meg, hogy a Margitszigetet feláldozzuk és egy hülyeséget csináljunk".

Ezzel együtt a kormány nem hátrál ki a nagy profi verseny rendezési ötletének támogatása mögül - csak: máshol és máskor...

Íme a teljes beszéd.

Lázár János a Szigeti stadionról: máshol, máskor

Az újságírói kérdés úgy hangzott: Lesz-e teniszstadion a Margitszigeten?

- Azt szeretném, ha lennének jó teniszpályák. De hogy hol, s milyen létesítmény épüljön, arról nincs a kormánynak végső döntése. Az biztos, hogy 2019-ben nem lesz rangos ATP verseny a Szigeten. Az építés ötletével kapcsolatban, hogy világosan lássuk a történetet, tudnunk kell, hogy a magyar teniszben komoly pozitív változások mennek végbe, a szövetség jól dolgozott, s nemzetközi versenyek rendezési jogát nyerte el. Eljöttek a magyar Kormányhoz, hogy van-e támogatás Budapesten egy I. kategóriás világverseny lebonyolítására. A Főváros is támogatta, a Kormány is támogatta, s nyilvánvaló, hogy egy ilyen viadal feltételeinek megteremtéséhez a szponzoroknak is zsebükbe kell nyúlniuk. Tudjuk, hogy a fővárosban ilyen verseny megrendezéséhez nincs megfelelő infrastruktúra. Azt meg kell építeni. A szövetség javaslata a Margitsziget volt. De oda akármit nem lehet építeni. Az egyértelmű, hogy a mostani létesítmény nem felel meg, ahelyett létesíteni kell valamit. Én úgy vélem, a Szigethez meggondolatlenul hozzányúlni nem lehet. Azt fogjuk javasolni a szövetségnek, hogy vagy máshol kezdjen építkezni, vagy ha esetleg itt, akkor a tervezett beépítést semmiképp nem támogatjuk e formában. Akár annak árán is, hogy 2019-ben nem lesz meg az ATP verseny. Ez egy olyan volumenű létesítmény, ami mennyiségében és építészeti megjelenésében sem támogatható a kormány részéről. Világörökségi területen, Budapest legfontosabb városképi területén nem lehet akármit építeni. A Szigeten mindig voltak teniszpályák, annak polgári hagyományai vannak, de ez nem azt jelenti, hogy egy kilenc emeletes, több ezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális dobozt kell oda építeni teniszcsarnok jelszóval. Az ugyanakkor megfontolandó, hogy ott egy világverseny megvalósítható-e, ha az építészeti, esztétikai értelemben vállalható. A kormány nem engedheti meg, hogy a Margitszigetet feláldozzuk és egy hülyeséget csináljunk. Erről szó sem lehet! Nem lehet ésszerűtlenül ott pályákat létrehozni.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső