Az ITF elképzelései szerint 2019-től a Tenisz Világkupa néven rendezendő egyhetes eseményen dőlne el a trófea sorsa.

A változás legfőbb érve a pénz: a Kosmos befektetőcsoporttal (alapítója a Barcelona és a spanyol futballválogatott sztárja, Gerard Piquet) kötendő 25 esztendős szerződés dollármilliárdokat pergetne a Nemzetközi Tenisz Szövetségnek.

A világcsoportban nem lennének évközi meccsek, hanem az idény végén egyetlen helyszínen, hét napos finálét rendeznek, 18 csapat részvételével.

A nemzetközi szövetség augusztusi közgyűlésén, a floridai Orlandóban döntenek a tervről.

Augusztusban kiderül, meggyőzi-e a pénz a voksolókat

A Davis-kupa mostani lebonyolítási módja (az egyik válogatott otthonában, négy egyéni és egy páros mérkőzésen dől el a továbbjutó sorsa) ősidők óta megszokott formula, ez ad hasonlíthatatlan hangulatot a válogatott mérkőzéseknek.

A Davis-kupa honlapján megjelent elképzelés szerint jövőre már  a 2019 novemberében esedékes rendezvényen a tizenhat világcsoportos teniszválogatott mellett két további meghívott csapat vehetne részt a csoportküzdelmekben, melyet egyenes kieséses szakasz követne.

Egy találkozón két egyes és egy páros mérkőzést vívnának, minden találkozó két nyert szettig tartana.

A csoportküzdelmek után a negyeddöntőről lemaradó világcsoport-résztvevők a bennmaradásért játszanának ugyanott az I-es zónából kvalifikált, feljutásért küzdő csapatokkal.

A bevezetésre javasolt szisztéma alapjaiban hasonlít a junior Davis Kupa és Fed Kupa világdöntőinek lebonyolítási rendszeréhez: tavaly és tavalyelőtt Budapesten volt a torna, s az idén is a magyar fővárosban "tesztelhetjük", miiként alakulhat át a jövőben a "felnőttek" világbajnoksága. 

Az alacsonyabb osztályú csoportokat nem érintené a változás.

A módosításról az ITF éves közgyűlésén szavaznak majd augusztusban, Orlandóban. Kétharmados szavazattöbbség kell a terv valóra váltásához.

A belga szövetség máris tiltakozott.
„A Davis-kupa légköre egészen egyedülálló. Az ITF azt akarja, hogy egy nagyobb esemény legyen, de szerintünk a hazai és idegenbeli lebonyolítás nagy értékeket hordoz. A legnagyobb félelmünk, hogy ezzel megölnénk a Davis-kupa lelkét"

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső