Nyomtatás

Érvényesült a papírforma: a tavalyi döntős hazai környezetben legyőzte a világcsoport újoncát.

Ami magyar szempontból pozitívum: a sérüléssel bajlódó Marci és Attila derekasan helyt állt minden meccsen, s a párost nagy küzdelemben, 4 óra 10 perces csodás csatában be is húzta. Az ifjak összecsapásán Piros Zsombi győzelemmel debütált a Davis Kupában.

Április 10-én kiderül, melyik ország ellen, s hol lesz a szeptemberi osztályozó a világcsoportban maradásért.

Köves Gábor és a Davis Kupa-újonc Piros Zsombor - Fotó: MTSZ

Fucsovics Márton négy szettben kikapott David Goffintől vasárnap a liege-i Davis Kupa-nyolcaddöntőben, ezzel a tavaly döntős belgák továbbjutottak a negyeddöntőbe, míg a magyar válogatottra osztályozó vár szeptemberben.

A liege-i találkozón a belgák 2-1-es vezetését követően vasárnap a két csapat első számú játékosa csapott össze a Country Hall du Sart-Tilmanban. A világranglistán hetedik Goffin 2012 óta 15 párharcban lépett pályára, és egyesben 22/3-as győzelmi mérleggel büszkélkedhetett, legutóbb a 2015-ös fináléban kapott ki a brit Andy Murraytől. Az ATP-rangsorban 63. Fucsovics 2010 óta 18 "ütközetben" vett részt, és egyesben 18/7-es mutatónál tartott.

Első egymás elleni találkozójukon a házigazdák 27 éves vezére a várakozásoknak megfelelően agresszív és stabil játékkal kezdett, bár egy 31 ütésből álló labdamenet végén könnyű röptét rontott el. A belga teniszező egy könnyű brékkel 4:2-re elhúzott, ám a csütörtökön 26 éves Fucsovics egy "semmire" elnyert adogatógémmel visszavágott, így 4:4-nél ismét nyílt lett a csata. A tavalyi ATP-világbajnokságon finalista Goffin másodjára az ő szempontjából a lehető legjobbkor brékelt 6:5-nél: szettlabdánál egy bivalyerős tenyeressel befejezte a 42 perces nyitójátszmát.

A folytatásban az Australian Openen nyolcaddöntős magyar nagyobb erőbedobásra késztette ellenfelét - aki Liege környékén született -, magabiztos adogatójátékok követték egymást, és a felek kiegyenlített küzdelemben jutottak el 5:4-ig. Ekkor az első szetthez hasonlóan Goffin fogadóként jutott játszmalabdához, melyet rögtön kihasznált.

Egy óra 22 perc után jött a harmadik felvonás, amely három brékkel indult, Fucsovicson ekkor lehetett először látni, hogy az elmúlt két napban több mint hét órát töltött a pályán. Érdekes módon a szombati páros alatt pihenő Goffin sem volt frissebb, így a magyar játékos - aki egy ízben láb között ütött átemelést - 3:1-re meglépett. A lendület kitartott, jöttek az ászok, 5:3 után pedig egy újabb brék, így a harmadik szettben sikerült a szépítés. Fucsovics a játszma utolsó kilenc labdamenetéből nyolcat nyert, ellenfele pedig dühében messzire rúgott egy labdát.

Kőkemény ütésváltások következtek, a negyedik játszma harmadik gémjében a belga ismét igazolta klasszisát és brékelőnybe került. Fucsovics visszabrékelhetett volna, ám ellenfele sorozatban három ászt ütött és 3:1-re elhúzott, majd megint elvette a magyar szerváját. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs. Az egyoldalúan zárult találkozó 2 óra 35 percig tartott.

A párharc tét nélküli ötödik mérkőzését eredetileg nem játszották volna le, ám a két kapitány másként döntött: az egyaránt újonc Julien Cagnina és Piros Zsombor lép pályára még a Country Hallban.

Fucsovics a meccs után közölte, mindent kiadott magából a világ egyik legjobbja ellen: "Az első két szett egy-egy brékkel ment el, úgyhogy másként is alakulhatott volna. Többször visszajöhettem volna a meccsbe, de Goffin azért áll elöl a világranglistán, mert ilyenkor előhúzza a szerváját. A harmadik szettben átment rajtam a fáradtság, labdabiztosabb lettem, de végül nem sikerült" - mondta az M4 Sportnak. Hozzátette: szépen helytállt a csapat, jön a folytatás, és szeretné, ha a válogatott nem esne ki a világcsoportból.

Goffin úgy összegzett, hogy Fucsovics nem volt könnyű ellenfél, keveset hibázott, keményen ütött, ezért nehéz volt megtalálnia a ritmust.

A belgák ezzel már 8-5-re vezetnek a magyarok ellen a két válogatott párharcában, és továbbjutottak a negyeddöntőbe, ahol idegenben mérkőznek meg az Egyesült Államok legjobbjaival. Az utóbbi 11 párharcukból a másodikat elvesztő magyaroknak nem sikerült a nyolc közé kerülniük a világcsoportban, így Köves Gábor együttese szeptemberben osztályozót vív majd a második vonal egyik feljutó-jelöltjével.

A zónaküzdelmek zárása után, április 10-én sorsolják ki, hogy a világcsoport nyitó fordulójának mostani vesztesei melyik ország ellen (s hol) küzdenek valamelyik zóna nyertesével a szeptemberi osztályozón.

Belgium - Magyarország 3-2
Ruben Bemelmans - Fucsovics Márton 6:4, 4:6, 7:6(5), 6:3
David Goffin - Balázs Attila 6:4, 6:4, 6:0
Bemelmans, Joris De Loore - Fucsovics, Balázs 3:6, 4:6, 7:6(2), 6:4, 5:7
Goffin - Fucsovics 7:5, 6:4, 3:6, 6:2
Julien Cagnina - Piros Zsombor 3:6, 6:7(3)

FaLang translation system by Faboba