A hiányzók távollétében az esélyesek győzelmével fejeződött be az U18-as korosztályok országos fedett pályás teniszbajnoksága.

A fiúk között Deli Mihály döntős szereplése volt meglepetés, a lányok mezőnyében pedig Kovács Zita korai búcsúja.

Ezúttal az utanpotlas.hu portál segítségével adunk összefoglalót: Gy. Szabó Csilla cikkének interjúalanya a korosztályos válogatott edzője, Gulyás István volt.

A fiúk és a lányok mezőnyében egyaránt az esélyes győzelmével fejeződött be az U18-as korosztály fedett pályás országos bajnoksága. A papírforma azonban nem a teljes mezőny, hanem a résztvevők szempontjából értendő, hiszen mindkét nem küzdelmében voltak hiányzók. A lányoknál kevesebben, a fiúknál többen. S bár ez korábban többnyire fordítva volt, azt azért gyorsan meg kell jegyezni, a tizennyolc éven aluliak korosztálya egyébként is az, amelyikben már szűkül a mezőny, a résztvevők száma elmarad a fiatalabb, népesebb korcsoportoké mögött.

A lányok versengésében a 3. helyen kiemelt, a valóságban azonban legesélyesebbnek tartott Zádori Réka szettveszteség nélkül menetelt a döntőig, ahol a 2. helyen rangsorolt Földeák Katával találkozott. Utóbbi volt az egyetlen, aki a bajnokot legalább egy szoros, 7:5-ös játszmára tudta kényszeríteni az ob utolsó mérkőzésén. Talán nem véletlen, hogy a páros fináléban is ők ketten nézhettek egymással farkasszemet, és ott is Zádori diadalmaskodott Kovács Zita oldalán, Földeák ellenében, akinek Fárbás Réka volt a partnere.

„A leány mezőnyben egyedül az lepett meg, hogy Kovács Zita nem jutott az elődöntőbe – értékelte az ob eredményét Gulyás István, az U18-as korosztály válogatott edzője. – A végeredmény fényében persze már kevésbé lehet ezen csodálkozni, mert Földeák Katától kapott ki, aki remek játékot produkált a döntőben, egyedül ő szorította meg a győztes Zádori Rékát. A korosztály két legjobbja, Nagy Adrienn és Gécsek Fanni pillanatnyilag külföldön versenyez, a távollétük így érthető módon rányomta bélyegét a bajnokságra.”

A fiúknál még több hiányzó volt. Igaz, ott sérülések és visszalépések is gyengítették a mezőnyt. Nem indult az országos bajnokságon a korosztály legjobbja, Makk Péter, de Vörös Máté, Kéki Márk és Töröcsik Ádám sem. Ennek fényében lépett elő esélyesként Khin Dániel, akit – Zádori Rékához hasonlóan – csak a döntőben tudott ellenfele megszorítani. A fiúk döntője azonban meglepetéssel is szolgált, hiszen oda a Tenisz Műhely fiatalja, Deli Mihály jutott, s az új szabályok szerinti tiebreak-re tudta kényszeríteni Khin Dánielt.

„Eddigi edzői karrieremben ez volt az első olyan korosztályos országos bajnokság, amelynek a döntőjében tiebreak döntött – jegyezte meg a fiúk versengésének értékelésekor, kicsit keserűen Gulyás István. – Bevallom, nem örültem ennek a szabálymódosításnak, túlságosan megnöveli a szerencse jelentőségét. S bár ebben az esetben nem ez döntött, általánosságban mégsem örülök annak, hogy a nemzetközi szövetség ezekkel az új szabályokkal a bizonytalansági tényezőket erősíti. Természetesen alkalmazkodunk hozzájuk, szerencsére a versenyzők is így tettek, senkit nem hallottam, aki a vereségét a tiebreakes befejezésével vagy a necces labdák elengedésével magyarázta volna. Mindenki sportszerűen játszotta végig a bajnokságot. Khin Dániel megérdemelten nyert ebben a mezőnyben, Deli Mihály pedig nagyon kellemes meglepetést okozott. Különleges figyelmet fordítottam a tizenhat éves korosztályból ide nevezett Buzonics Dominikra, aki a múlt héten nem tudott volna elindulni, ezért kérte, hogy az idősebbek között játszhasson. Két meccset nyert is, és csak a jóval esélyesebb Sallay Pétertől kapott ki.”

Buzonics Dominik jó szereplése azért volt fontos Gulyás Istvánnak, mert az U16-os fiúválogatott a jövő hét végén a csapat Európa-bajnoki selejtező mérkőzést játszik hazai pályán, a Budai Tenisz Centrumban. A Tenisz Műhely 15 éves játékosa pedig tagja a nemzeti együttesnek, amely megpróbál eljutni az Eb-re.


U18 fedett pályás magyar bajnokság

Fiúk.

Egyes, döntő: Khin Dániel (MTK)−Deli Mihály (Tenisz Műhely) 6:1, 4:6, 10-7 (Elődöntő: Deli−Sallay 7:5, 3:6, 10:7, Khin−Hermán 3:0, sérülés)
Páros, döntő: Khin Dániel (MTK), Sallay Péter (Bregyó TK)−Cseresznyés Máté (Fitt SE), Kisantal Dominik (GYAC) 6:1, 4:6, 10:7.

Leányok

Egyes, döntő: Zádori Réka (BBTC SE)−Földeák Kata (MTK) 6:3, 7:5 (Elődöntő: Zádori−Fárbás 6:2, 6:1, Földeák−Szalai 7:6, 7:6)
Páros, döntő: Kovács Zita (GYAC), Zádori Réka (Kiskút TC)−Fárbás Réka (BBTC SE), Földeák Kata (MTK) 6:1, 6:3

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső