Zsinórban harmadik mérkőzését is megnyerte Fucsovics Marci a melbournei Grand Slam tornán.

Lesz-e ráadás? Hétfőn már a legjobb nyolc közé jutás a tét. Az ellenfél a svájci Roger Federer és a francia Richard Gasquet mérkőzéséről kerül ki.

A profi tenisz történetében eddig csak három magyar férfi játékos akadt, aki Grand Slam nyolcaddöntőt vívhatott: Gulyás István (1968, 1969, 1971 - Roland Garros), Baranyi Szabolcs (1973 - Australian Open és Wimbledon) és Taróczy Balázs (1976, 1980, 1981, 1984 - Roland Garros; 1980, Wimbledon)

Fucsovics Márton (ATP 80.) magyar idő szerint szombat reggel három sima játszmában (6:3, 6:3, 6:2) legyőzte az argentin Nicolás Kickert az Australian Open 3. fordulójában, így bejutott a nyolcaddöntőbe. A legjobb 16 között a Roger Federer–Richard Gasquet mérkőzés győztesével, a 6:2, 7:5, 6:4-es győzelmet arató svájci  klasszissal játszik.

Határtalan öröm, Marci a legjobb 16 között!

Bő másfél évtizeddel ezelőtt, 2002-ben Federer mérkőzött már magyar teniszezővel: akkor Sávolt Attila volt az ellenfele - ő jelenleg Fucsovics edzőjeként irányítja a nyíregyházi játékos szakmai fejlődését. További érdekesség, hogy tavaly a svájci klasszis edzőpartnerként kérte fel néhány alkalommal Marcit.

Most azonban, ha a címvédő, s egyben ötszörös Auastralian Open-bajnok Federer nyer a magyar idő szerint szombat délelőtt esedékes fellépésén a francia Gasquet ellen, hétfőn "élesben" teniszezik Fucsovics ellen az Australian Open 4. fordulós összecsapásán.

Ami Fucsovics mostani meccsét illeti, nem hozott sok izgalmat.

Miután az előző este egyesben négy játszmában a francia Jo-Wilfired Tsonga ellen továbbjutó ausztrál Nick Kyrgios visszamondta a páros részvételét, egy mérkőzés kiesett a 3-as pálya műsorából, úgyhogy Fucsovics Márton és az argentin Nicolás Kicker hamarabb láthatott neki a 3. fordulós mérkőzésüknek, amire a megérkezett hidegfront révén kellemes hőmérsékletben, de nagy szélben került sor.

Amellett, hogy az előző fordulóban a 13. kiemelt amerikai Sam Querreyt ejtette ki Fucsovics, az is növelhette az önbizalmát, hogy idén január 1-jén már találkozott Kickerrel, és az indiai Púnában 6:0, 6:3-ra elverte.

Itt, Melbourne-ben annyival volt hosszabb a meccs, hogy a szabályok szerint három nyert játszma kellett a továbbjutáshoz. Fucsovics 6:3, 6:3, 6:2-re nyert.

Ezúttal is káprázatosan teniszezett, szórta az ászokat, a saját adogatásait alanyi jogon nyerte, de a biztonság kedvéért azért brékelgetett is, úgyhogy bejutott a legjobb 16 közé!

A közelmúltban elhunyt Baranyi Szabolcs volt a férfiak között az Australian Open eddigi "magyar csúcstartója" az 1973-as nyolcaddöntős szereplésével, ám akkor 64-es főtábla volt, így Barabnyinak "csak" két nyertes meccs kellett a 16 közé jutáshoz. A hölgyeknél egyéniben Kapros Anikó nyolcaddöntős szereplése időben jóval közelebb van, hiszen a 2000-es esztendő Australian Open junior leány egyéni és párosbajnoka 2004-ben mérkőzött a felnőttek között a 16 között. S ha már az egyéni nyolcaddöntős szereplésekre emlékezünk: honfitársaink közül utoljára Szávay Ági ért el hasonló Grand Slam-bravúrt, 2009-ben, Párizsban.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső