Nyomtatás

Az U12-es fiatalok versengésével kezdődött meg a hónap végéig tartó korosztályos fedett pályás országos bajnokság a Budai Tenisz Centrumban.

A rangos eseményen nemcsak az új szabályok debütáltak, de a pályákat fedő alumínium tetőszerkezet is.

A legfiatalabbak kedden játszották le a döntőket, a szakmai tanulságokról dr. Zsiga László, az U12-es válogatott szakvezetője számolt az utanpotlassport.hu újságírójának. E cikkből idézünk.

Az U12-es fedett pályás Ob eredményhirdetése - Fotó: MTSZ

A Budai Tenisz Centrum épphogy megnyitotta kapuit, és máris a sportág egyik rangos eseményének ad otthont. Közel négy héten keresztül, január 5-31. között a korosztályos fedett pályás országos bajnokságokat rendezik a vadonatúj létesítmény kemény borítású pályáin. A sort az U12-esek nyitották, majd az U16-osok, az U18-asok és végül az U14-esek mérik össze tudásukat. Az eredeti tervek szerint a Nemzeti Edzés Központban bonyolították volna le a téli idény versenysorozatát, ám a szövetség pályái nem készültek el időben. S bár a hivatalos átadó időpontja a BTC Szamos utcai centrumában is csúszott, az év első napján megkezdett próbaüzem ideálissá tette a bajnokság megrendezésére.

− Minden ilyen esemény megrendezésére nyílt pályázatot írunk ki, így történt most is – tájékoztatta honlapunkat Richter Attila, a szövetség főtitkára, amikor a helyszínválasztásáról kérdeztük. – Több lehetőség közül választhattunk, s a BTC ajánlata volt a legjobb. A létesítmény valóban gyönyörű lett, a megnyitása nemcsak a környék, de az egész teniszsport javára válhat. Persze, mindenki szeretne országos bajnokságot rendezni, hiszen nagy rangja van, úgy is fogalmazhatnék, hogy a klubok sorban állnak érte. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a fiatalok is kemény pályán játsszanak, ami azonban igencsak leszűkítette a választási lehetőségeinket. Hosszútávon minél több klubot szeretnénk bevonni az ob-k rendezésébe, mert ezzel országszerte népszerűsíteni tudjuk a sportágat, a bázisunkat pedig erősíteni.

A klub egyik alapítója, Gécsek Tibor, különösen a fedett pályákra volt büszke, amelyeket aluminiumvázas tetőszerkezettel védenek az időjárás viszontagságai ellen:
− Ez az egyik büszkeségünk: győri székhelyű magyar cég közel egy évig dolgozott a terveken, hogy a már meglévő terméküket teniszre szabottan átalakítsák. A most használatos sátrak károsak az egészségre, energiapazarlók, s néhány éven belül már nem felelnek meg az uniós normáknak. Nekünk az a legfontosabb, hogy a szülők nyugodtan hagyják nálunk a gyermeküket, amihez a magas színvonalú szakmai munkán túl megfelelő körülményeket is biztosítanunk kell. Ugyanez igaz az országos bajnokságra is, reméljük minden igényt kielégítően tudjuk vendégül látni a legjobb korosztályos játékosokat.

A korosztályos országos bajnokságot a legfiatalabbak, vagyis a tizenkét éven aluliak küzdelmei nyitották, majd egy héten keresztül vívtak nagy csatákat a győzelemért. A fiúknál a pasaréti Halmos Kornél, a lányoknál pedig a Metro RSC versenyzője, Molnár Kitti lett végül a 2018-as esztendő fedett pályás bajnoka.

Gy.Szabó Csilla, az utanpotlassport.hu újságírójának kérésére dr. Zsiga László, az U12-es válogatott edzője a döntőket követően értékelte a fiatalok teljesítményét:

A fiúknál dinamikusabb folyamat indulását tapasztaltam, nagyobb ütőerővel, gyorsabban, magasabb szinten játszottak a gyerekek, mint korábban. Ráadásul nemcsak egy-két játékos esetében volt ez szembetűnő, de többekében. Azt is öröm volt látni, hogy a fiatalabbak, tehát a 10-11 évesek között is feltűntek ígéretes játékosok. Név szerint senkit sem szeretnék kiemelni, mert az első nyolcban végzettekkel mind elégedett vagyok. Egyébként is egy nagyon jó szellemű társaságról van szó. A lányok mezőnyében már kicsit árnyaltabb a kép. S bár elmondható itt is, hogy erőteljes, modern, agresszív játékot játszanak, de csak az első két helyezettről, akik kiemelkedtek a mezőnyből. Mögöttük körülbelül öt-hat olyan játékos látható, aki hamarosan eljuthat ugyanarra a szintre. Itt is észrevettem egy-két biztató képességekkel megáldott fiatalt, de arányaiban kevesebbet, mint a fiúknál. Viszont Molnár Kitti és Dinnyés Lili döntője nagyon színvonalas volt.

A korosztályos fedett pályás országos bajnokságon mutatkoztak be az év elején életbe lépett, új szabályok, a szakemberek véleménye szerint minden különösebb probléma nélkül. A folytatásban az U16-os leányok és fiúk lépnek pályára a Budai Tenisz Centrumban.

 

U12, fedett pályás magyar bajnokság

Fiúk.

Döntő: Halmos Kornél (Pasarét TK)−Zsembery András (Pillangó SE) 6:0, 4:6, 10:6 (Elődöntő: Halmos−Grossmann 6:3, 6:0, Zsembery−Kincses 6:2, 6:3)

Leányok.

Döntő: Molnár Kitti (Metro RSC)−Dinnyés Lili (KVTK) 6:3, 6:3 (Elődöntő: Dinnyés−Varga 6:4, 6:1, Molnár−Komlódi 6:1, 6:1)

FaLang translation system by Faboba