Nem akármilyen bravúr már az is, hogy Babos Tímea zsinórban harmadik esztendőben ott lehet a világ nyolc legjobb párosának Mestertornáján.

Az igazán nagy durranás, hogy a magyar teniszező idei partnerével, Andrea Hlavackovával immár finalista.

Szombaton ugyanis a magyar, cseh duó a szingapúri elődöntőben legyőzte a világelső Martina Hingis, Csan Jung-csan svájci, tajvani kettőst!

Világbajnoki döntőt játszhatnak vasárnap!

Remekül kezdtek Timiék, hiszen előbb elvették az egyesben ötszörös, összesen pedig 25-szörös Grand Slam-bajnok Hingis adogatását, majd nemsokára Csanét is, így dupla brékelőnybe kerültek (4:1). A 24 éves magyar játékos azonban ekkor elvesztette az adogatójátékát, egy brék azonban így is megmaradt, és 34 perc elteltével Babos könnyedén kiszerválta az első szettet.

A folytatásban az idén négy tornán győztes magyar, cseh páros remekül tartotta az ellenfél tempóját, pedig a 37 éves – és visszavonulását csütörtökön bejelentő – Hingis többször is igazolta klasszisát. A két duó 5:5-ig kiegyenlített küzdelmet vívott, ekkor egy labdamenetet követően Babos fájdalmas arccal a földre rogyott, és könnyeivel küszködve a bokáját fogta.
Ötperces ápolást követően a soproni teniszező visszatért a pályára, 6:6-nál pedig jöhetett a rövidítés. Ebben Babos adogatása után meccslabdához jutott a magyar, cseh duó, a diadalt pedig Babos remek szervafogadása hozta meg. A találkozó 1 óra 43 percig tartott.

Babosék ezzel visszavágtak ellenfelüknek, akitől idén Madridban, Pekingben és Cincinnatiben is kikaptak.

„Nehéz bármit mondani most, még nem hittük el ezt a győzelmet. Örülök, hogy a jó fonák returnömmel sikerült befejezni a meccset” – mondta a magyar játékos, hozzátéve, az elköszönő Hingis helyett is elérzékenyült egy kicsit, elvégre a svájci sztár a tenisztörténelem része.

Babosnak 2015-ben egy győzelem és két vereség volt a mérlege a vb-csoportkörben a francia Kristina Mladenovic oldalán, míg tavaly a negyeddöntőben búcsúzott a kazah Jaroszlava Svedovával.

Ami a múltat illeti, Temesvári Andrea 1984-ben és 1985-ben egyesben, míg Babos 2015-ben és tavaly párosban játszhatott a négy közé jutásért a WTA-világbajnokságon. Ez akkor egyiküknek sem sikerült, ami azt jelenti, hogy az idén Babos volt az első magyar a vb elődöntőjében.

A vasárnapi fináléban a holland Kiki Bertens és a svéd Johanna Larsson lesz Babosék ellenfele.

Babos Tímea, Andrea Hlavácková (magyar, cseh, 3.) – Martina Hingis, Csan Jung-csan (svájci, tajvani, 1.) 6:4, 7:6 (5)

Kiki Bertens, Johanna Larsson (holland, svéd) - Jekatyerina Makarova, Jelena Vesnyina (orosz, 2.) 6:4, 6:3

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső