Zsinórban harmadik ATP versenyén tornázta fel magát a selejtezőből, s most Bázelben a szupertorna szupermezőnyének legjobb nyolc játékosa közé jutott Fucsovics Marci.

Pénteken este a címvédő, s a világrangsor 4. helyén álló Cilic ellen az utolsó pillanatig nyílt meccset játszott. A horvát végül 7:6, 5:7, 7:6-ra nyert de a publikum óriási tapssal jutalmazta a a csata másik szereplőjét, Marcit is.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk az alábbiakban az edző, Sávolt Attila Facebookon megosztott gondolatait. Tanulságos végigolvasni, edzőnek, játékosnak egyaránt.

Edző és tanítvány: Sávolt Attila és Fucsovics Márton

Nem szoktam a Fb–ra posztolni de most úgy gondoltam megosztok egy pár izgalmas gondolatomat Fucsovics Marci bázeli versenyével kapcsolatban … aki követi talán érdekesnek fogja találni végig olvasni.

A bázeli ATP 500-tornán való szereplés egyértelműen Marci idei évének a megkoronázása és az elmúlt másfél évben tudatosan megtervezett és elvégzett munkánk eredménye.

Milyen kis apróságokon múlhatnak nagy dolgok is...

A bázeli versenyzés nem is volt tervezve: Marci egyértelműen Bécsben szeretett volna játszani a selejtezőben, érthető módon, hiszen az közelebb van és sokan ki tudtak volna jönni ismerősök is nézni a meccseit, szurkolni neki. Aztán egy apró nevezési hiba miatt a bázeli verseny selejtezős listájára került be automatikusan és már nem volt választásunk. Pedig még az ATP-t is felhívtuk a selejtezős listák megjelenése után pár órával, hogy nem lehet-e változtatni a nevezésen, de most már tudjuk, hogy szerencsére nem engedték... Én ugyan egy cseppet sem bántam, mert valahogy ezt a bázeli versenyt mindig is éreztem Marcinak, mondtam is neki ezt többször.

A selejtező első fordulójában aztán nem csak, hogy nem érezte a pályát, a labdát és a játékot, nagyon szenvedett, de az első szett tie-break 4-1-nél a derekát is meghúzta. 6-7 0-3 nál hosszú ápolást kért, és ha a következő két játékot nem nyeri meg valahogy, valószínű a mérkőzést is feladja. Annyira szenvedett a derekával, hogy a cseréknél nem is tudott ülni, hanem a földön feküdt végig a meccs hátralevő részében.

Kiszenvedte, kiküzdötte és már akkor éreztük, hogy ez fontos pillanat lehet, de persze akkor még mindig ott volt a derékfájás. Sok-sok óra a fiziósnál és a fájdalomcsillapítók eredményeként szerencsére a dereka másnapra jobban lett, a feljutásért Florian Mayer ellen. Köszönhetően annak is szerintem, hogy tavaly egyszer már játszott vele a német csapatbajnokságban, jól felkészültünk belőle és nem zavarta a német kellemetlen stílusa egy pillanatig sem. Nagyon fegyelmezett és taktikus szuper játékkal győzött, és jutott fel a főtáblára egymás után a harmadik ATP versenyén.


Egyértelműen bizonyítva, hogy már ennek a mezőnynek a tagja .

Aztán amikor már megnyugodtunk a derék sérülése miatt, hétfőn újabb problémával szembesültünk, ugyanis a lábujján egy fertőzés következtében fájdalmas gyulladás lépett fel, ami miatt hétfőn nem is tudott rendesen edzeni (meccset játszani pedig pláne nem tudott volna), így ami miatt első hallásra mérgesek voltunk és hátránynak gondoltuk, hogy a vasárnapi selejtezős meccse után az első fordulóra csak szerdán kerül sor, végül segítség lett. Az újabb két nap a fiziósnál és még fájdalomcsillapítók kedd délutánra már 90%-osra állapotra hozták Marcit fizikailag és ennek hála kedden még tudtunk két nagyon intenzív edzést végezni, ami rendkívül fontos volt a szerdai pályára lépése előtt minden szempontból. A Donaldson elleni meccséről pedig csak annyit, hogy persze az amerikai magához képest gyengén játszott, erre készültünk, számítottunk is egy picit, de Marci az első szettben biztosan állíthatom, hogy élete eddigi legmagasabb színvonalát nyújtotta. A 70% feletti első szervák mellett gyakorlatilag néhány első adogatás fogadását leszámítva szerintem talán egy labdát sem hibázott el. A következő körben, Leonardo Mayer ellen a szerencse is mellé szegődött egy picit, de ahogy az angol és Louis Pasteur mondja “fortune favors the prepared mind “ vagyis: A szerencse csak az arra felkészült szellemnek kedvez.

Eljött erre is az idő, és Marci kiérdemelte, hogy egy picit , egy pillanatra mellé álljon szerencse.

Szóval Marci pénteken este élete első ATP negyeddöntőjére és első Top 10-es ellenfele ellene készülhetett, és mivel pár hete mondtam neki, hogy 2018-ban már teljes realitásnak gondolom, hogy Top 10-es játékosok elleni is nyerhet egy-egy meccset bárhol, bármikor, így az ATP rangsor 4. helyén álló Cilic elleni mérkőzés egy remek teszt arra, hogy hol is tart, tartunk ezen az úton!?

Mindenesetre akármi lesz is az eredmény biztos vagyok benne , hogy legalább annyit fogunk tanulni a meccsből mind a ketten, mint amennyit a múlt héten Stockholmban, a Chung elleni meccsből.

Én továbbra is azt mondom, hogy az elsődleges cél tanulni, fejlődni napról napra a tenisz minden aspektusában.

..... azért, ha ezt a nyolcas mezőnyt nézem a nevekkel: Federer, Cilic, Del Potro, Goffin, Bautista ... nagyon komoly!!!!

(Szombaton egyébként Federer-Goffin és Del Potro-Cilic elődöntőkkel folytatódik a torna).

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső