A világcsoport kivételével rövidebb párharcok és mérkőzések lesznek jövőre a tenisz Davis Kupa küzdelmeiben.

A nemzetközi szövetség pénteki bejelentése a nyár végi vietnami ITF közgyűlésen elfogadott tervezetet öntötte szabályba.

A magyar csapat belgiumi februári világcsoportos fellépését nem érintik a módosítások.

Kevesebb nap, rövidebb meccsek

Az ITF döntése értelmében a a Davis Kupa alsóházában, a kontinentális beosztású második, harmadik, negyedik és ötödik vonalban három helyett csak két napig tartanak majd a találkozók. A női Federation Kupában már évek óta ez a módi.

Szombaton két egyes meccset játszanak le, a vasárnapi programban pedig a párost és a hátralévő két egyest. Ha az ötödik mérkőzés előtt eldől a csata, akkor azt már nem rendezik meg.

A mérkőzések nem három, hanem csak két nyert játszmáig tartanak, a csapatokba pedig négy helyett öt teniszezőt lehet nevezni.

„Ha sikeres lesz a módosítás, akkor 2018 után a világcsoportban is bevezetjük” – jelentette ki David Haggerty ITF-elnök, hozzátéve, a világszervezet azért döntött az újítás mellett, hogy a túlterheltségre panaszkodó éljátékosokat ösztönözze a DK-szereplésre.

A legjobb 16 válogatottat felvonultató világcsoportban tehát – ahová a magyarok 21 év után újra feljutottak, s a februári első fordulóban a belgákkal találkoznak – egyelőre marad az eddigi rendszer háromnapos párharcokkal és három nyert szettre menő összecsapásokkal.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső