Este tizenegykor még semmi sem dőlt el a Davis Kupa találkozó második egyéni összecsapásán.

Balázs Attila és a világrangsor 32. helyén álló orosz Kacsanov immár három órája csatázik, de még minden előfordulhat.

Az első szettet Attila nyerte 36 perc alatt 6:3-ra, a másodikat az orosz éljátékos, 6:2-re. Ám a küzdelmet jelzi, hogy ez a szett háromnegyedórán át tartott.

A harmadik játszma a tenisz minden szépségét, izgalmát, örömét feltálalta - sajnálhatja, aki nem maradt kinn a stadionban, s nem volt tanúja e remek összecsapásnak.  Akkor is, ha a végén érvényesült a papírforma.

Labdanyom vita tie-break 7-7-nél

A harmadik szettben Ati 4:2-re elhúzott, s adogathatott az 5:2-ért, ám ekkor Kacsanov minden tudását összeszedve fordítani tudott, zsinórban három játékot nyert. 4:5 állásnál Ati egy break jóvoltából visszahozta a reményt, 5:5-re alakította az eredményt, s 6:5-nél már ő volt előnyben. Nem sikerült az újabb break, jött tehát a tie-break.

A rövidítés minden korábbi izgalmat felülmúlt. Atila 4-2-es vezetésénél cseréltek térfelet először, s volt 5-3-is, ám aztán háromszor (5-6, 6-7, 7-8) az orosz jutott szettlabdához. Mindegyiket hárította Ati, pedig fogadóként is helyt kellett állnia e helyzetekben. Pimasz rövidítésekkel, pontos ejtésekkel kergett őrületbe ellenfelét, akit saroktól sarokig, aztán a hálóig futtatott. 9-8-nál Balázsnak volt szettlabdája, 10-9-nél is, ekkor meg az orosz kezében nem remegett az ütő, s szervált sistergőseket. 12-12-nél ismét térfelet cseréltek, s az utolsó két pont Kacsanové lett, így 77 perces csata után behúzta a harmadik szettet.

S ez gyakorlatilag a csata végét is jelentette: az erejével teljesen kikészülő (s a tartalékokat vélhetően a szombati párosra s a vasárnapi újabb szinglire felturbózni akaró) magyar játékos a folytatásban már nem tudott komoly ellenállást tanúsítani. Ezzel együtt a meccs első csaknem három órájában olyan játékkal, s olyan élménnyel ajándékozta meg a közönséget, amelyet ritkán láthatni hazai teniszezőtől. Minden energiáját felhasználta, hogy világranglistán több mint száz hellyel előtte álló orosz játékost legyőzze - csodálatosan küzdött, ám végül meg kellett hajoljon a nagyobb tudás előtt.

Az első játéknapon tehát Fucsovics nyert Rubljev ellen, Balázs kikapott Kacsanovtól, így 1-1-re áll a csata.

Szombaton 14 órától a párosmérkőzéssel folytatódik a magyar-orosz párharc. 

 Balázs Attila - Karen Kacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12-14), 1:6

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső