Nyomtatás

 

Fucsovics Márton parádés játékkal, ötszettes meccsen megverte Andrej Rubljevet a Davis-kupa világcsoportjába kerülésért vívott, Oroszország elleni párharc első mérkőzésén, ezzel előnybe juttatva a magyar válogatottat.

Már a nyitányon bebizonyosodott: a Davis Kupa más mint bármely izgalmas ATP torna - ahogy a két évtizeddel ezelőtti Davis Kupa hősünk, Krocskó József mondta: ez maga az extázis.

Fucsovics csodarajtja - Fotó: MTSZ

A világrangsor 113. helyén álló magyar fiatal ragyogó első két szett után kicsit megtorpant a folytatásba, s az ATP-lista 37. helyén álló, az elmúlt heti US Openen negyeddöntős orosz ledolgozta játszmahátrányát, ám a döntő felvonásban Fucsovics bátor tenisszel 3:3 után elvette ellenfele adogatójátékát, hozta sajátját, aztán az utolsó játékban ismét brékelni tudta az oroszt, így megnyerte a párharc első összecsapását.

A Kopaszi gáton emelt ideiglenes - mintegy négyezer férőhelyes - stadionban ideális körülmények várták a csapatokat, az első nézők már egy órával a kezdés előtt a lelátókon élvezték a napsütést és huszonkét fokos kora őszi időt.

A két válogatott hetedik összecsapására készült, az előző hatot rendre az oroszok nyerték. Legutóbb 1996-ban találkoztak, az oroszok 4-1-es sikerével a magyar együttes akkor kiesett az elitet felvonultató világcsoportból, melybe most, az euro-afrikai zóna I-es csoportjának rájátszásából nyílt ismét alkalom feljutni.

A 21 évvel ezelőtti párharcnak tevékeny részese volt Köves Gábor is, aki jelenleg a nemzeti együttes kapitányaként dolgozik.

Ami a nemzetközi szövetség DK-ranglistáját illeti, az oroszok a 15., míg a magyarok a 26. helyen állnak.

Az idén Wimbledonban és a US Openen is főtáblás Fucsovicsot - aki utóbbi 13 Davis Kupa-meccséből 12-t nyert - nyolcvan perc elteltével álló ováció fogadta a stadionban, hiszen 6:2, 6:4 állt az eredményjelzőn.

A harmadik felvonásra sűrű felhőzet érkezett, így a felek villanyfényben folytatták a mérkőzést. A tekintélyes hátrány ellenére Rubljev nem adta fel, és rögtön elvette a magyar szerváját, aki 3:3-nál visszajött a szettbe. Az ekkor már alig rontó moszkvai teniszező 4:5-nél még nem tudott élni játszmalabdájával, ám tovább bombázta ellenfele fonákját, és 5:6-nál már nem rontott.

A negyedik szettben Fucsovics egyre fáradtabbnak tűnt, rövidíteni próbálta a labdameneteket, a rendkívül stabil orosz azonban türelmesen mozgatta őt, és 6:2-vel kiegyenlített, így 2 óra 50 perc után jöhetett a döntő szett.

Ebben kellemes meglepetésre megtört Rubljev lendülete, a magyar játékos elvette az adogatását, csakhogy rögtön el is bukta a sajátját. Mindketten utolsó tartalékaikat mozgósították, ám 3:3 után a magyar teniszező hengerelt.  

A meccs végén talpon volt a publikum, Fucsovics pedig térdre ereszkedve ünnepelt. A találkozó 3 óra 25 percig tartott.

"Voltak nehéz pillanatok, de a közönség átsegített rajtuk. Szurkoljon mindenki Attilának is" - mondta a boldog győztes.

 

 

Magyarország - Oroszország 1-0

Fucsovics Márton – Andrej Rubljev 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3

Balázs Attila – Karen Kacsanov 

Szombat 14 órakor

Fucsovics Márton, Balázs Attila – Danyiil Medvegyev, Konsztyantyin Kravcsuk

Vasárnap

14.30: Fucsovics Márton – Karen Kacsanov

Balázs Attila – Andrej Rubljev

 

 

FaLang translation system by Faboba