Eksztázis uralt, amikor Magyarországért kellett játszani - mondta az index.hu újságírójának Krocskó József, aki "odaát", a szovjet rendszerben minden korosztályban bajnok volt, a kétszer a felnőtteknél szerzett ezüstérmet, aztán 1990-ben áttelepült Nyíregyházára.

Napjainkban az MTK-Blke edzőjként dolgozó Krocskó magyar színekben olyan Davis Kupa-sikerek részese volt a kilencvenes években, melyet hazai teniszező ritkán él meg: legyőztük az argentinokat, a világhíres ausztrálokat, társai levegőbe dobálták a pályán.

Játszott az orosz válogatott ellen is.

Így ünnepelték az argentinok elleni DK-bravúrt: Krocskó József, Noszály Sándor, Nagy Viktor és Markovits László

Az oroszok elleni mostani világcsoport helyosztó kapcsán idézi fel az Index. hu a teniszező sportpályafutását.  Most ebből az írásból idézünk, de ajánljuk Ághassi Attila interjújának teljes szövegét: (http://index.hu/sport/tenisz/2017/09/14/krocsko_jozsef_interju/)

Ungváron született, de már 1990 óta Magyarországon él. Ahogy lehetett, átjött édesapjával, Jánossal. Nyíregyházán telepedtek le, édesapja ott lett teniszedző. Az akkor 22 éves Krocskó Józsi 1990 szeptemberében "bemutatkozásként" úgy nyerte meg az érdi PÁ-RA-kupát – 150 ezer forint összdíjazású verseny volt –, hogy az első szettben veszített 6:3-ra Noszállyal szemben, utána azonban gémet sem bukott, mind a tizenkettőt behúzta.

Az elsők között adta be az állampolgársági kérelmet, de a Szovjetunió széteséséig várni kellett a honosításával. 1992. február végén tette le az esküt.

Még a szovjet rendszerben korosztályos bajnok volt a 14, 16, sőt a 18 éveseknél is. A felnőttek között két ezüstérmet szerzett a Szovjetunióban. Magyarország kapott egy olyan játékost, aki nélkül nem jöhetett volna össze a nagy Davis Kupa-menetelés.

Ennek első lépése a britek elleni meccs volt 1993-ban. Noszály kettő, ő egy meccset nyert, és a 3-2-es siker után jött az újabb nagy falat, Argentína.

A korabeli újságokat lapozgatva szembetűnő, hogy a sokkal esélyesebb argentinok a Scorpions-koncert meglátogatására is fogták váratlan kudarcukat, amit egyenesen szégyennek neveztek.

Fotón van meg neki, amikor az argentinok elleni sorsdöntő nyertes meccs után a társai a levegőbe dobálják a pályán. Ez az emléke még ma is gyakorta visszajön a midennapokban.

„Korábban soha nem fordult elő, hogy engem olyan tapsvihar fogadjon. Csak játszottam, ahogy tudtam. Tulajdonképpen ennyi volt a titok. Keresgéltem én is, miért tudtuk megcsinálni ezt a bravúrt, de nem jutottam többre.”

S jött az ausztrálok elleni csoda.

„Eksztázis. Nekem ez jut eszembe arról a meccsről. Olyan dolgokat is megcsináltam, amikről nem is hittem, hogy képes vagyok rá. Engem csak megverni lehetett volna, soha nem tettem meg a szívességet, hogy legyőzzem önmagam.”

Annak ellenére, hogy nem tudott a világranglista száz legjobb teniszezője közé kerülni, Krocskó József a legjelentősebb szerepet vállalta Magyarország legnagyobb sikereiben. Ő volt az első honosított sportoló, aki igazán megérezhette az anyaország szeretetét.

 

A magyar-orosz mérkőzés, BudaPark, Kopaszi gát:

 • Péntek, 16.00: Fucsovics-Rubljov, Balázs-Kacsanov
 • Szombat, 14.00: Fucsovics, Balázs-Medvegyev, Kravcsuk
 • Vasárnap, 14.00: Fucsovics-Kacsanov, Balázs-Rubljov
 •  

   

  FaLang translation system by Faboba

  teniszlexikon – rendelje meg itt online

  Pályakereső