A tenisz Davis Kupa elitmezőnyében, a világcsoportban való szereplésért kiírt hétvégi öszecsapáson a papírformát kell felborítani, s megtörni a két nemzet eddigi meccsein kialakult hatos orosz győzelmi sorozatot.

Ha sikerült a bravúr Izrael ellen itthon, és le tudtuk győzni a szlovákokat Pozsonyban, miért ne mennének a siker reményében pályára Fucsóék a budai Duna-parton?!

Sokat jelenthet számukra a közönség támogatása: irány tehát a BudaPark, a Kopaszi Gát! 

Még üresek a lelátók, de péntektől a zsúfolt nézőtér nagy támogatást adhat Davis Kupa-csapatunknak - Fotó: MTSZ

Köves Gábor szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott játékosai önbizalommal telve várják a péntektől vasárnapig tartó, oroszok elleni Davis-kupa-párharcot, melynek tétje a világcsoportba jutás.

„A szlovákok elleni párharcban bebizonyosodott, hogy esélyesebb csapatot is le lehet győzni. Azt szeretném, ha most sem érvényesülne az a papírforma, amit a világranglista mutat" – fogalmazott a kapitány, aki nagy csatára számít a hétvégén.

A csapatösszeállítással kapcsolatban elmondta, hogy Fucsovics Márton (113.) és Balázs Attila (164.) lesz a főszereplő, de szeretett volna a párosra és az egyénire is egy-egy komoly tartalékot.

„Borsos Gábor kétszázban van a párosok ranglistáján, Piros Zsombor pedig sokat lépett előre ebben az évben, ezért választottam őket" – fogalmazott.

A jelenlegi első számú magyar játékos, Fucsovics Márton elmondta, a múlt heti genovai challengertorna elődöntőjében összeszedett bokasérülése nem komoly, százszázalékos állapotban várja a hétvégét.

„Egyelőre nagyon nehezek a labdák, remélem, hétvégére jobb, szárazabb lesz az idő, mert az kedvezne a játékomnak – nyilatkozta Fucsovics, aki kétnapos pihenő után kedd reggel már együtt edzett a csapattal. – Remélem, minél többen kilátogatnak majd a helyszínre, mert úgy érzem, van esélyünk nyerni."

Balázs Attila, az együttes másik top 200-as teniszezője szerint Andrej Rubljov játéka fekszik neki, nem véletlen, hogy idén egyszer már legyőzte az oroszt. Elmondása szerint a fizikumon sok fog múlni, ő a maga részéről maratoni meccsekre számít.

Az idei Australian Open juniorbajnoka, Piros Zsombor az utóbbi hetekben két ITF-tornán is a döntőig menetelt, így több mint kétszáz helyet javított a világranglistán, jelenleg a 677. helyen áll. Mint elmondta, már az is megtisztelő számára, hogy itt lehet a csapatban, s azt reméli, Fucsovicsnak és Balázs Attilának is jól fog menni a játék, így nem kell majd pályára lépnie.

Az oroszok részéről a most zárult US Openen negyeddöntős, a világranglistán 37. Andrej Rubljov úgy fogalmazott, Balázs Attilát és Fucsovics Mártont is ismeri, és izgatottan várja a hétvégi összecsapásokat. A helyszínnel kapcsolatban minden vendégjátékos azt mondta, a pálya jó minőségű, a szervezők igyekeznek ideális körülményeket teremteni számukra.

Kiemelték, az elmúlt hónapokban javarészt kemény pályás viadalokon szerepeltek, csak a legutóbbi néhány napban edzettek salakon, de abban bíznak, hogy ez nem fog hátrányt jelenteni számukra.

Samil Tarpiscsev kapitány a Karen Hacsanov (32.), Andrej Rubljov (37.), Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.) kvartettből válogathat.

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3–1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek be a rájátszásba.

A sorsolást csütörtökön 11 órától tartják.

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső