Nyomtatás

Felpörgetné a játékot az ATP. Az új szabályokat élesben tesztelik az év végi ATP Next Generation Final keretében.

November 7-11. között Milánóban az ATP rangsor legjobb nyolc 21 éven alatti teniszezője vetélkedik a világbajnoki címért. A Next Gen szereplői között 1,275 millió dollárt osztanak szét.

Zverev, Coric, Medvegyev és a többiek játékát élmény lesz nézni, ám a torna érdekessége az új szabályrendszer kipróbálása lesz.

Könnyen lehet, hogy rövidesen már e regulákat alkalmazva teniszezhetünk világszerte mindenütt.

Maradnak a tradíciók, vagy átírja a szabálykönyvet a modern idő?

- Büszkék vagyunk rá, hogy Milánóban rendezhetjük meg ezt az új, világszintű eseményt az ATP Tour év közi viadalain legjobban szereplő fiatal játékosok számára. E rendezvény a kezdő állomása is lesz egy innovatív tenisznek, amelynek célja, hogy még vonzóbbá tegyük a sportágunkat a jövőbeli szurkolóink számára – mondta Chris Kermode, az ATP igazgatója és elnöke.

A milánói Next Gen vébén alkalmazásra kerülő szabályok egy része már ismert a teniszezők előtt, ám így, egy csomagban még jobban demonstrálják a célt: gyors tempójú, innovatív, a televíziós közvetítések számára kiszámítható idejű termékkel tudjanak szolgálni. A sportág célja újabb fogyasztókat nyerni a tradicionális bázis megtartása mellett.

- A sport és a szórakoztatás iparága nagyon gyorsan változik, ahogy a szurkolók sportfogyasztása is. Ezek a változtatások és ez a torna nemcsak a Next Generation játékosokról szól, hanem a jövő szurkolóiról is. Tisztában vagyunk a sportágunk hagyományaival és biztosíthatok mindenkit, hogy alaposan meg fogjuk vizsgálni, hogyan tudjuk megvédeni a tenisz integritását, amikor úgy döntünk, hogy ezeket az újításokat a rendszeres ATP Tour versenyekre is bevezetjük – mondta Kermode.

Nézzük röviden, hogy melyek lesznek szabálymódosítások:

- a hálón megpattanó szerva is érvényes (No Net szabály alkalmazásával csaknem két évtizede próbálkoznak, eddig soha nem ment át a játékosok, edzők kedveltségi szűrőjén)
- nincsenek előnyök 40-40 állás után (a No Ad szabály a párosjátékban sikerrel mutatkozott be, aki nyeri a pontot azé a játék)
- egy szett 4 nyert játékig tart, értelemszerűen 3-3 után tie-break (a Fast 4 játék tesztüzemben már működik)
- csak egy ápolási idő áll majd csak a játékosok rendelkezésére (kikerülendő az alibi időkéréseket, a plusz pihenőre, az ellenfél lendületének megtörésére, "kiakasztására" szánt perceket)
- az edzők a mérkőzések bizonyos pontján kommunikálhatnak a játékosokkal (a női teniszben a WTA versenyein már alkalmazzák)
- szigorúan betartatják az 5 perces bemelegítés idejét, s egy úgynevezett Shot Clock fogja mérni, hogy maximum 25 másodperc telhet el két labdamenet között (ezek most is érvényes regulák, ám csak a labdaszedős meccseken alkalmazhatóak igazán - ott is gyakran kicsúszik az időből sok játékos, gondoljunk csak Nadal mez-igazgatással fűszerezett szerva előtti rituáléjára...) Most kiszámolhatja az óra.

A fenti szabályok közül igazából a No Ad és a Fast4 hozhat jelentős időmegtakarítást.

Roger Federer így vélekedett az újításokról:
- Az a szép a sportágunkban, hogy nem tudhatod, negyvenöt percig vagy három órán át leszel-e a pályán. Igaz, hogy a televíziós csatornák emiatt néha nehéz helyzetben vannak, hiszen a labdarúgás és más sportágak esetében pontosan kiszámítható, meddig tart egy-egy találkozó. A teniszben viszont nem tudjuk előre, mikor érünk el a meccsnyertes ütésig. Mentálisan is jót tenne a teniszezőknek, ha tudnák, hogy maximum nagyjából mennyit kell teljesíteni. Nem kellene hét pólót bepakolni, kevesebb ütő felhúrozására lenne szükség, minden sokkal kontrollálhatóbb lenne. Hosszabbra nyúlna a srácok pályafutása. A gyerekek figyelmét nem könnyű hosszabb időn át lekötni, így az utánpótlás szempontjából is pozitív változásokat hozhatna a játékidő lecsökkentése – nyilatkozta a svájci klasszis.

A változások egyértelműen az új generációs sportfogyasztókat célozzák, akik már három másodperc után elkapcsolnak egy videóról, ha az azonnal nem fogja meg az érdeklődésüket - állapítja meg a sportsmarketing.hu cikkírója, Vincze Dávid, utalva arra is, hogy az úgynevezett "Z generációt" egyre nehezebb hosszabb ideig lekötni, így ezek az újítások akár a tenisznek a jövőjét is jelenthetik. Emellett sportmarketing szempontból könnyen lehet, hogy eladhatóbbá teszik a sportágat. A médiumok, TV társaságok könnyebben tudnak majd kalkulálni egy-egy mérkőzés hosszával. A színházi ihletésű fegyelmet elvetve a lelátó egy bizonyos részén a nézők még akár labdamenet közben is szabadon mozoghatnak, ami a jelenlegi szabályok értelmében nem megengedett - a pálya menti szektorokban, a játékosok "látóterében" egyértelműen tiltott, a lelátó felsőbb soraiban pedig nem "illendő".

FaLang translation system by Faboba