Tízmilliárd forintért, kiemelt beruházáséként épülhet a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont. Megújul a Davis Kupa-meccsek legendás helyszíne, s az egykori Honvéd-tenisztelep is.

A Dózsa-stadion helyén épülő létesítménybe már az idén tavaszra ATP-versenyt, őszre pedig a junior Davis Kupa, Federation Kupa világdöntőit tervezték, 2018-ra azonban készen állhat a régi-új teniszközpont.

Az ingatlanok állami tulajdonba adásáról Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek tárgyalnia kell a Fővárosi Önkormányzattal.

A nemzeti teniszközpontot a Nemzeti Sportközpontok építteti meg.

Újjáépülhet, felébred Csipkerózsika-álmából a Honvéd-tenisztelep is

Több mint 125 milliárd többletkiadást tartalmaznak az Országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén véglegesített, a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok, ez azonban az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a nominális bevételi, kiadási főösszegre és végleges hiányszámra vonatkozó kérdésére azt közölte: tekintettel a költségvetés-technikai átvezetésekre, ezeket a számokat az egységes módosító javaslatban véglegesítik, és ezekről június 12-én szavaz az Országgyűlés.

Tízmilliárdért, kiemelt beruházáséként épülhet a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont. Az erre kijelölt telek a Margitszigeten a Premontrei Konvent műemlék épület, illetve a Palatinus strand a pénteken megjelent kormányrendelet szerint. A rendeletben csak helyrajzi számokkal szerepeltetik azokat az ingatlanokat, amelyek állami tulajdonba adásáról Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek tárgyalnia kell a Fővárosi Önkormányzattal.

A 23800/2-es helyrajzi számon a Premontrei Konvent műemlék épülete, a 23800/4-es helyrajzi számon pedig a Palatinus strandot tartják nyilván. A nemzetgazdaságilag kiemelt státuszt kapott beruházás helyszíne 23800/6-os helyrajzi számon nyilvántartott Sirály csónakház is.

Vélhetően a lassan egy évszázada húzódó, s a tervek megvalósítását mindig gátló tulajdonjog rendezéséről van szó. Nem a Palatinus, vagy a Szent Mihály kápolna, illetve a Sirály csónakház lerombolásáról van szó, hanem arról, hogy a kacifántos tulajdoni viszonyokat tisztázzák.

A múlt század 30-as éveiben ugyanis, amikor 1937-ben bővítették a már két évtizede működő strandot, a Főváros elvette az akkori Magyar Tenisz Szövetség tulajdonában levő telek egy részét,  s a Palatinus fürdőnek írta át - így fordulhatott elő az a különös tulajdonjogi helyzet, hogy a Dózsa centerpályáján a tribün és a játéktér egy része valójában a fürdő tulajdonában van ma is...

Hasonló telekadat-korrekció valószínűsíthető a premontrei műemlék épület tulajdonosával. A kápolna több száz méterrel a sporttelep mellett, az út túlsó oldalán, az erdős területen található - ám a telek, vélhetően átnyúlik a teniszpályákig. A Dózsa pályák északi részén levő egykori napközis otthonról van szó, a főút és a part között - gyanítható, hogy a kárpótlások során ezt visszakapta az egyház, mint egykori egyházi tulajdont, ezért van most az ő nevükön.

A Sirály csónakház telke viszont az egykori Honvéd teniszpályák szomszédja. A sziget pesti oldalán levő, a Hajós Alfréd Sportuszodával egy vonalban levő, hajdanán nagy forgalmú és elegáns teniszklub szintén felújításra szorul, évek óta kihasználatlanul, gyomosan áll.

A szigeti teniszprojektnek a az egykori Honvéd-pálya rendbetétele is része, így valószínűsíthető, hogy a munkálatok megkezdése esetében itt is tiszta tulajdoni- és telekviszonyokat akarnak teremteni.

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső