Zamárdi és Almádi is feliratkozott az európai tenisztérképre.

A somogyi település esetében teljesen helytálló a megállapítás, itt még soha nem rendeztek nemzetközi tornát, ám az északi-parti üdülőhelynél szükséges némi időbeli pontosítás, hiszen Balatonalmádi a múlt század harmincas éveiben a tóparti teniszélet központjának számított, rangos hazai és nemzetközi versenyei közül kiemelkedett az 1937-es Közép-Európa Kupa.

Az elmúlt hetekben visszatért a teniszvilág a két településre.

A polgármestereket arról faggattuk, az ITF Futures viadal hoz-e majd pezsdülést a sportág helyi életében. 

Zamárdiban a tenisztelep és a tó közötti területen épül a két új pálya

Csákovics Gyula és Keszey János egyaránt azt mondta, nem egyszeri alkalomról volt szó. Zamárdi és Almádi elöljárója is úgy látja, van fantázia a sportág támogatásában és fejlesztésében, hiszen mindkét település is sokat profitálhat a tenisz terjeszkedéséből.

Zamárdiban konkrét tervek is készültek arról, hogy a jelenlegi négy pálya mellé, az önkormányzati területre további kettő épül, s a klubépületként szolgáló mostani családi házat kiváltja majd egy új épület.

Egyeztettünk a szövetség vezetőivel, szakmai és anyagi segítséget is kapunk az elképzelések valóra váltásához – mondta a tenisz-palya.hu érdeklődésére Csákovics Gyula, az önkormányzat első embere. – Úgy alakítjuk ki a pályákat, hogy a leendő klubépület büféteraszáról valamennyi játéktér jól belátható legyen, a háttérben pedig ott a csodálatos panoráma, a Balaton és a túlparton a tihanyi apátság. A klubépület nem lesz nagy, de a nemzetközi igényeket kielégíti, így nem csupán a helyieket, de az amatőr teniszturizmust  is ki tudja majd kiszolgálni, s a környékbeli vendéglátóhelyekkel, panziókkal és a négycsillagos Wellamarin szállodával az érkező játékosoknak is megfelelő választékot kínál. Több évre tervezünk a nemzetközi versenyek fogadásával, s az sem kizárt, hogy magasabb színvonalú viadalok rendezésére is vállalkozunk.

Almádiban is távlatos együttműködésben gondolkodnak. A klub 2020-ig kapta bérbe a régóta használt tóparti területet, de lehet ebből hosszabb távú kapcsolat is.  Dudás Zsolt, a Balatonalmádi Tenisz Klub 1925 SE vezetője szinte naponta egyeztet a település vezetőivel a szép tervekről. Az elképzelések szerint a pályák száma nem változna, ám a szoborpark felőli két pálya az Erzsébet liget része lenne, széles sétányt kínálva a vasútállomás és a Wesselényi stand közötti területen – s a megszűnő pályák pótlása a tenisztelep túloldalán lenne. Az egyik salak, a másik kemény pálya, alkalmazkodva ahhoz, hogy a település lágy klímája még a tél egyes időszakában is lehetővé teszi a szabadtéri játékot.

Keszey János polgármester gyakori látogatója volt az ITF nemzetközi tornájának, a nyitó sajtótájékoztatón is részt vett, s a viadal zárásaként a díjakat is ő adta át.

Valóban gondolkozunk fejlesztéseken, hiszen a település turizmusát is kedvező irányban mozdíthatja előre a tenisz. A mostani versenyre 23 országból érkeztek játékosok, Argentínától Japánig számos helyre elviszik Almádi hírnevét, s talán lesz, aki vissza is tér, vagy szavai kapcsán ismerősei választják úti célként városunkat. Szállodánk, békés, csendes üdülőhelyünk az idegenforgalom sok ágának vonzerő lehet, a fürdőzéstől a konferenciaturizmuson át a sportig. A védett környezetű park egyedi szépség a tó partján. Szoborpark, strand, tenisztelep, sétára csábító ösvények, remek kerékpárút várja a helyi lakosokat és a látogatókat. A tenisz és a kerékpározás feltételeinek javítására vannak elképzeléseink, egy közös klubház sokat segítene mindkét sportág művelőinek komfortján.  

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső