Marozsán Fábián 6:3, 6:7(5), 7:6(4) arányú vereséget szenvedett a székesfehérvári Challenger-tornán a horvát Nino Serdarusic-től.

A Kiskút Open vasárnapi döntőjében Serdarusic ellenfele a Piros Zsombort pénteken búcsúztató, szerb, Hamad Medjedovics lesz.

Palágyi Miklós férfi szakágvezető különösen Marozsán teljesítményét értékelte elégedetten, ő óriási fejlődésen ment át az utóbbi hónapokban.

Marozsán Fábián - Fotók: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Magabiztosan menetelt az elődöntőig Marozsán Fábián (ATP 163.), a Kiskút Open első kiemeltje, aki a legjobb négy közé vezető úton, nemhogy szettet nem veszített, de még játékot is keveset. Ebben persze annak is része volt, hogy sem az első, sem a harmadik fordulóban nem kellett végig játszania a találkozót, horvát, illetve bolgár ellenfele a második szettben Fábi vezetésénél egyaránt feladta a meccset. De ez jól is jött a Fucsovics Márton mögött második legelőkelőbb helyen rangsorolt játékosunknak, hiszen az antalyai Challenger-torna győzteseként, öt nehéz meccsel a lábaiban érkezett meg Székesfehérvárra.

Szombaton a Bobrov, Fomin – Agabigun, Kirkin páros döntővel indult a program a Kiskút TC-n, amely a vártnál nagyobb izgalmakat hozott. Az orosz, üzbég kettős végül 6:2, 5:7, 11-9 arányban verte török ellenfelét.

Kevesen gondolták volna, hogy az ATP világranglistáján 257. helyezett, 26 esztendős Serdarusic is hasonlóan nagy küzdelemre kényszeríti majd Marozsán Fábiánt. A horvát játékos azonban nagyon határozottan és agresszíven lépett fel a magyar teniszező ellen, és már az első játékban lebrékelte a kezdésnél az adogatást választó magyart. Ezt követően Serdarusic egy gyors adogatójátékkal mutatta be, a szervák terén bizony ritkán fog hibázni ezen a szombati napon.

Marozsán gyorsan megérezte, hogy váltania kell, a kellőképpen erős adogatását követően előbb rövidítéssel próbálkozott, majd a hálóhoz indult fel tétovázás nélkül. Utóbbit ellenfele is észlelte és mesterien ütött el mellette. Nagy tempót diktált a horvát, a kérdés az volt, hogy az elkerülhetetlen hullámvölgy idején a magyar fiú ki tudja-e használni a lehetőségeket?

 

20230318 marozsan 2 foto huntennis

 

Ez a pillanat a második szett elején jött el, a negyedik játékban Marozsánnak végre sikerült elvennie az addig fantasztikusan szerváló ellenfele adogatását. Nagy csatát követően végül mégis tiebreak döntött, mégpedig a kevesebbet hibázó hajdúszoboszlói teniszező javára.

A mindent eldöntő harmadik szett harmadik játékában breakelőnyhöz jutott a horvát, majd kicsit később Fábi visszavette az előnyt, sőt saját javára fordította a meccs állását. Végül azonban ismét tiebreak döntött, ám ezúttal Serdarusic javára.

− Hosszú sorozat áll mögöttem, ma játszottam a kilencedik meccsemet, közben utaztam is, ezért nagyon elfáradtam mostanra – tudtuk meg a meccs után Marozsán Fábiántól, aki az első fordulós győzelmét követően az elődöntőben jelölte meg honlapunk számára a minimális célt Székesfehérváron. – Sokat hibáztam, nem tudtam eléggé koncentrálni a fontos pillanatokban. Számomra kedvező volt, hogy viszonylag könnyű meccsekkel jutottam el idáig, de pihenő így sem volt, hiszen minden találkozó előtt mentálisan fel kellett készülnöm, oda kellett figyelnem, a napi meccsrutint végig kellett csinálnom. Ma önmagamhoz képest rosszul játszottam, de küzdöttem végig, többször is visszajöttem a meccsbe, amit a lehető legszorosabbá tettem, egy rendkívül jól szerváló, okos játékos ellen. A minimális célomat, az elődöntőt, elértem, s bár jó lett volna döntőzni, most annak is örülök, hogy a nagy sorozatterheléstől csupán elfáradtam, de meg nem sérültem. A folytatás szempontjából ez is nagyon fontos, hiszen pont egy hét múlva már utazom is tovább Spanyolországba. Addig egy nap pihenés, majd felkészülés az újabb Challenger-tornára.

 

20230318 palagyi

 

A mérkőzést követően Fábi edzőjét Palágyi Miklóst kértük rövid értékelésre. A férfi szakág vezetőjének véleményére azonban nemcsak tanítványai, hanem a főtáblán pályára lépő hat magyar szempontjából is kíváncsiak voltunk. Meglátásait természetesen Marozsánnal kezdte, hiszen ő volt a torna legeredményesebb hazai játékosa a szombati elődöntős szerepléssel:

− Egyrészt nagyon jól játszott az ellenfél, másrészt Fábi komoly sorozatterhelésen van túl, ami ma meg is látszott a teniszén. Ennek ellenére úgy látom, hogy folyamatosan a saját határait feszegeti, és hétről hétre túllép a komfortzónáján. Óriási fejlődésen ment át az utóbbi időben. Ma nagyszerűen harcolt, küzdött, nagyra tartom, hogy a hullámvölgyekből is rendre kijött. Hogy végül nem sikerült nyernie, az most tényleg apróságokon múlt, egy kicsivel több szerencsével akár ő is továbbmehetett volna. De ilyen a tenisz, a tiebreak pedig különösen, ezt el kell fogadni. Rajta kívül Piros Zsombor nyert meccset, ráadásul kettőt is. Az utóbbi két első körös, valamint kvali döntős vereség után ez jó előjel a számomra, hiszen még nincs csúcsformában. Az első fordulóban nagyon szoros meccsen nyert, a másodikban feladta az ellenfele, a harmadikban pedig kicsit idegesen játszott. Fizikálisan nagyot küzdött, de nem merte elengedni a kezét. Madarász Gergely és Füle Mátyás Iránból tért haza, éppen a meccsük előtti délutánon, így nem volt idejük az akklimatizálódásra, de a pályán mindent megtettek. Fajta Péter és Valkusz Máté szereplését nem tudom értékelni, mert előbbi a kiújult a térdsérülése, utóbbi pedig rosszullét miatt volt kénytelen feladni a meccsét. Összességében a fiúk fejlődéséhez nagyban hozzájárul egy ilyen hazai Challenger-torna, s reméljük, hogy a közeljövőben még többnek adhatunk majd otthont. Nagyon jó volt a szervezés, több külföldi játékos is dicsérte a pályákat, a környezetet és a lebonyolítást. Az én edzői munkámra is azzal kerül korona, ha ilyen színvonalas viadalon mérettethetnek meg a játékosaim.

A székesfehérvári elődöntőre különleges vendégek is érkeztek az MTSZ jóvoltából. A Szív Bajnokai Alapítvány kicsit több mint egy tucatnyi tagja a centerpálya lelátójáról izgulta végig Marozsán mérkőzését. A veleszületett szívbetegséggel élőket Beck Mónika szív-nagykövet kísérte el Székesfehérvárra, akinek az alapítvány létrehozójaként az a célja, hogy a betegségük miatt sporttól távol kerülő gyermekeknek is megmutassa ezt a nagyszerű világot.

− Köszönjük a szövetségnek a meghívást, óriási élmény volt a számunkra, a mi kis bajnokaink ugyanis most láthattak életükben először élő teniszmeccset. Az ország különböző pontjairól érkeztek a veleszületett szívbetegséggel élő gyerekek, s nagyon reméljük, hogy lesz még alkalmunk arra, hogy ismét testközelből csodálhassuk meg ezt a fantasztikus sportágat – búcsúzott meghatódottan Beck Mónika, aki kisgyermekként maga is átesett egy nyitott szívműtéten, fiatal felnőttként pedig pacemakert kapott. Ennek ellenére orvosi ellenőrzéssel ugyan, de fut, kerékpározik és úszik, s azt szeretné, ha a sport élménye a felnövekvő szívbeteg gyermekek számára sem lenne elérhetetlen vágyálom.

 

20230318 szivbajnokai foto csillaA Szíb bajnokai - Fotó: Gy. Szabó Csilla

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső