A NEK-en rendezett leány U12-es fedett pályás országos bajnokság kapcsán honlapunk visszatekintett a két legidősebb korosztály Pécsett megrendezett ob-jára. A négy bajnok közül, Bak-Szabó Norina (U16) és Kis-Czakó Eszter (U18) először ünnepelhetett egyéni címet. Kincses Kolos (U16) ezzel szemben már a tizenhetedik korosztályos győzelménél tart, Kisantal Botond (18) pedig egyesben és párosban egyaránt megvédte tavaly megszerzett címét.

Kis-Czakó Eszter és Bak-Szabó Norina

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A legidősebb leányok mezőnyében Kis-Czakó Eszter számára az volt a legnagyobb motiváció, hogy korábban még sohasem nyert korosztályos egyéni bajnoki címet. Pedig sokszor ott volt a végső siker kapujában, többször is döntőzött, ám erőfeszítéseit nem sikerült megkoronáznia. Az első éves U18-as játékos a közelmúltban igazolt át a Budapesti Honvédhoz, edzéseit azonban továbbra is Simara János irányítja, Gubacsi Zsófia pedig egyfajta mentorként kíséri figyelemmel pályafutását. Ennek ellenére rossz előjelekkel indult neki a korosztályos ob-nak.

− Pont a torna előtt lettem beteg, edzeni egyáltalán nem tudtam, még beütni sem igazán az első forduló előtt – beszélt a váratlan nehézségekről Kis-Czakó Eszter, aki az első fordulóban meg is szenvedett a PG-s Fehér Laura elleni győzelemért, hiszen csak match tie breakben sikerült nyernie. – Igazából az volt a kérdés, képes leszek-e pályára lépni és végig játszani a mérkőzéseket. Életemben ilyen szenvedős, a túlélésért küzdős versenyen még nem voltam. Bizton állíthatom, csak a szívem vitt előre. Ha nem én vagyok a torna elsőszámú kiemeltje, és nem egy országos bajnokságról van szó, akkor talán vissza is lépek. De nem tehettem, mert nagyon vágytam erre a címre. Az első meccs volt talán a legnagyobb kihívás ebben az állapotban, de sikerült tovább lépnem. A folytatásban a szerváim mentettek meg, a döntőben pedig már kezdtem jobban érezni magam. De Komlódi Kiara ellen már össze is kellett szednem magam, a szoros gémekben nagyon figyelnem kellett, hogy el ne engedjem. Kiara ugyanis azonnal kihasználta a legkisebb hibámat is. Szerencsére ekkor már kézben tudtam tartani a meccset.

A Honvéd játékosa párosban végül a nála egy évvel fiatalabb Bak-Szabó Norinával indult, amihez szövetségi engedélyre is szükségük volt. S bár Kis-Czakó Eszter fejében csak az egyes járt, az MTK-s teniszező kérésére azonnal igent mondott, hiszen jól ismerik egymást, a válogatott edzéseken gyakran találkoznak, s kifejezetten kedvelik egymást. A sors azonban úgy hozta, hogy Bak-Szabó Norina is megbetegedett a korosztályos ob-t megelőző felnőtt országos bajnokságon, így első mérkőzésükön a Jeck Viola, Nagy Gréta duó ellen csak váratlan izgalmak révén sikerült nyerniük, ellenfelüknek 7:5, 5:2-es állásnál két meccslabdájuk is volt.

− A szívünk vitt előre és ennek köszönhetően végül sikerült fordítanunk, majd nyerni – idézte fel a legizgalmasabb páros mérkőzésüket Bak-Szabó Norina, aki szerint a döntőben már sokkal jobban játszottak, mindketten jobban érezték magukat, s ekkor már a végső győzelemhez sem férhetett kétség. – Esztihez hasonlóan én is beteg voltam a korosztályos ob előtt, így nem tudtam mit is várhatok magamtól az eredmények szintjén. Persze nagyon szerettem volna nyerni, hiszen egyéni címem eddig nem volt. A döntőig szerencsére nem volt nehéz az utam, igazából önmagammal kellett a legnagyobb harcot vívnom. A betegség miatt azonban meglehetősen legyengültem, így jól is jött, hogy könnyebb meccsekkel jöhettem ismét játékba. A döntőre már egészen jól éreztem magam, de Benke-Giosanu Izabella ellen szükségem is volt minden erőmre. A fontos pontokat szerencsére én nyertem, azt hiszem, fejben voltam erősebb.

Csurgó Virág és Nagy Tamás tanítványa valóban különleges mentális erőről tett szert a fináléban, hiszen úgy nyerte 9-7-re az első szett tiebreakjet, hogy előtte a Vasas játékosa már 4-2-re is vezetett, és labdája volt az 5-2-höz. Igaz, a rövidítésben is volt azért izgalom, ezúttal fordítottan. Norina jutott 6-1-es vezetéshez, amiből gyorsan lett 7-6, 7-7, majd 9-7 a javára.

− Mindketten nagyon izgultunk, ez érezhető volt. Nagyon jó barátnők vagyunk, szeretjük egymást, többször párosoztunk is, úgyhogy nem volt könnyű a háló túlsó oldalán állni. S bár már jól éreztem magam, azért még messze nem voltam százszázalékos, nehezen futottam, hiszen a betegség legyengített. Ilyen körülmények között talán még értékesebb számomra az első egyéni korosztályos bajnoki cím – tette hozzá Bak-Szabó Norina, aki párosban Bíró Melindával indult volna, az ő távollétében kereste meg Kis-Czakó Esztert, s indult inkább egy korosztállyal feljebb, csakhogy együtt játszhassanak. Ez a döntés végül mindkettőjüknek aranyat ért.

 

kincses kolos copyKincses Kolos - Fotó: huntennis.hu

Az U16-os fiúk mezőnyében Kincses Kolos nemcsak azért volt abszolút favorit, mert a torna elsőszámú kiemeltje volt, de azért is, mert néhány nappal korábban a felnőtt bajnoki címet is megszerezte. A nagyok között aratott győzelmét követően úgy gondolta, nagy teher lesz rajta az esélyesség, ám végül nem így történt:

− Végül könnyebben viseltem, mint számítottam, az első két meccsem nem is volt túl megterhelő, a legjobb nyolc között azonban Baleja Konor ellen nagyon megizzadtam. Ez elsősorban az én hibám volt, nem éreztem magam elég motiváltnak, belefutottam egy váratlan hullámvölgybe. A pályán nem igazán találtam a saját játékomat, kapkodtam, sok rossz döntést hoztam. A match tie breakben azonban összekaptam magam, és rossz tenisszel ugyan, de nyertem. Az elődöntőben és a döntőben már sokkal jobban fókuszáltam, és magabiztosan nyertem. Külön öröm volt számomra, hogy egyetlen kisebb megingástól eltekintve jól bírtam a sorozatterhelést. A párost, Boti sérülése miatt (Nagy Botond – a szerk.) ugyan fel kellett adnunk a második fordulóban, de emiatt nem igazán bánkódtam, mert legalább többet pihenhettem és az egyesre koncentrálhattam.

Kolos az öröm mellett persze meglehetősen nagy fáradtságot is érzett a korosztályos ob-t követően, hiszen akkor már tíz napja volt Pécsett és folyamatosan játszotta tétmeccseit. S bár a páros most önhibáján kívül kiesett a sorból, azért az ob-k szempontjából szerencsésen indult az év. Tavaly a négy lehetőségből (fedett pályás és szabadtéri országos bajnokság egyéni, illetve páros) csupán egy aranyat nyert, három ezüst mellett, idén reméli, hogy többségben lesznek a legfényesebb medáliák. Ám addig a külföldi megméretésekre összpontosít, előbb Barcelonába utazik Fekete Rudolffal egy 1-es kategóriájú Tennis Europe-viadalra, majd Máltára két junior ITF-tornára. Utóbbira Babos Csaba kíséri el.

Az U18-as fiúk mezőnyében a címvédő Kisantal Botond szettveszteség nélkül menetelt végig a mezőnyön, és magabiztosan védte meg ob-címét, s ugyanezt a bravúrt a párosban is végrehajtotta. Igaz, most nem Sávay Zalán, hanem Varga János odalán. S bár az eredmények alapján nagyon simán hozta az első két fordulót, a Vasas teniszezője ennél árnyaltabban és szerényebben fogalmazott a győzelem után:

− Valójában szépen lassan jöttem bele a játékba, az elején még nem igazán találtam magamat, jóllehet a számszerű eredmény mást mutatott. A felnőtt ob előtt kézsérüléssel bajlódtam, ez is közrejátszott abban, hogy korán, már a második fordulóban búcsúztam. Volt tehát időm a felkészülésre, és ezt ki is használtam. A negyeddöntőben Visontai Milán ellen nagyon nehéz első szettet nyertem, ekkor kezdtem el erősen hinni a végső győzelemben. A döntőre így már önbizalommal telve állhattam oda a második kiemelt Bakonyi Dávid ellen. Biztató volt számomra, hogy ő kétszer is nehéz, három szettes csatában nyert. Mindketten jól játszottunk, de az első szett végén sikerült breakelnem, és ez eldöntötte az egész meccs sorsát.

 

kisantalek

 

Kisantal Botond szerint a győzelem kulcsa elsősorban az volt, hogy végig nyugodt marad és erős önbizalommal játszott. Sem a címvédés lehetősége, sem az első kiemelt státusza nem jelentett nagy terhet a számára. Párosban először indult klubtársával, Varga Jánossal, győzelmük jelentőségét növeli, hogy a döntőben a korosztály egyik legjobb párosát, a Jilly Ádám, Bakonyi Dávid kettőst győzték le 7:6(4), 6:2 arányban.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső