Marozsán Fábián és Piros Zsombor egyaránt győzelmet aratott szerdán a Kiskút Openen, mindkettőjük ellenfele hátrányos helyzetből adta fel a mérkőzést.

Madarász Gergely, Füle Mátyás és Fajta Péter azonban az első fordulóban búcsúzott, utóbbi lábsérülés miatt nem tudta befejezni a találkozót.

A Boros, Kisantal, valamint a Madarász, Füle páros sem jutott tovább.

Boros és Kisantal Challenger-bemutatkozása - Fotók: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Hét magyar érdekeltségű meccsel köszöntötték a székesfehérvári ATP Challenger-tornán a nemzeti ünnepet, s ebből végül két siker született. A Kiskút Open két legelőkelőbb helyen rangsorolt játékosunk, Marozsán Fábián (ATP 163.) és Piros Zsombor jutott tovább nagyon hasonló körülmények között. Mindketten jól kezdték a mérkőzést, előnyhöz jutottak, majd gyengélkedő ellenfelük feladta a találkozót. Ez persze semmit sem von le abból az örömteli tényből, hogy Piros ezzel már a negyeddöntőben van, Marozsán pedig magabiztos játékkal jutott túl az első fordulón.

A magyar nap azonban nem velük, hanem Madarász Gergellyel és Füle Mátyással indult a Kiskút Tenisz Klubban. A két szabadkártyás, akik a hétvégén, még egymás oldalán nyertek 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornát Iránban, azonban igen kalandos úton jutott el első székesfehérvári mérkőzéséig. Az eredeti tervek szerint már hétfőn társaikkal készülhettek volna a nagy lehetőségre, ehelyett csak kedden érkeztek haza egy igen megterhelő, közel ötven órás kálváriát követően.

− Életem leghosszabb és legrosszabb utazása volt, tegnap este szinte azt sem tudtam, hogy hol vagyok – idézte fel nehézségeiket Madarász Gergely (ATP 529.), aki a centerpálya nyitómeccsén 6:1, 6:0-s vereséget szenvedett a román Ioneltől (ATP 229). A második szettben, 3:0-as állásnál, egy esést követően ráadásul ápolást is kért, ami a későbbi Füle Mátyás oldalán tervezett párosra nézve nem volt a legjobb előjel. Az aggodalom szerencsére nem volt megalapozott, a 28 éves játékos folytatni tudta a mérkőzést.  – Ez természetesen hatással volt a mai teljesítményemre is, bár minden tőlem telhetőt megpróbáltam. Fizikálisan és mentálisan egyaránt megterhelő volt a mérkőzés, a gémlabdákat sajnos nem tudtam kihasználni. De a másik oldalról sem jött egyetlen hiba sem, ami a Challenger-szinten már követelmény. Ha lett volna időnk hozzászokni a teljesen más labdához, pályához, egyszóval a körülményekhez, akkor biztosan szorosabb lehetett volna a találkozó. Egyébként fantasztikusan jó érzés volt itthon, magyar közönség előtt játszani, jól esett a támogatás. A párosban fontos lesz a jó kezdés, ha nem engedjük el őket az elején, akkor bármi lehet.

Ami pedig az előzményeket illeti, egy Challenger-tornán való részvétel mindennél fontosabb, minden áldozatot megér. De ezt már Madarász edzője, Tóth Gábor János teszi hozzá a mérkőzést követően, hangsúlyozva, hogy tanítványa mindent tőle telhetőt megtett a pályán és ebből a találkozóból is tanulnia kell, ahogy ezt egyébként is folyamatosan teszi.

 

madarasz fule foto huntennisMadarász és Füle párosa

 

Füle Mátyás (ATP 685.) párospartneréhez hasonlóan szintén első meccset játszott szerdán Székesfehérváron, s bár kicsit tovább bírta, végül ő is két szettben szenvedett vereséget (6:2, 6:1) az ukrán Prihodkotól (ATP 441). Edzője, Kellner Ádám szintén hangsúlyozta a részvételi lehetőség fontosságát, ugyanakkor azt is elismerte, hogy játékosa nem zavarta meg ellenfele nyugodt és okos játékát eléggé, pedig szerinte igenis meg lehetett volna bontani a fonákját, ahogy az egyszer-kétszer sikerült is.

− Nagyon stabil, iszonyúan jól szerváló ellenfelet fogtunk ki, Matyi játékába pedig ma nagyon sok hiba csúszott – fűzte hozzá Kellner Ádám, aki szerint a Challenger-szint már egy másfajta teniszt, másfajta gondolkodásmódot feltételez a játékosok részéről. – Sok mindent szeretnék még Matyi játékán csiszolni, most ő is láthatta, hogy ezekben a dolgokban igazam van. Óriási lehetőség, hogy szabadkártyát kapott, s életében először cselón indulhatott. Egyébként maradt is volna még a második héten is Iránban, de nem hagyhatta ki ezt a tornát. Nem volt rossz sorsolása, de az ellenfél stabilitásával nem tudott mit kezdeni. Ha nem tart az örökkévalóságig a hazaútjuk, bizonyára izgalmasabb meccs lehetett volna.

Pedig segítségben nem volt hiány: Fülét erőnléti edzője, Varga Antal is elkísérte Székesfehérvárra a bemelegítés kedvéért. A BTC szakembere szerint egy ilyen fontos mérkőzés előtt nem szabad a jól bevált, megszokott dolgokon változtatni, kibillenteni az egyensúlyából, különösen akkor nem, ha egy teniszező még izgul is a találkozó miatt. Márpedig karrierje első Challenger-tornáján ez Fülével is megtörtént.

− Végig próbáltam kitalálni valamit az ukrán srác ellen, de egyik ötletemet sem tudtam rendesen végig vinni – ismerte el Füle Mátyás egyéni meccsét követően. – Nagyon rossz volt, hogy tehetetlennek éreztem magam. A legelején megpróbáltam visszabreakelni, vezettem is negyven semmire, de erre olyan szervákat húzott elő, hogy válaszolni sem tudtam rá. Ez azért meglehetősen frusztráló volt. Ennek ellenére köszönöm a szabadkártyás lehetőséget, óriási tapasztalat volt. Ezen a szinten már az első ütések is véresen komolyak, az ellenfél azonnal megpróbálja rád erőltetni az akaratát, nincs üres járat, nincs idő a változtatásra, tétovázására.

Füle Mátyáshoz hasonlóan óriási élményt jelentett a részvétel Boros Attilának és Kisantal Botondnak is, igaz utóbbi csak párosban kapott szabadkártyás lehetőséget. A szerdai napon tehát együtt vágtak neki a tornának, s végül óriási csatában, szenvedtek 6:3, 3:6, 10-as vereséget egy rutinos japán, bosnyák kettőstől.

− Az elején még izgultam, de az első szett után már felszabadultan játszottunk, s ennek köszönhetően tudtunk egyenlíteni. A tízes tiebreakben azonban semmit sem hibáztak, én viszont ötöt is elkövettem, aminek természetesen meg lett a következménye. Összességében a stabilitásuknak köszönhették a sikerüket. Atissal most először játszottunk együtt párost, szerintem nagyon jól ment a közös játék – foglalta össze első challengeres tapasztalatait Kisantal Botond, aki néhány napja védte meg dupla U18-as fedett pályás ob-címét, Pécsett.

A két évvel idősebb Boros Attila szabadkártyájának köszönhetően egyesben is játéklehetőséget kapott, s ennek kedvéért nyomban haza is utazott Barcelonából, ahol a Bruguera Teniszakadémián tölt az utóbbi időben viszonylag sok időt. Az eredeti tervek szerint ő is Iránban játszott volna, a Kiskút Open selejtezőtáblája azonban sokkal csábítóbb volt számára.

− Nem volt túl szerencsés a sorsolásom, hiszen az osztrák Melzer korábban top százas játékos volt, s a tudásából az évek múlásával sem veszített túl sokat – elemezte első Challenger selejtezős szereplését Boros Attila. – Arra büszke vagyok, hogy hosszú labdameneteket játszottunk, ugyanakkor a tapasztalatszerzés az, ami most a legfontosabb volt a számomra. S hogy mi volt a legnagyobb különbség közöttünk? Az a több száz magas színvonalú meccs, amit ő már játszott, nekem pedig ez volt az első. Bevallom, izgultam is az elején, a másodikat viszont egyetlen breakkel hozta. Szerintem jó meccs volt, is mivel idén százszázalékosan csak a teniszre koncentrálok, ez egy jó kezdés volt a várhatóan kemény szezonra.

De nemcsak a pályán, azon kívül is voltak olyanok, akik most debütáltak Challenger-tornán, mint például Bartha Kincső, az MTSZ gyógytornász-fizioterapeutája, akinek szerdán Madarász Gergely adta az első munkát:

− A panaszok általában ugyanazok, mint amelyekkel eddigi munkám során találkoztam, időm is ugyanannyi van, a protokoll sem változik. Az itt szereplő játékosokon annyi különbséget éreztem, hogy hamarabb fordulnak hozzám, nem engedik elfajulni a dolgokat. Nagyon profi a hozzáállásuk, pontosan ismerik a testüket és annak jelzéseit, amire időben akarnak reagálni. Láthatóan tudatosak, s ezzel az én munkámat is megkönnyítik.

Bartha Kincső szakavatott segítsége ellenére a vártnál több feladott mérkőzésre került sor a főtábla második napján, hiszen Marozsán és Piros ellenfelein kívül, a szabadkártyás Fajta Péter is feladni kényszerült mérkőzését. Pedig a kvalifikációból érkező bosnyák Basic (ATP 468.) egyáltalán nem tűnt verhetetlennek az 561. helyen rangsorolt magyar fiatal számára. A sérülés azonban másképp döntött.

Ahogy a torna első kiemeltjének, Marozsán Fábiánnak is a tervezettnél rövidebbre sikerült a bemutatkozása, igaz, az ő esetében ez csak meggyorsította az amúgy is magabiztos győzelmet. A horvát Poljicak 6:1, 4:1-nél fogott kezet a másodikszámú magyar játékossal, aki egy Challenger-győzelemmel a zsebében érkezett haza Antalya-ból.

 

marozsan fabian foto huntennis 2Marozsán Fábián

 

− Ez a meccs éppen jó volt az átállásra, hiszen nagyon más körülmények közül érkeztem – magyarázta honlapunknak Marozsán Fábián. – Törökországban fújt a szél, sáros volt a pálya, itt viszont könnyű, szálló labdák, kevesebb fény és a szokásosnál kevésbé csúszó salak fogadott. Egyelőre minden a tervek szerint zajlik, a papírforma szerint tudom, hogy én vagyok az elsőszámú esélyes, de az azért igen extra teljesítmény lenne. Éppen ezért egy elődöntővel már elégedett lennék, minden más csak ajándék. Meglepően sokan jöttek ki a meccsre, ami számomra nagyon jó érzés volt, ritkán játszom ilyen népes közönség előtt. Az ellenfelemet egyébként ismertem, tudtam, hogy jól szervál, jó a fonákja és igyekszik gyorsan befejezni a pontokat. Az ejtéseire jól reagáltam, ami azért az ő kedvét is elvette, s amint nyitottam a pályát, lemaradt a labdáimról. A folytatás már nehezebb lesz, nagyon figyelnem kell majd Vatutin ellen.

Piros Zsombor mérkőzésére is nagyon sokan érkeztek, ám gyorsan csalódniuk kellett, igaz, nem a magyar játékosban, hiszen ő egy küzdelmesebb kezdést követően gyorsan 4:1 arányban elhúzott. A lengyel Michalski azonban nem érezte jól magát, s ezért feladta a mérkőzést. Piros pedig ment is át a másik pályára, hogy Palágyi Miklós férfi szakágvezetővel pótolják a váratlanul felszabaduló meccsidőt.

− A legutóbbi három tornám rosszul sikerült, ami elég sokat ártott az önbizalmamnak – idézte fel a Kiskút Open előtti három hetét Piros Zsombor, aki Székesfehérváron már a második körét játszotta szerdán, hiszen hétfőn három szettben verte a belga Coppejans-t – Pedig nem játszottam nagyon rosszul, kis szerencsével bármelyiket megnyerhettem volna. Ezért volt borzasztó érzés, amikor itt az első fordulóban elveszítettem az első szettet. De ütőt cseréltem, lehiggadtam, agresszívabb lettem és átvettem az irányítást. Nagyon szeretek itthon játszani, ez most is így van, fejben pedig lezártam azt a rossz három hetet. Úgy érzem, hogy napról napra dinamikusabban, és jobban játszom, ez a két győzelem nagyon sokat segített az önbizalmam visszaállításán. A nyolc között nagyon kemény lesz, igazából jobban örülnék a románnak ellenfélként, de majd meglátjuk.

 

piros zsombor foto huntennisPiros Zsombor

 

A Kiskút Open versenyigazgatói posztját Marosi Katalin látja el, aki Székesfehérváron már volt hasonló pozícióban, igaz akkor egy női 15 ezer dolláros ITF-tornát kellett levezényelnie.

− Már az is nagy élmény volt, a mostani azonban még inkább az, hiszen jóval nagyobb falat. Eddig nagyon jól vettük az akadályokat, a helyi és az MTSZ-csapat remekül dolgozik együtt, én pedig most is számíthatok Ladányi Krisztinára, akivel korábban is nagyon jó munkakapcsolatot ápoltam. Ilyenkor lélekben én is kicsit visszarepülök saját teniszkarrierembe, ami mindig örömmel tölt el. Az ATP jelenlévő szakembereitől épp tegnap kaptunk dicséretet és a játékosok is láthatóan elégedettek a körülményekkel – összegezte az eddigi tapasztalatokat Marosi Katalin.

A folytatásban csütörtökön már csak egyetlen magyar érdekeltségű mérkőzés lesz. A második fordulóban Marozsán Fábián ellenfele Vatutyin lesz a centerpálya harmadik találkozóján.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső