Bartha Panna a női, Kincses Kolos pedig a férfi egyéni bajnoki címet nyerte meg a hétvégén Pécsett. Balogh-Susányi Zsófia örömteniszt játszott Bíró Melinda oldalán, s ez aranyéremet ért a női párosban. Kincses Kolos a felnőtt győzelmet követően már saját korosztályában az U16-os fiúk között is megkezdte menetelését.

Bartha Panna és Bíró Melinda - Fotó: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Mind a férfiak, mind pedig a nők mezőnyében új fedett pályás felnőtt országos bajnokot avattak a hétvégén Pécsett, a Makár Tanya Sportcentrumban.

A hölgyeknél egyáltalán nem okozott meglepetést a juniorkarrierjét tavaly évvégén lezáró Bartha Panna győzelme, hiszen első kiemeltként vághatott neki a tornának. Az már egy másik kérdés, hogy a pécsi teniszező a magyar felnőtt női ranglistán a 12. helyet foglalja el. Simon István tanítványa azonban ezúttal sem az ellenfelekkel foglalkozott, sokkal inkább a saját játékával.

− Való igaz, hogy Finak Eszter kivételével valamennyi ellenfelem fiatalabb volt nálam, tehát még korosztályos versenyzők, de a nevezés mindenki számára nyitott volt, én pedig nagyon szerettem volna megnyerni első felnőtt egyéni ob-címemet – jelentette ki győzelmét követően Bartha Panna, akit párosban viszont már kétszer is felnőtt bajnokká avattak korábban. – A nemzetközi versenyek miatt most már elsősorban salakra készülünk, de szerencsére nagyon gyorsan megszoktam a keményet is, amit egyébként is nagyon szeretek. Ez ráadásul a szokásosnál is gyorsabb, úgyhogy nekem kedvezett. Szerintem nagyon jól ment a játék, magabiztosan hoztam a meccseket, a döntőre sajnos rosszul éreztem magam, mert menet közben elkaptam valamit, de az utolsó erőmet is összeszedve küzdöttem az előségért, ami össze is jött. Nagyon örülök a bajnoki címnek.

Nemcsak a torna végén zavarták meg külső körülmények Bartha Pannát, de már a kezdet kezdetén is. Körülbelül három hete küszködik egy hasfalsérüléssel, amely szerinte egyre biztosabban javul, ám a szerváknál még jelentett némi problémát. Az adogatásokat éppen ezért nem is gyakorolták, a nyitómeccs előtti napon nyílt erre először lehetősége. A fiatal pécsi játékos úgy gondolja, hogy egy hét múlva, már tökéletes formában indulhat újabb törökországi túrára, ahol két 15 ezer dollár összdíjazású viadalon szerepel, s reméli, hasonló sikerrel jár majd, mint januárban, első felnőtt tornagyőzelme idején.

A hölgyek versenyében Balogh-Susányi Zsófia keltett igen kellemes meglepetést, hiszen tizenhárom évvel fedett pályás egyéni győzelmét követően, most párosban sikerült aranyérmet szereznie. Ehhez persze nagyszerű partnert is választott, az egyesben döntős Bíró Melinda személyében, akivel igen gyakran szparingol Szegeden, a csapatbajnokságban játszott meccsük pedig mindkettőjük számára kellemes élmény volt.

− Én már főállású edző vagyok, de annyira szeretem ezt a játékot, hogy úgy gondoltam, belevágok – beszélt a nevezés előzményeiről Balogh-Susányi Zsófia, aki éppen az egyéni fedett pályás ob-győzelme évében, vagyis 2010-ben érte el legjobb WTA-rangsorát az 592. helyen. – Kiss György, a Gellért SE vezetőedzője, Melit javasolta, amire nekem is azonnal felcsillant a szemem, mert emberként és játékosként egyaránt nagyon szeretem és becsülöm őt. Persze esélyesek voltunk, és nyerni akartunk, de számomra ez az egy hét sokkal inkább a játékról, az örömről és a közös élményről szólt. Nagyon remélem, hogy valamit át tudtam adni a tudásomból Melindának, akiben szerintem óriási lehetőség rejlik, csak sokkal jobban kell bíznia önmagában. Nemcsak technikás, de okos, értelmes játékos is. A páros során többnyire én mondtam, hogy mit csináljunk, ő pedig szó nélkül megtette. Nem megpróbálta, hanem addig gondolkodott, míg végre nem hajtotta a kérésemet. Abban a néhány esetben pedig, amikor nem értett velem egyet, akkor bizony igaza volt.

A korábbi válogatott teniszező egyesben a második körben búcsúzott, de ebben nagy szerepe volt annak is, hogy betegen kellett pályára lépnie. A páros küzdelmek során az ob elején azonban még belefért egy kis lábadozás. Balogh-Susányi Zsófia szerint a döntőben volt a legnehezebb dolguk, a Bak-Szabó Norina, Benke-Giosanu Izabella duó fiatal kora ellenére nagyszerű játékot produkált, s bizony minden tudásukra szükségük volt a győzelemhez.

A Szegeden, Kiss György csapatát erősítő szakember azonban az aranyéremnél is fontosabbnak tartja, hogy Melindával sokat nevettek, jót játszottak. Szerinte ugyanis teniszezni csak úgy érdemes, ha az örömet is okoz.

 

susanyibiro ob 2023Női páros: balról a győztes, jobbról a finalista duó

 

A férfiak között az Australian Open, siketek számára megrendezett bemutató tornájának győztese, Máthé Gábor volt az első számú kiemelt, aki harminchét évével – a vele egyidős Szatmáry Adriánhoz hasonlóan – a mezőny messze legtapasztaltabb játékosa volt, a hazai férfi ranglistán pedig jelenleg a 10. helyen áll. A debreceni teniszezőt az elődöntőben végül a 16 esztendős Kincses Kolos lepte meg, aki meg sem állt a végső győzelemig, a döntőben a balatonboglári Kis-Balázs Rafaelt győzte le nagyon szoros két szettben.

− Nem volt precízen meghatározott célom az eredményt illetően, jó meccseket szerettem volna játszani, amire a felnőtt ob tökéletesnek ígérkezett – értékelte szereplését a Nemzeti Edzésközpontban Fekete Rudolf irányításával készülő MTK játékos, Kincses Kolos, aki győzelmével feliratkozott a legfiatalabb hazai felnőtt ob-bajnokok listájára. – Ahogy máskor, úgy itt is lépésről lépésre haladtam, csak a következő meccsre koncentráltam. A második forduló, Kisantal Botond ellen, nem volt igazán komfortos a számomra, mert túl jól ismerjük egymást és mind a ketten nagyon izgultunk. Ez rajtam csak az első szettben érződött. A harmadik fordulóban Szatmáry Adrián következett, akiről sejtettem, hogy okosan fog játszani, ezért nem igazán tudtam mit várhatok tőle. Ő előző nap három szettben verte Szőke Ádit, ami végülis nekem kedvezett, kondiban voltam jobb nála.

Az elődöntőben a siketek között aratott két rangos nemzetközi győzelmét követően igen jó formában lévő DEAC-os Máthé Gábor volt az ellenfele, aki három szettes nagy csatára késztette. Kolos szerint az első szettben az új labdákkal nagyon stabilan és jól játszott. A másodikban viszont 4:3-as vezetésnél hullámvölgybe került, amit a rutinos debreceni higgadtan, hibátlanul teniszezve használt ki. A harmadikban az új labdák ismét a fiatal játékosnak kedveztek, aki gyorsan be is fejezte a meccset.

− Gábor ellen sokat játszottam a BTC-n, jól ismertem, a stabilitása és a nagy tapasztalata okozta számomra a legnagyobb nehézséget. Nem kapkodhattam ellene, nagyon türelmesnek kellett lennem. Így sikerült győznöm. Rafi ellen pontosan olyan szoros meccset játszottam, mint ahogy azt az eredmény mutatja. Az első szett több mint egyórás volt, mindketten nagyon jól szerváltunk, bár nekem ekkor több breaklabdám is volt, amit végül nem tudtam kihasználni. A második szett elején kicsit kizökkentem a játékból, az első három gémet elveszítettem, majd elkezdtem kapaszkodni.  Kettő-ötről pedig sikerült fordítanom. A végén már teljesen felszabadultan teniszeztem, ám így is nagyon szoros meccs volt. Úgy gondolom, az erőnlétem volt a győzelem egyik kulcsa, hiszen a hosszú pontokat én bírtam jobban, a másik pedig az agresszivitásom. A statisztika szerint a legtöbb téren egyformán teljesítettünk, kikényszerített hibát viszont háromszor annyit vétett, mint én – foglalta össze a felnőtt ob-n történteket Kincses Kolos, aki saját korosztályában, az U16-osok között is megkezdte menetelését. A torna első kiemeltjeként, a második körben, Márki Botond volt az első ellenfele, akit 6:0, 6:0 arányban vert meg, a következőben pedig Mező Marcellt 6:3, 6:2-re. A felnőttek közötti siker ugyanakkor igen nagy terheket is tesz a fiatal játékos vállára, aki kortársai ellen így kötelezőnek érzi a győzelmet. De ahogy korábban, úgy most is próbálja jól kezelni az esélyesség terhét.

 

rafi es kolos ob 2023Kis-Balázs Rafael és a tornagyőztes Kincses Kolos

FÉRFIAK
Egyes. 
Elődöntők: Kincses Kolos (MTK) – Máthé Gábor (DEAC, 1.) 6:2, 4:6, 6:3; Kis-Balázs Rafael (BBTC, 4.) – Deli Merse (PG, 5.) 6:3, 3:6, 7:5. A döntő: Kincses – Kis-Balázs 7:6(5), 7:5
Páros. Elődöntők: Belkovics Achilles, Deli Merse (PG) – Gubi Trisztán, Miljanic Markó (PG) 4:6, 6:4, 10-6; Kincses Kolos, Nagy Botond (MTK, Alfa) – Dávid, Nádasy (MTK, SZVUK) 6:4, 6:2. –  Döntő: Deli, Belkovics – Kincses, Nagy B., játék nélkül

NŐK
Egyes.
 Elődöntők: Bartha Panna (Pécs VTC, 1.) – Benke-Giosanu Izabella (Vasas) 6:2, 6:1; Bíró Melinda (Gellért SE, 3.) – Wiandt Viktória (MTK, 8.) 6:3, 6:2. – Döntő: Bartha – Bíró 7:5, 6:2
Páros. Elődöntők: Bíró Melinda, Balogh-Susányi Zsófia (Gellért SE) – Kis-Czakó Eszter, Molnár Kitti (Honvéd, Kiskút) 6:2, 6:4; Bak-Szabó Norina, Benke-Giosanu Izabella (MTK, Vasas) – Böröczky Emília, Horváth Petra (GSRTC, Honvéd) 6:0, 6:1 – Döntő: Bíró, Balogh-Susányi – Bak-Szabó, Benke-Giosanu 6:4, 6:3

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső