Az amerikai teniszösztöndíj helyett választotta a hazai edzősködést Pataki Márk, aki elsősorban Marozsán Fábián és Fajta Péter mellett lát el utazóedzői szerepkört. Bondár Annát két éven át kísérte az élvonalba vezető úton, a vele szerzett tapasztalatait kívánja most a férfiak között is hasznosítani. A fiatal szakember szerint a jó mester-tanítványa kapcsolat, a kellő önbizalom és a kemény munka a siker alapja.

Pataki Márk és Marozsán Fábián

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A nemzetközi szintéren is napról napra bizonyító teniszezők számára sokszor komoly problémát jelent megfelelő utazóedzőt találni. Mert nemcsak a szaktudás számít, de az emberi kapcsolat minősége is, nem is beszélve az úton töltött hosszú hetekkel járó áldozatokról. Pataki Márk korábban Bondár Anna mellett vállalta ezt a feladatkört, tavaly azonban már Marozsán Fábián mellett is feltűnt, márciusban vele nyerte első 25 ezer dolláros összdíjazású ITF-tornáját, a Loulé Opent Portugáliában. Az együttműködés tehát nagyon jól indult, s az idén is folytatódik, mi több, Fajta Pétert is segíti majd.

A huszonhetedik életévét idén töltő Pataki Márk, fiatal kora ellenére lassan hat-hét éves edzői múlttal rendelkezik. Korán felmérte ugyanis, hogy ezen a pályán több siker várhat rá, s ezért még a korábban annyira vágyott amerikai egyetemi ösztöndíjat is feláldozta. A tanulás azonban így sem maradt ki az életéből: a Debreceni Egyetemen szerzett sportszervezői diplomát, nemzetközi edzői tanfolyamokat végzett, és a TF is a tervei között szerepel. Utazó edzőként azonban ebbe most még nem mer belevágni.

− Pedig már meg is voltak az ajánlataim az amerikai egyetemekről, Pákai Norbertéknél azonban kínálkozott egy lehetőség, Balla Péter helyére léphettem és nagyon megszerettem a szakmát – idézte fel a nyolc évvel ezelőtt történteket Pataki Márk, aki a Vasas Folyondár utcai pályáján Kalmár János irányításával ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd Fonó Lászlóék edzették. Kamaszként Mák Tibor és Szatmáry Adrián tanítványa lett a Talentum Tenisz Centrumban, de Hornok Miklóstól is kapott egyéni leckéket.

– Későn kezdtem rendszeresen edzésre járni, voltam már tizenkét éves is, s mivel nem rendelkeztem különleges tehetséggel, az átlagosnál csak kicsivel jobb teniszező lett belőlem. S bár mindig is imádtam a sportágat, profi karrierről nem álmodhattam. Pontosan felmértem a lehetőségeimet. Az egyetem lett volna cél, de másképp alakult. Norbiéknál annyira megszerettem a kicsikkel való foglalkozást, és olyan sok pozitív visszajelzést kaptam tőlük, hogy inkább itthon maradtam. Nem bántam meg a döntésemet. Hornok Mikinél részt vettem egy három hónapos nyári táborozásban a tengerentúlon, ám a sok jó élmény ellenére sem fogott meg igazán a légkör. Az egyetemi csapatbajnokság az egyetlen, amit sajnálok, de az élet adott helyette mást.

A Pákai csapatot követően Papp Sándor mellett dolgozott a Költő utcában, s mivel télen ott csak két pálya volt, saját vendégkört kezdett kiépíteni. Négy éve ismerkedett meg Bondár Annával, akit három éve kezdett el a versenyekre kísérni, azt követően, hogy a legjobbak közé tartó teniszezőnő és Bardóczky Kornél közös munkája véget ért. A női élvonalba vezető úton eltöltött két év rengeteg hasznos tapasztalatot hozott Márk számára, s olyan tudásanyaggal gazdagodott, különösen a női topjátékos mesterének, Kuharszky Zoltánnak köszönhetően, amelyet most a fiúk mellett szeretne kamatoztatni.

− Ilyen lehetőség ritkán adódik, ezért amit tudtam, megtanultam, ellestem a legjobbaktól – beszél a tapasztalatszerzés lehetőségéről Pataki Márk. – Nagyon sok külföldi szakemberrel ismerkedtem meg, beszélgettem velük, kikértem a véleményüket. Korábban azt hittem, hogy amikor majd egy Serena Williams edzését megnézhetem Patrick Mouratoglouval, akkor valami különleges dolgot fogok látni. De nem így történt, nagy csodák nincsenek, a gyakorlások felépítése az ő esetükben is teljesen hétköznapi. A játékos és az edzője közötti bizalom és emberi kapcsolat az, ami szerintem a legfontosabb, ez rajtuk egyértelműen látszódott. A pályán és azon kívül, egyaránt töretlen hittel kell egymást segíteni, másképp ez nem megy. Az egészséges önbizalom a másik, amire óriási szükség van. Anna játéka is már korábban top százas volt, de csak akkor jött meg számára az áttörés, amikor ezt ő maga is elhitte. Ez egy komoly folyamat, amelyen a legjobbak is átmennek. Ki gyorsabban, ki pedig lassabban.

A profi és komoly munka természetesen alap, erre épül minden más, ami a legjobbakat végül megkülönbözteti az átlagostól. Pataki Márk szerint egy kiugróan nagy tehetség is csak egy bizonyos szintig juthat el tervszerű és kemény gyakorlások, komoly rendszer nélkül. Ma már az ITF 15 és 25 ezer dollár összdíjazású tornáin is egyre erősebb a mezőny, feljebb pedig már a technikai képzettség, az erőnlét és a mentális képességek tökéletes összhangjára is szükség van.

− Természetesen minden játékosnak megvannak az erősségei, nem lehet egy kaptafára húzni őket, de nagy hiányosság sem lehet ezeken a területeken. Én úgy látom, hogy a mentális fejlesztés egyre fontosabb, Magyarországon ez mégis egy igencsak elhanyagolt területnek számít. Ezen mindenképpen változtatni kellene a siker érdekében. A már említett jó edző-játékos kapcsolat nélkül nem tudom elképzelni a közös munkát. Még egy amatőrrel sem, nemhogy egy profival, akivel a tornákon szinte éjjel-nappal együtt vagyunk. Marozsán Fábiánnal és Fajta Petivel eddig nagyon jók a tapasztalataim. Mindkettőjüket jól nevelt, stabil értékrenddel bíró személyiségként ismertem meg, ami szintén fontos a számomra. Szeretem, ha a meccsek közötti időt jól megszervezzük, az edzés, a bemelegítés, a levezetés egyaránt a helyén van, a kevés szabadidőt azonban a kikapcsolódásra kell fordítani. Nem szólhat az életük kizárólag a teniszről, viszont a pályán nem foglalkozhatnak mással – foglalta össze a topjátékosokkal szerzett eddigi tapasztalatait Pataki Márk, aki bár nem a szövetség alkalmazottja, kitűnő kapcsolatot ápol Palágyi Miklós férfi szakágvezetővel. Az edzéseken is gyakori vendég, az indulás előtt ugyanis pontosan szeretné tudni milyen állapotban van az általa elkísért játékos, mire kell figyelni az együttlét során, és mit vár tőle a hivatalos mestere.

 

pataki mark marozsan fabian hajduszoboszlo 1Hajdúszoboszlói bemutatkozás 2023 februárban

 

A fiatal magyar edző a hétvégén Babos Tímeával utazott Dél-Afrikába, egy 25 és egy 60 ezer dolláros női ITF-viadalra, ám amint visszatér, Marozsánnal és Fajtával folytatja a versenyzést. Előbbi szerinte idén évvégére közel kerülhet a top százhoz, a százötvenhez már jóval előbb is, hiszen csupán egy-két jobb versenyre van szüksége. Bár a legjobb százhúsz körül már olyan kemény a rivalizálás és a mezőny, hogy azon a legnehezebb áttörnie magát egy teniszezőnek.

Pataki Márk amikor nem utazik, akkor magánórákat ad saját tanítványainak, vagy a Hajdúszoboszlói Sport Egyesület teniszszakosztályának szakmai vezetését látja el. Elsődleges feladata a két profi játékossal, Bondár Annával és Marozsán Fábiánnal való kapcsolattartás, de minden egyéb a sportágat érintő kérdésben is számíthatnak rá. A fiatal szakember honlapunknak azt is elmondta, hogy Hajdúszoboszlón nagyon szeretnének 15 illetve 25 ezer dolláros ITF-tornát rendezni, ehhez a kiszolgáló infrastruktúra teljes mértékben adott is, csak a pályák fejlesztésére lenne szükség. Az utánpótlás-nevelés szempontjából fontos terv ez, hiszen amikor Anna odaigazolt, majd női tornát szerveztek, azonnal megnőtt a sportág iránti érdeklődés, több mint egy tucat gyerek fogott ütőt a kezébe akkor, s ez a helyi viszonyokat tekintve bizony igen nagy szó. Hasonló előrelépést várnának egy újabb tornarendezési lehetőségtől is.

Ám addig Pataki Márk a fiatal profikra koncentrál, Marozsán Fábiánt és Fajta Pétert szeretné segíteni abban, hogy a nemzetközi meccseiken kihozhassák magukból a maximumot.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső