A zene, a képek és a mozgás összhangjára épülő brit Teddy Tenis  program a Bregyó Sportközpontban és a helyi óvodák egy részében debütált. Pákai Norbert segíti a Fehévári Teniszsuli kezdeményezését. Úgy véli, a játékos formula a legjobb út a kicsikhez. Nagy Judit szerint megtalálták azt a módszert, amellyel megszerettethetik a sportágat a hat éven aluli korosztállyal.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Fehérvári Teniszsuli egy angol módszer, a Teddy Tennis segítségével kívánja élvezetesebbé és vonzóbbá tenni sportágunkat a legfiatalabbak számára. A Nagy Judit és Fricska Fanni által vezetett csapat Pákai Norbert segítségével vágott bele a kezdeményezésbe, amely a székesfehérvári Bregyó Sportközpontban lelt otthonra.

A székesfehérvári szakember versenyzőivel nemrégiben a Csopak Tenisz Klub mellett köteleződött el, de a Teddy Tennis-t is a szívügyének tekinti. A célcsoport pedig valóban a legkisebbeket jelenti, hiszen az Egyesült Királyságból indult, s ma már nem kevesebb, mint 18 országban működő programot a 2,5 – 6 éves korosztály számára dolgozták ki, s a kedves macifigurák láthatóan hamar belopják magukat a gyermekek szívébe. A zene, a képek és a mozgás összhangjára épülő program pedig egyenes út a tenisz alapjainak lefektetéséhez.

− A magyarországi program február elsején indult el hivatalosan, mégpedig nálunk, Székesfehérváron, az előkészítés azonban évekig tartott – tudtuk meg Pákai Norberttől, aki nem titkolja, hogy a Teddy Tennis hivatalos magyarországi képviselőiként nem kívánnak a város határainál megállni, országos hálózatot szeretnének kiépíteni. – Egy angol testvérpár fejlesztette ki a módszert, s mi már a koronavírus-járvány alatt megkerestük őket. Tapasztalataim szerint ugyanis a magyar gyerekek viszonylag későn ismerkednek meg a sportággal, a legtehetségesebbeket pedig gyorsan elcsábítják a csapatsportok. Ennek számtalan oka van, de szerintünk az egyik legfontosabb, hogy már eleve rossz a megközelítés módja. Sokkal játékosabban, érthetőbben kéne őket tanítani, hogy egy életre megszeressék a sportágat. Számunkra tehát kapóra jött a módszer, valami hasonlóban gondoltunk mi is. S mivel ez láthatóan egy sikeres, jól kidolgozott program, saját fejlesztés helyett inkább csatlakoztunk hozzá.

 

teddy tennis 1

 

A történet persze kicsit korábban kezdődött, mégpedig a Pákai Norbert, Nagy Judit házaspár gyermekeinek megszületésekor. Ekkor szembesültek először azzal, milyen nehéz a kicsiket játékosság nélkül hosszabb ideig lekötni. Edzői szemmel pedig azt is látták, hogy igen fogékony évek maradnak ki a labdás készségek fejlesztése terén, hiszen a klasszikus edzésmódszerek ekkor még nem igen alkalmazhatóak, a „száraz” teniszoktatás korai nekik.

− Itthon és külföldön egyaránt szereztem tapasztalatokat a Play and Stay-rendszerről, hosszú éveken át oktattam is, de az látható volt, hogy a legkisebbekkel ez egyáltalán nem működik – fűzte hozzá Nagy Judit, aki Szombathelyen vált korosztályos válogatott játékossá, s nem kisebb mentora volt, mint Szabó Éva, a magyar teniszsport tavaly elhunyt örökös bajnoka. – Egyrészt mi is tapasztaltuk, hogy a szülők legnagyobb örömére a nyári táborokban a kistestvérek is szívesen részt vettek volna, de nem tudtuk lekötni őket. A saját gyermekeinkkel való foglalkozás pedig csak megerősítette bennem a kétségeket. Egy hároméves például negyedóránál tovább nem tud figyelni, számára a játék az egyetlen járható út. A Teddy Tennis pedig pontosan erre épít. Minden feladatsorhoz zene és dalocska tartozik, a tizenhárom különböző karakterű macifigura a sztorifüzeten keresztül kel életre. Látja, hallja és megcsinálja az adott gyakorlatot, ami így különösebb erőfeszítés nélkül rögződik. Ez a módszertan egyébként azt is megmutatja az edzőknek, hogyan kell foglalkozni egy hároméves gyerekkel, hogyan lehet fokozatosan rávezetni őket a szem és a kéz koordinációjára. Úgy érzem, megtaláltuk, amit kerestünk, s ebben óriási szerepe volt Fricska Fanninak.

 

teddy tennis 2

 

A Teddy Tennis csapata a székesfehérvári óvodákat is megkereste, s mindenhol nyitottan és érdeklődően fogadták a kezdeményezést. Két intézményben, hatvan nagy- és középső csoportosnak tartanak majd edzéseket, Nagy Judit pedig a pedagógusok felkészítését is magára vállalta. Összesen nyolc oviban jártak, s mindenhol volt igény a bemutató foglalkozásokra. A Fehérvár Teniszsuli hét-nyolc éveseknek szánt gyermektáboraiban pedig mostantól a kistestvéreket is szívesen látják.

− Korábban erre a korosztályra nem voltunk szakmailag felkészülve, most viszont már igen – beszélt terveikről Pákai Norbert. – Úgy látom, hogy nagy az érdeklődés a program iránt, már az eddigi két nyílt napunkra is negyven-ötven gyerek jött el. A klubban a szombatokat céloztuk meg, az óvodákban pedig a hétköznapokat. A szülőktől igen pozitív visszajelzéseket kapunk, végre találtak egy programot, ahová örömmel megy a gyermekük. Ugyanakkor azt is fontos, hogy olyan családokhoz is eljut így a tenisz, amelyeknek egyébként eszükbe sem jutott volna, vagy, ha igen, sajnos nem engedhették volna meg az egyéni órákat. A bázisépítésnél fontos a mennyiség, de hosszú távon a minőség irányába szeretnénk elmozdulni. Ehhez persze jó alapok kellenek, amelyet a Teddy Tennis révén játékosan taníthatunk. Öt-hat évesen a mozgáskoordináció, és az ügyesség fejlesztése a legfontosabb, tíz-tizenkét évesen pedig majd kiderül, lehetnek-e nagyobb terveik is?

 

teddy tennis 3aKovács Bettina, Fricska Fanni, Pákai Norbert és Nagy Judit. A képeket Tóth-Pákai Adrienn készítette

 

A székesfehérvári szakember ugyan még nem tudja, hová fejlődhet Magyarországon az általuk behozott Teddy Tennis program, de abban biztos, hogy nagyon sok gyerekhez eljuthatnak vele. Szerinte különösen vidéken hozhatnak áttörést ezek a kezdeményezések, hiszen így kerülhetnek reflektorfénybe az igazi tehetségek. Senki nem tudhatja, hogy éppen hol születik meg egy újabb Szávay Ágnes, vagy Fucsovics Márton.

− A legkisebbek esetében még az a legfontosabb, hogy az edző szeresse a gyerekeket, és egy olyan módszertan legyen a kezében, amely pontosan illeszkedik az adott korosztály igényeihez. A Teddy Tennis lépései nagyon gyorsan elsajátíthatóak, megtaníthatóak, és éppen ebben az egyszerűségben rejlik a nagyszerűsége is. Ez egy nagyon európai és modern program, kész applikáció tartozik hozzá, online ügyintéző felülettel, éppen ezért nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is gyorsan kedvence lehet – foglalta össze a Teddy Tennis nemzetközi hálózatához való kapcsolódás előnyeit Pákai Norbert, aki hosszú távon természetesen a székesfehérvári bázisépítést tartja szem előtt, s a programból idővel kikerülő, a versenyzés iránt érdeklődő gyerekekkel már helyben foglalkozna.

 

 teddy 5

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső