Az első napi 1-1 után Marozsán Fábián és Valkusz Máté fantasztikus játékkal diadalmaskodott a tapasztalt francia páros ellen.

Sajnos a vendégek a két egyéni meccsen fordítani tudtak.

 

A magyar válogatott - Fotó: MTSZ/Kovács Anikó

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Pénteken is csaknem teltházas publikum szemlélte a tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban a világcsoport selejtezőjének első két párharcát, a sorsdöntő szombatra meg is telt a 6500 nézőt befogadó aréna.

Somogyi Zsolt, a Somogyi Elektronic-GYAC férfi szuperliga-győztes csapatának kapitánya már pénteken is a helyszínen szurkolt a magyar válogatottnak. Szombaton azonban már a pálya mellett is megjelent, hiszen két mentoráltja, Marozsán Fábián és Valkusz Máté került sorra. A napot természetesen az öltözőben kezdte, remélve, hogy a fiúk jól felkészültek a páros mérkőzésre.

− Nagyon jó érzés őket itt látni egy Davis Kupa-találkozón, ráadásul egy olyan fantasztikus csapat ellen, mint amilyen a francia – mondta el honlapunknak Somogyi Zsolt, aki, amikor csak teheti, megnézi a győri szuperliga-gárda tagjait játék közben is, hozzájuk fűződő kapcsolata nemcsak a nyári csapatbajnokságra korlátozódik. – Nagyon bizakodó vagyok, Máté és Fábi egyaránt rengeteget fejlődött az elmúlt egy esztendőben. A francia páros persze nagyon erős, de a teniszben bármi megtörténhet, ők pedig jól felkészültek a mai napra. Úgy gondolom, hogy ez a csapat egy hatalmas értéke a magyar tenisznek, nagyon nagy lehetőségek vannak benne. Fucsovics Márton tapasztalata és profizmusa példaként szolgálhat a fiataloknak, akik tele vannak tűzzel, lelkesedéssel, és persze tehetséggel. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a fiúk azt kérték, üljek oda a „kispadra” a páros erejéig, én pedig boldogan teszek eleget ennek a kérésnek. A győri szuperliga-hangulat becsempészésével talán tudok nekik segíteni.

Somogyi Zsolttól megtudtuk, hogy Marozsán Fábián hivatalosan ugyan Hajdúszoboszlóra igazolt, ám vendégjátékosként továbbra is erősíti a GYAC-gárdáját, amellyel már annyi sikert értek el közösen.

A nézőtéren foglalt helyet a PG Tenisz kis csapata is, Punyi Gábor vezetésével. A kiváló utánpótlás-nevelő szakember négy évig edzette fiatal korában a pénteki nap hősét, Piros Zsombort, így érthető módon az ő játéka volt számára a legemlékezetesebb a nyitányról.

 

pg copy copyPG-csapat a nézőtéren

 

− Nagyon pozitív a véleményem Zsombi tegnapi teljesítményéről – vélte Punyi Gábor. – Különösen azért, mert a meccs elején egyáltalán nem neki állt a zászló, ő mégis tudott taktikát váltani. A folytatásban ráadásul a közönséget is maga mellé tudta állítani, ennek minden kedvező hatásával együtt. Ezt tartom az egyik legnagyobb fegyverténynek. A második szettben pedig óriási lelkierőről tett tanúbizonyságot, hiszen ott volt egy olyan pillanat, amikor a francia felé billent a mérleg nyelve. Ő mégis fordítani tudott.

A Vasasnál játszott együtt Boros Attila és Sávay Zalán, s bár mostanra nem ugyanazt a klubot erősítik, a Davis Kupa-meccsre mégis együtt jöttek el.

− Zsombi küzdeni tudását mindig is nagyra becsültem, nagyon szeretem őt nézni játszani, s ez most is így volt – tudtuk meg Boros Attilától, aki tavaly az ITF világranglistán a 423. helyen érte el felnőtt karriercsúcsát, az ATP-én pedig az 1232. eddig a legjobbja. – Marci ellenfele sajnos hibátlanul játszott. A mai napon szerintem bármi lehetséges, izgalmas délután vár ránk.

 

boros savay copyBoros Attila és Sávay Zalán

 

− Nekem is nagyon tetszett Piros Zsombi játéka, nagyon nagy teniszt mutatott be a tegnapi nap folyamán – csatlakozott barátjához Sávay Zalán. – Szerintem a párost ma megnyerjük, az egyéniben pedig meg majd meglátjuk.

Nos, Zalán jóslása bevált: Fábi és Máté fantasztikus meccsen legyőzte a franciákat.

A magyar egység az Arthur Rincerknech, Nicolas Mahut duó ellen két játszmában 6:2, 7:6(4)-re 92 perc alatt győzött, így a párharcban Magyarország 2–1-es előnyre tett szert.

Valkusz elsőként a közönség jelentőségét emelte ki.
- Szárnyaltunk ma, köszönjük, hogy megtöltöttétek a csarnokot, tízszer nagyobb élmény volt, mint tavaly Ausztráliában - utalt az egy éve Sydneyben elvesztett selejtezőre. - A kulcs a ritörn és a szerva volt, leírhatatlan ilyen helyszínen és ennyi ember előtt játszani. Volt egy kemény pont, ahol elpattantam fejben, de ez csak két-három labdamenetig tartott, ma a fiatalok nyertek és nem a rutin - mondta hozzátéve, a jövőben igyekeznek többet párosozni Marozsánnal.

Utóbbi ugyancsak a körülményeket dicsérte.
- A közönség óriási segítség volt, emellett jó napunk volt, feküdt minden nekünk. Annál a kritikus pontnál, melyet elvettek tőlünk, a szurkolók is kellettek, hogy megmentsük a gémet" - tette hozzá.

Francia részről Mahut úgy vélekedett, hogy a lassú kezdés sorsdöntőnek bizonyult.
- Nehezen jöttünk bele, pedig tudtuk, hogy kemény meccs lesz. A második szettben próbáltunk egy fokozattal feljebb kapcsolni, de a végén túl sokat hibáztunk, ez nem fért bele. Gratulálok a magyaroknak, remekül játszottak - mondta az ötszörös Grand Slam-bajnok.

 marozsan valkuszMarozsán Fábián és Valkusz Máté - Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Következett a két rangelső, Fucsovics Márton és a szabályok szerint a mérkőzést előtt "csapatba cserélt" Adrian Mannarino meccse, s reménykedünk hogy a záró találkozóra, a Piros Zsombor - Ugo Humbert összecsapás lejátszására már nem lesz szükség...

Sajnos nem így történt.

Fucsovics Márton a magyar férfi válogatott DK-sikeréért, Adrian Mannarino pedig a francia válogatott meccsben maradásáért lépett pályára a negyedik összecsapáson. A tét tehát óriási volt, ami egy igen izgalmas és változatos első szettet hozott. Fej-fej mellett haladt a két játékos és csak a szintén kiélezett tiebreak döntött a francia teniszező javára.

A második szettben azonban nagyot változott a játék képe, Fucsovics Mártont szinte állva hagyta Adrian Mannarino, aki igen gyorsan 4:0-as vezetést szerzett. Marci ugyan nyert még két játékot, de valahogy érezhető volt, hogy végül a szettet és vele együtt a meccset (7:6(6), 6:2) is a francia nyeri. Ezzel kiegyenlítettek a vendégek és a negyedik egyes dönti el a párharc sorsát.

− Tegnap este, amikor a kapitány megkérdezte tőlem, mit szólnék ahhoz, ha ma én játszanám az első egyénit, akkor arra azt válaszoltam, hogy ezért vagyok itt, mindent megteszek a csapatomért – mondta a találkozót követően Adrian Mannarino. – Jól akartam játszani és már a meccs elejétől kezdve, mert tudtam, hogy fontos lesz, ki nyeri az első szettet. Akinek ez sikerül, az előnybe kerül ellenfelével szemben. Ez így is történt. A tét nagyságára nem gondoltam, pontról-pontra haladtam és csak a csapatomra figyeltem.

A sajtótájékoztatón azt is megtudhattuk a franciától, hogy ő saját magánál jobb játékosnak tartja Benjamin Bonzit, így nem volt könnyű dolga Sébastien Grosjean-nak, amikor a vasárnapi párosításról kellett döntenie. Ugyanakkor éppen azt tartja csapatuk erősségének is, hogy bárki helyére sikeresen be tud valaki ugrani, több lehetőség is kínálkozik, egy-egy összecsapás előtt.

Fucsovics Márton már pénteken is említette, hogy a héten nem tudott olyan sokat edzeni, mint szerette volna, s ez a Mannarino elleni találkozót követően is nyomban szóba került, amikor elsőszámú játékosunk úgy fogalmazott, a körülményekhez és az állapotához képest mindent megtett a győzelemért:

− Nem szeretnék kifogásokat keresni, most sem teszem, de valóban van egy kisebb hátsérülésem, ami miatt nem tudtam annyi munkát beletenni a héten, amennyi számomra a kellő önbizalmat megadta volna. Ennek ellenére az első szettben voltak lehetőségeim, több is, amelyet nem tudtam kihasználni, mert ellenfelem hibátlanul játszott. Mannarino valóban egy kifejezetten stabil játékos, akit korábban jó tenisszel már kétszer is megvertem, ma ez nem sikerült, mert neki ment jobban. Igazából sem a pálya, sem a labda nem feküdt nekem, nem jöttek ki a nagy ütéseim, amelyekkel zavarba hozhattam volna ellenfelemet. Ez az egész meccsre rányomta a bélyegét. Fizikálisan az első szettet követően is erősnek éreztem magam, de mentálisan picit megtörtem.

Fucsovics Márton szerint mindezek ellenére egy percig sem volt kérdéses, hogy Tatabányán, első számú játékosként, ne ő vezesse a magyar férfiválogatottat. Sem ő nem kért cserét, sem a kapitány nem gondolt erre. Az élet pedig a DK után sem áll meg számára, hiszen a jövő héten már Montpellier-ben, egy 250-es ATP-tornán játszik. Tavaly évvégén ugyan kicsúszott a top100-ból, de most ismét főtáblás a nagy viadalokon, ezt pedig ki kell használnia, és menni tovább.

A szabályoknak megfelelően tíz perccel a harmadik egyes vége után Nagy Zoltán kapitány élt a változtatás jogával az utolsó pályára lépő magyar játékos személyét illetően, így vált biztossá, hogy Marozsán Fábián lesz Ugo Humbert ellenfele.

A nyitónapon Fucsovics Mártont legyőzőt Ugo Humbert tehát Marozsán Fábián ellen lépett pályára a mindent eldöntő ötödik találkozón. A két játékos között több mint hetven helynyi különbség volt előbbi javára, aki viszonylag gyorsan, 1 óra 5 perc alatt, 6:3, 6:3 arányban döntötte el a mérkőzés sorsát, s ezzel a 10-szeres DK-győztes Franciaországot juttatta a világdöntőbe.

S bár a számszerű eredmény sima francia győzelmet mutat, Marozsán igen bátor játékkal rukkolt elő, s amikor egy rövidítése nem sikerült, akkor is meg merte újból húzni a következő labdamenetben, ráadásul eredményesen.

− Természetesen nagyon boldog vagyok, sokat jelent számomra, hogy immáron én is részese lehetek a Davis Kupa-sorozat francia sikereinek. Büszke vagyok, hogy országomért játszhattam, és mind a két meccsemet megnyertem.

Marozsán Fábián a tőle megszokott szerénységgel nyilatkozott az összecsapás után, elismerve, hogy a tatabányai két nap alatti színvonal azért nem éppen ugyanaz, mint amelyen ő játszani szokott. Annak viszont örül és reméli is, hogy a teljesítménye túlnőtt jelenlegi ATP-helyezésén, s már a legjobbakét közelíti. Szeretne minél előbb egyesben is felnőni hozzájuk és megszokni az itt diktált iramot. Párosban, Valkusz Máté oldalán ez láthatóan már sikerült neki.

− Volt néhány lehetőségem a breakre, de sajnos nem tudtam kihasználni a kínálkozó lehetőséget – mondta Marozsán Fábián. – Szerencsére pontosan látom, hogy miben kell még fejlődnöm, min kell még dolgoznom. Természetesen az utolsó pillanatig küzdöttem, hiszen egy Davis Kupa-meccsen az ember nem is tehet másképpen. Csak ki kellett néznem a csapatomra, amely űzött, hajtott egyre tovább. Egyetlen labdamenetet sem engedtem el. Fantasztikus élmény volt, egy szinte teltházas csarnokban játszani, óriási élmény a számomra.

A francia válogatott kapitánya, Sébastien Grosjean értékelésében elsőként Ugo Humbert személyét emelte ki, aki mindkét mérkőzését megnyerte, majd Adrian Mannarinot dicsérte:

− Ugo fantasztikus hétvégével mutatkozott be a Davis Kupában, de Adrian is jó cserének bizonyult. Utóbbi egyébként már pénteken is kezdhetett volna, hiszen jó formában van, megbízható, sok DK-tapasztalattal rendelkező játékos. Éppen ezért, már péntek este el is döntöttem, hogy becserélem. Mindenképpen szerettem volna, hogy ismét egy balkezes álljon Fucsoviccsal szemben. Szerencsére Adrian van annyira rutinos játékos, hogy nem zavarta az a tény, korábban kétszer is kikapott a magyarok elsőszámú teniszezőjétől. Az első szett volt a lényeges, gyakorlatilag ott dőlt el a meccs sorsa. Végig saját magunkra fókuszáltunk, próbáltuk legjobb tudásunk szerint végezni a dolgunkat, ami sikerült is.

A magyar kapitány, Nagy Zoltán úgy fogalmazott, várták a franciák elleni találkozót, tisztességesen felkészültek rá és egységes csapatként léptek pályára. Mindenki megpróbálta a maximumot nyújtani, s ez az eredményen is látható.

− Ez az együttes nemcsak a jelen, de bátran kijelenthetem, hogy a jövő is, hiszen a fiatalok tényleg kitettek magukért – értékelte az elmúlt két napot Nagy Zoltán. – Zsombor bravúros győzelmet aratott az első napon, Marci viszont nem talált fogást remeklő ellenfelén. A páros esetében nem is volt kérdés Fábián és Máté szereplése, hiszen a fejükben még ott volt az ausztráliai siker. S bár ők elsősorban egyéni játékosok, most is bizonyították, hogy együtt, a csapatért, bármire képesek. Ekkor nagyon közelinek tűnt a győzelem. Marcin azonban kifogott Mannarino. Talán, ha az első szettet sikerül megnyernie, minden másképp alakul. Fábi esetében úgy gondolom, a tudása megvolt ehhez a meccshez, örülök, hogy bíztam benne, a következő alkalommal is így fogok tenni. Köszönjük, hogy itt lehettünk ebben a fantasztikus létesítményben, egy még fantasztikusabb közönség előtt. Már a felkészülés is óriási élmény volt.

 

meccs utanA 2-3 után szomorkodó magyarok megköszönik a fantasztikus közönség biztatását - Fotó: MTI/Illyés Tibor

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső