Pénteken délután két egyéni mékőzéssel kezdődik a magyar-francia Világkupa-selejtezős mérkőzés.

Új helyszín, új körülmények, de régi hozzáállás: győzelmi célok, minden erőt bevetve.

Munkatársunk a tatabányai csarnokban kora délelőtt óta figyeli az eseményeket, tudósítását folyamatosan frissítjük.

Piros Zsombor: Győzelem!!!!

 Gy. Szabó Csilla (tenisz-palya.hu) tudósítása *  A Magyarország – Franciaország Davis Kupa világselejtező mérkőzésre jó hangulatban és bizakodóan érkeztek meg pénteken délelőtt a magyar férfiválogatott tagjai. A nagyszerűen felkészített tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban a vendégek kezdték meg a labdás melegítést nem sokkal tizenegyóra előtt. A főszerepben természetesen Benjamin Bozival, aki a gyakorlásban őt követő Piros Zsombor ellenfele lesz a 14 órakor induló összecsapás első mérkőzésén.

– Ideális körülmények között készültünk hétfő óta, a tatabányai helyszín valóban tökéletes – tudtuk meg a csarnokba érkezésekor Nagy Zoltán Davis Kupa-kapitánytól. – A hangulat nagyon jó, a pálya remekül játszható. Az első egy-két game során még elég gyors a labda, a folytatásban azonban szépen lelassul. Látványos, élvezhető játékban lesz majd részük a nézőknek. Igen apró kellemetlenségek persze mindig akadnak, az élversenyzők életének azonban ezek természetes kísérői. Összességében azonban semmi sem akadályozta a felkészülést, eredményes négy nap áll mögöttünk.

A csapathoz kedden reggel csatlakozó Madarász Gergely is úgy gondolta pénteken délelőtt, hogy a lehető legjobb formában várják a meccs kezdetét.

 

20230203 madarasz 2Madarász Gergely

 

– Úgy gondolom, hogy megfelelően összeállt az együttes, nemcsak a pályán, de azon kívül is jól telt az idő. Az edzéseken nem volt probléma, mindenki alázatosan készült a mai kezdésre. Esténként sokáig együtt voltunk, beszélgettünk, társasoztunk, nevetgéltünk. Egy Davis Kupa meccsen mindig fontos a hangulat, a csapaton belül jó szellem, ezen a téren szerintem nincs hiba. Marci kifejezetten jó formában van, ami azért bizakodásra ad okot. Én személy szerint egy nagyon szoros meccset várok. Tippelni nem merek, mert csak apróságok fognak dönteni.

A tatabányai Davis Kupa-találkozó egyik érdekessége lesz, a rangos mérkőzések eddig megkerülhetetlen „kellékei” (előbbi cikkünk: a vonalbírók helyét az elektronika veszi át), a korábbról már ismert „sasszem” továbbfejlesztett változata dönt majd az OUT/IN-helyzetekről.

Az MTSZ JVB tagja, a DK-bírók főnöke Ujszászi Máté is izgatottan várja technika bemutatkozását. Gyakorló játékvezetőként azonban elsősorban azt kérdeztük tőle, milyen érzés lesz bíróknak a tartalékok kispadjára ülni?

– Igazából kettős érzéseim vannak. Részesei leszünk ennek a fontos mérkőzésnek, de korántsem abban a formában, ahogyan azt eddig megszoktuk. Azt hiszem nekünk is új látásmóddal kell tekintenünk erre a meccsre. A bírók helyzete ugyanakkor nem könnyebb, hanem nehezebb lesz, mert folyamatosan felkészültnek kell lenniük egy esetleges bevetésre. S ha erre a rendszer meghibásodása miatt sor kerül, pillanatok alatt a pályán kell lenniük. A magas fokú alkalmazkodási képesség iránti igény eddig is a munkánk velejárója volt, most azonban erre már a pályán kívül is szükségünk lesz.

A Davis Kupa-mérkőzés kapcsán szinte az egész hazai teniszélet megmozdult, a segítők között pedig fiatal, feltörekvő játékosaink is ott vannak. A zenék bejátszásáért például Kisantal Botond és Szőke Ádám lesz a felelős.

 

20230203 szoke kisantalSzőke Ádám és Kisantal Botond is a segítő csapatban dolgozik

 

– Nagyon nagy élmény, hogy a háttérből segíthetjük a csapatot, ugyanakkor megtiszteltetés is, hogy itt lehetünk velük – jelentette ki a Pasaréten nevelkedett, de felnőtt éveit már a Vasasnál megkezdő, idén 19 esztendős Szőke Ádám. – Számomra az is tanulságos, hogy a válogatott tagjainak láthattam az edzéseit, és azt az elszántságot, ahogy gyakoroltak. Ebből azt szűrtem le a saját magam részére, hogy munkával minden lehetséges. Természetesen jó lenne egyszer játékosként is bekerülni ebbe a fantasztikus csapatba.

Az utolsó éves junior Kisantal Péter ehhez azt tette hozzá nevetne, hogy a legjobb az lenne, ha mindezt együtt tehetnék, egy nap együtt debütálhatnának a felnőtt válogatottban.

– Amiben csak lehet, próbálunk segíteni, ha ez a zenék indítása és leállítása, hát akkor abban. Én is megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek. S ahogy Ádi mondta, egyszer jó lenne majd felnőtt játékosként is magunkra húzni a címeres mezt.

A két fiatal természetesen készült is a magyarok kedvenc zenéiből, ám azt délelőtt még nem tudták, hogy lesz-e lehetőségük a választásra. Abban viszont biztosak voltak, hogy a magyar férfi válogatott nyerni fog Tatabányán.

A Davis Kupa-meccseken természetesen számos elengedhetetlenül fontos háttérember is segíti a játékosokat. Az egyik legfontosabb a húrozó, hiszen ezen a szinten már a tökéletes ütő is elengedhetetlen kellék. Tatabányán a magyar teniszsport egyik jól ismert személyisége, Velcz Zsolt felel azért, hogy Fucsovicsék ezen a téren is hibátlan "kiszolgálást" kapjanak.

A nemrégiben húrozási Guinnesse-rekordot döntő, fiatalon a korosztályos tenisz-válogatottakban is szerepelt, ma már klubját Match-Point Tennis Clubot igazgató szakember a meccset már a nézőtérről nézheti, hiszen az ütők készen állnak a csatára:
 
- Marcinak, amikor itthon van, általában én csinálom az ütőit, úgyhogy az ő igényeit nagyon jól ismerem, de a többieknek is húroztam már korábban. Számomra óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetek és hozzájárulhatok a csapat sikeréhez. Nem túlzok ha azt mondom, mindig is erről álmodtam. Aki ismer, tudja, tiszta szívemből szeretem ezt a játékot és tisztelem ezt a szakmát. S hogy nehéz-e az éljátékosoknak húrozni, egy ilyen fontos pillanatban? Aki rendesen csinálja, annak szerintem nem, én pedig mindig úgy teszem. Marci például tegnap este leadta azt az öt ütőt amellyel a mai napnak nekimegy, én pedig reggel át is adtam neki őket készen. Nem kellett kapkodnunk, vagy az utolsó pillanatban improvizálni. Az ötből négyet szokásosan kért, egyet pedig keményebbre. Hogy erre szüksége lesz-e végül, vagy csak mentális nyugatatta meg, az majd a meccsen kiderül.
 
Negyed háromkor kezdődött az első összecsapás, Piros Zsombor és a franciák 1. számú játékosa, Benjamin Bonzi között. A munkanap ellenére több mint ezren voltak a nézőtéren.
 
Az Australian Open 2017-es junior bajnoka pályafutása során először találkozott a 45. helyen álló Bonzival, aki nemrég a harmadik fordulóig jutott a melbourne-i Grand Slam-versenyen. A 6500 férőhelyes Multifunkciós Sportcsarnokban a környékbeli hóvihar ellenére mintegy 1200-an voltak jelen a bemelegítésnél, majd fokozatosan 2000-re kúszott fel a nézőszám. A vendégtábor mintegy 30 szurkolóból állt, és ott ült a francia szövetség (FFT) küldöttségében a 10 ATP-tornát nyert horvát Ivan Ljubicic - Roger Federer volt edzője - is, a 2024-es olimpiai felkészülést koordináló igazgatóként.
 
Break-előnnyel Zsombi húzott el 3:1-re, de aztán a francia fordított, s 4:5-nél háromszor is volt szettlabdája. Piros életben tudta tartani reményeit, 5:5, majd 6:6 után jött a tie break, melyben a magyar ifjú remekül összpontosított, 7-4-re megnyerte a pontvadászatot, s egyben az első játszmát. A második szett a csodák története: Zsombi rosszul kezdett, ám 1:3, 0-40 állásról fel tudott állni, és sorozatban nyerte a pontokat. Így történt, hogy a fenyegető 1:4 helyett hamarosan 5:3 lett az állás, s Piros adogathatott a meccsnyerésért. 0-15 után zsinórban négy pontot nyert, s ezzel kétjátszmás győzelemmel zárta a nála több mint száz világrangsor-helyezéssel rendelkező francia rangsorelső ellen.
Zsombor skalpgyűjteménye a top-100-as játékosok ellen tovább gyarapodott: Vesely, Millman, Cilic után a francia klasszis ellen is nyerni tudott Davis Kupa-meccsen.
Piros - Bonzi 7:6(4), 6:3
 
Következett a nap második párharca Fucsovics Márton és Ugo Humbert között.    
 
Ez a találkozó alig több mint egy óra alatt véget ért - sajnos. Az első válogatottságán szereplő fiatal francia, aki a nemrég zárult Australian Open küzdelmein két nyertes meccset könyvelhetett el, igazolta, hogy remek küzdő, s kitűnő kemény pályás játékos. Esélyt sem adott a fásultan, sok hibával játszó Fucsovicsnak, így a remélt kétmeccses előny helyett 1-1 állásról folytatódik szombaton délben a két ország párharca. Előbb a párosok mérkőznek, majd a két válogatott 1. számú játékosa, zárásként pedig a 2. helyen jelelt teniszezők csapnak össze.
Fucsovics - Humbert 3:6, 2:6
 
dk 2 2023Magyar muskétások: Valkusz Máté, Piros Zsombor, Nagy Zoltán kapitány, Fucsovics Márton, Marozsán Fábián, Madarász Gergely
FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső