Nem sztrájkról, vagy szervezési, utazási gondatlanságról van szó.

Az informatika ördöge tüntette el a pálya szélén álló segítőket.

Hazánkban először rendeznek láthatatlan bírói stábbal rangos teniszmérkőzést.

A labdaszedők ott állnak, a vonalbírókat nem látni

 

Árvay Sándor írása (tenisz-palya.hu) * Évtizedekig nélkülözhetetlenek voltak a játékvezetőt segítő vonalbírók. A verseny rangjától, illetve a pályaborítástól függően 1-11 kolléga támogatta az ítélkezésben a székbírót.

Most valamennyiük számára OUT jelzés érkezett. Az elektronikus bíráskodás került IN pozícióba.

Hazánkban első alkalommal egy rangos összecsapáson a tatabányai magyar-francia Davis Kupa találkozón nem lesz a pályán vonalbíró, csak a hangjukat lehet hallani.

Hol rejtőzködnek, honnan "lesik" meg a labdameneteket? - kérdezhettük a nemrégiben zárult Australian Open során, s számos tavalyi nagy verseny televíziós közvetítése alkalmával is.

Nem bujkálnak. Helyüket átvette az elektronikus bíráskodás, mely a korábbról már ismert Hawk Eye (Sasszem) módszer továbbfejlesztett változata. Immár nem arról van szó, hogy a megkérdőjelezett vonalbírói ítéleteket vizsgálja felül a rendszer (a szabályok szerint korlátozott maximális számú kérés esetén), hanem a vonalbírókat száműzve átvette a döntések jogkörét az elektronika.

A pálya fölé és mellé elhelyezett kamerák a labda irányából, ívéből és sebességéből, földet érési helyéről kiszámolják, kikalkulálják a lepattanás pozícióját, s azonnal értékelnek, ítéletet hoznak. A rendszer jeladásához kötött, előre felvett férfi- és női hangok pedig ennek megfelelően azonnal harsogják az OUT ítéletet. Még a hangerőt is szabályozza a rendszer: Close call, azaz vonal    közeli labdáknál hangosabb, nyilvánvaló Out ítéletek esetében halkabb a láthatatlan vonalbíró kiáltása. Nincs apelláta, felülvizsgálat, vita. Ez a végső döntés. Tudják ezt a játékosok, megtanulta a közönség is.

 

e line c

 

Vonalbírók tehát nem kellenek - az elektronika meghibásodása esetére azért egy csapatnyi (6) ítész a nézőtéren szemlélve a meccset beugrásra készen áll, ám létszámuk lényegesen kevesebb, mint ha a régi módi szerint teljes gárdával dolgoztak volna. A Davis kupa-találkozón így felére csökkent a létszám. Melbourne Grand Slam tornáján például korábban háromszáznál is több vonalbírót szerződtettek (s láttak el szállással, étkezéssel, sokszor utazási hozzájárulással, s munkadíjjal), hiszen 18 pályán zajlottak a mérkőzések, általában óránkénti váltásban cserélve a vonalbírói csapatokat. Az új rendszerben csak a "tartalékokat" kellett szerződtetni. A tavalyi US Openen például a szokottnál 250-nel kevesebb vonalbírót alkalmaztak.

Egyszerűsödött a székbírók szerepe is. Évtizedekkel ezelőtt az volt munkájuk vezérvonala, hogy "Be a Chair Umpire, not only a score keeper", azaz nem csupán az eredmény bemondása a feladat, hanem az ítélkezés, az érvelés, a saját, vagy vonalbírói döntés megmagyarázása, adott esetben felülbírálása.

 

1 tennis error grab 4

 

Maradt azért mostanra is bőven teendőjük, hiszen például a labda kettős pattanását, a játékos ruhájának érintését, az úgynevezett kettős ütést, a hangos, sportszerűtlen kifakadásokat, a viták "kezelését", a közönség "lecsendesítését", magyarán a meccs kézben tartását a székbíróknak kell végezniük.

Sok idő eltelt azt követően, hogy az amerikai Geoffrey Grant és Robert Nicks találmányát az 1974-es dallasi WCT világbajnokságon és a Los Angelesben rendezett WTA-versenyen tesztelték. Volt azóta a szervákat figyelő lézer az adogatóudvar végén (Cyclops), jött a Hawk Eye, s immár a továbbfejlesztett változat, az elektronikus vonalbíráskodás (ELC). Úgy tudni, az ATP és a WTA rövidesen nagy tornáin kötelezően bevezeti ezt a szisztémát, aztán jönnek majd a Challengerek. Hallani azt is, hogy a fejlesztők már dolgoznak azon is, hogy salakpályán is használhatóvá tegyék a berendezést.

*

A magyar-francia Davis Kupa összecsapás programja, Tatabánya, Multifunkcionális sportcsarnok

Pénteken 14 órától:
Piros Zsombor (ATP 185.) - Benjamin Bozzi (48.)
Fucsovics Márton (78.) - Ugo Humbert (86.)
Szombaton 12 órától:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté - Nicolas Mahut, Arthur Rinderknech
Fucsovics - Bonzi
Piros - Humbert

*

További párosítás:
Horvátország - Ausztria
Üzbegisztán - Egyesült Államok
Kolumbia - Nagy-Britannia
Chile - Kazahsztán
Svédország - Bosznia&Hercegovina
Finnország - Argentína
Németország - Svájc
Norvégia - Szerbia
Korea - Belgium
Hollandia - Szlovákia
Portugália - Csehország

A selejtezőből továbbjutó 12 győztes mellett Olaszország és Spanyolország szabadkártyával, Kanada és Ausztrália tavalyi döntősként lehet ott a 16-os mezőnyben. A szeptemberben esedékes meccseken közülük kerülnek majd ki a Malagában novemberben rendezendő 8 csapatos világdöntő szereplői.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső