Kenguruval szelfizett a szoboszlói teniszező, mielőtt megnyerte első meccsét Melbourne Grand Slam tornáján.

Bondár Anna életre szóló élményekkel gazdagodott Ausztráliában a pályán és azon kívül is.

 

Lapszemle/Makranczi László/dehir.hu * Huszonhárom évesen, a WTA rangsor 269. helyezettjeként igazolt még 2020-ban Bondár Anna a Hajdúszoboszló SE-hez. Mára top 100-as teniszező, tavaly pedig egy kis időre még ötvenedik is volt a ranglistán, és mind a négy Grand Slam-tornát megjárta.

Bondár Anna eddigi pályafutása álomszerűen alakul, hiszen évről évre egyre fontosabb mérföldköveket ér el. Ezt az évet pedig remek formában kezdte az U18-as Európa-bajnok és magyar bajnok teniszező, hiszen az Australian Openen életében először nyert meccset egy Grand Slam-tornán.

A HSE folyton keményen dolgozó versenyzője nemcsak teniszezni járt Ausztráliában, de közelebbről megismerkedett az ottani állatvilággal is.

Dehir.hu: Sikerült egy nagyon fontos mérföldkővel kezdenie az évet az Australian Openen, hiszen megszerezte élete első győzelmét egy Grand Slam-tornán. Hogy érezte magát azt követően?
Bondár Anna: Egyértelműen pozitívan gondolok rá, már nagyon vártam ezt a pillanatot. Nyilván nem ugyanaz, mintha megnyertem volna egy tornát, de örültem, hogy ez a momentum is elérkezett az életemben. Ana Bogdant már egy éve ismerem és láttam is őt teniszezni, ráadásul most nem izgultam annyira, mint az első Grand Slam-tornámon. Jól kezdtem, dominálni tudtam, de volt egy esőszünet a második szettben, ami után egy kicsit hullámzó teljesítményt nyújtottam, ráadásul az ellenfelem is jobban össze tudta szedni a gondolatait. Viszont a végén jó döntéseket hozva sikerült megnyernem a meccset, ami kisebb megkönnyebbülést adott nekem.

Dehir.hu: A ranglista 17. Jelena Ostapenko ellen is jól játszott, végül azonban elmaradt a siker. Milyen tapasztalatokkal zárta azt a találkozót?
Bondár Anna: Nagyon sok erőt adott az első Grand Slam-győzelmem, és szerencsére Ostapenko ellen is erős maradtam. Igaz, egyértelműen nehéz meccsre számítottam, mivel neki agresszív játékstílusa van. Szereti gyors labdamenetekkel lezárni a mérkőzéseit. Ez a fajta stílus nem tartozik a kedvenceim közé, de azt gondolom, jól tudtam alkalmazkodni hozzá és felvettem vele a versenyt. A döntő szettben kis dolgokon múlott, hogy a javamra forduljon az összecsapás. Olyan gyors labdameneteket tudott nyerni, amelyekkel egyre inkább nyeregbe került, végül győzni tudott. Ennek ellenére remek tapasztalatokkal zártam az Australian Opent.

Dehir.hu: A pályán belüli tapasztalatokon kívül, ha jól tudom, szerzett azon kívülieket is.
Bondár Anna: Így van. Ha a pályán vagyok, akkor semmi másra nem tudok koncentrálni csak az éppen aktuális mérkőzésemre. Viszont néha meg kell találni az egyensúlyt, nemcsak a pálya és a hotel között kell mozogni. Jó, ha tudok egy kicsit lazítani, ellátogatni több helyre, megismerni azt a várost, ahol éppen vagyok. Ausztráliában is voltunk egy nemzeti parkban, ahol szabadon élő kengurukat etettünk, sőt, néhány percre egy koalát is foghattam. Ezek életre szóló élmények számomra.

 

koala

 

Dehir.hu: Sok verseny vár még Önre ebben az évben, de talán a következő Grand Slam-tornát várhatja a leginkább, ami a Roland Garros lesz.
Bondár Anna: Egyértelműen. Az a kedvenc tornám. Én salakon nőttem fel és az a borítás passzol a legjobban a játékstílusomhoz, mivel fizikálisan jó állapotban vagyok és szeretem a hosszú labdameneteket. Tavaly megtapasztalhattam a Roland Garros légkörét és már akkor nagyon megszerettem. Nem volt szerencsés a sorsolásom és Petra Kvitova ellen kezdtem, így az első körben kiestem, de párosban a legjobb nyolcig jutottam.

Dehir.hu: Az elmúlt évek sorra hozták a jobbnál jobb eredményeket, a WTA ranglistán is százon belül maradt. Mindezek előzményeként pedig U18-as Európa-bajnok volt 2015-ben. Ez utóbbi jelentette az első lépést felfelé?
Bondár Anna: Valóban sokat jelent számomra az a siker. Hozzáteszem, nagyon sok éven át tartó kemény munka vezetett el oda, ahol most tartok. Az Eb-sikert követően például – egy hosszantartó sérülés után – gyakorlatilag a nulláról kellett kezdenem mindent. Azonban bíztam abban, hogy el tudom érni a sérülésem előtti jó formámat. Ezt túl is szárnyaltam. Én egy olyan ember vagyok, aki szeret a komfortzónájában maradni. Ám néha onnan is sikerült kilépnem és eredményesen szerepeltem egyes tornákon. 2021-ben elértem a top 100-at, a tavalyi esztendőt pedig már a 90. helyről kezdtem. Nagy váltás volt számomra, hogy egy erősebb, WTA-mezőnyben játszottam, de feltornáztam magam egészen a top 50-ig is. Remélem, hogy idén is ilyen szépen fogok haladni majd.

Dehir.hu: Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján, hogy érzi, egyre komolyabban veszik, erősebbnek vélik az ellenfelei?
Bondár Anna: Szerintem igen. Amióta ebben a mezőnyben játszom, másképp tekintenek rám. Sokkal több pozitív visszajelzést is kapok az ellenfelektől. Teljesen más ahhoz képest, mint amikor még csak Grand Slam-selejtezőkben játszottam.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső