A debreceni Máthé Gábor nyerte az Australian Open hallássérültek számára szervezett bemutatótornáját.

A DEAC teniszezője veretlenül zárta a négynapos sorozatot.

 

 

 

(Lapszemle/Dehir.hu) * A hallássérült sportolók számára már hosszú ideje megrendezik a siketlimpia küzdelmeit, ám Grand Slam tenisztorna először tűzte programjába e kategória bemutató tornáját. A nyitány fényes magyar sikerrel zárult: a DEAC tapasztalt játékosa végzett az élen.

A hallássérült teniszezők versenyének különlegessége, hogy az esélyegyenlőség miatt a hallókészülék nélkül kell pályára lépniük, ami a játékban azért is nehezebb, mert például nem hallatszik a labda pattogása, vagy az ütés hangja.

A hallássérültek globális seregszemléjét négyévente rendezik meg. A debreceni Máthé Gábor a 2009-es angliai tornán bronzérmes volt a tenisztornán, 2013-as szófiai siketlimpián a dobogó legmagasabb fokán állhatott, a 2022-es viadalon, Rio de Janeiróban pedig ezüstérmet nyert.

 

mathe ezust

 

A DEAC 36 esztendős sportolója most újabb bravúrt ért el: a hallássérült teniszezők Grand Slam viadalon először programba illesztett tornáján az első helyen végzett.

A meghívásos bemutató viadalon tíz játékos vett részt. A debreceni teniszező (felkészítő edzője: Temesvári Andrea) a korábbi győztes találkozók után utolsó csoportmeccsét is megnyerte az indiai Sekhar 6:4 6:2-es legyőzésével, így a csoportmérkőzések után veretlenül jutott a vasárnapi fináléba, ahol folytatva remek menetelését a Margaret Court-stadion díszpályáján 6:4, 6:2-re győzött a szlovén Marino Kegl ellen. 

mathe ao 2023

 

A magyar felnőtt ranglistán 10. helyen álló Máthé Gábor történelmet írt, ő lett az első győztese a Grand Slam tornák hallássérült betétversenyének.

Különleges jutalma, hogy a helyszínről tekinthette meg a profik férfi egyes küzdelmeinek döntőjét, a Djokovics-Tsitsipas aranymeccset (6:3, 7:6, 7:6).

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső