A magyar Davis-kupa teniszválogatott február 3-án és 4-én Franciaországgal csap össze a Davis Cup by Rakuten Világdöntő selejtezőjében.

A párharcra a tatabányai 6500 fős multifunkcionális sportcsarnokban kerül sor.

 

Gy. Szabó Csilla/tenisz-palya.hu * Pontosan egy hét múlva kezdődik a Magyarország-Franciaország világdöntő selejtező Tatabányán, amelyre Nagy Zoltán kapitány és játékosai egyaránt optimistán készülnek.

A Nemzeti Edzésközpontban az esemény kapcsán tartott péntek délelőtti tájékoztatón azt is megtudhattuk, hogy azért esett a tatabányai multifunkcionális sportcsarnokra az MTSZ választása, mert olyan későn derült ki a pályaválasztás ténye, hogy addigra a budapesti helyszínek már elfogytak. Tatabánya azonban így is méltó otthonnak ígérkezik, s a bejárás során ezt a francia menedzsment is elismerte.

A sajtótájékoztatón Sütő Csilla, az MTSZ főtitkára köszöntötte a média munkatársait, majd Sávolt Attila szakmai igazgató beszélt a borítás kiválasztásának nehézségéről:

- Nagy Zoltán kapitánnyal és a csapat elsőszámú játékosával Fucsovics Mártonnal alaposan átgondoltuk kérdést. Teniszezőink számára a debreceni salak kicsit furcsa volt, ugyanakkor ezen a borításon akár Gasquet is bekerülhetett volna az amúgy is erős francia keretbe. A Roland Garroson amúgy is évről-évre bizonyítják, hogy mennyire jól érzik magukat rajta. Marcinak viszont a kemény a kedvence, Zsombi is szereti, s most Fábi is éppen ezen játszik negyeddöntőt egy Challenger-tornán. Ami pedig az anyagiakat illeti, most a debreceni költségvetés feléből tudjuk kihozni az eseményt, az öt évvel ezelőttinek pedig egyharmadából.

Bardóczky Kornél az MTSZ fejlesztési igazgatója köszönetet mondott Dala Tamásnak, az Olimpiai Központok vezetőjének a szervezés során nyújtott gyors és pontos segítségért, Marosi Lászlónak és csapatának pedig a tatabányai előkészületek kifogástalan lebonyolításáért. A korábbi Davis Kupa-játékos szerint hihetetlen munkát végeztek és végeznek azért, hogy tökéletes körülmények fogadják Tatabányán a játékosokat és a várhatóan szépszámú közönséget is. S bár a győzelem nehéz lesz, de van rá reális esély.

A magyar férfi Davis Kupa-válogatott kapitánya, Nagy Zoltán szerint a keret adott volt, vezéregyénisége, Fucsovics Márton tíz éve számít alapembernek, nélküle elképzelhetetlen az együttes. A fiatalok, Piros Zsombor, Marozsán Fábián és Valkusz Máté pedig már Ausztrália ellen is megmutatták, hogy számítani lehet rájuk, azóta pedig csak fejlődtek. Mindhárman egyre közelebb vannak a top100-hoz.

Honlapunk kérdésére Nagy Zoltán elmondta, hogy a pályára lépő játékosok végleges kijelölése egy igen komplex folyamat eredménye lesz. Hétfőn reggel utazik a csapat Tatabányára, ahol az edzések mellett, nagyon sok fontos beszélgetésre kerül majd sor közöttük. Ennek célja, hogy a rajtra mindenki megfelelő lelki és fizikális állapotba kerüljön, miközben az is kiderül, hogy ki lesz abban a pillanatban a leghasznosabban bevethető. Rengeteg információ közül kell válogatnia, s az ellenfelek stílusát, típusát is figyelembe kell venni.

- Úgy tűnik, a franciák balkezes játékost is hoznak magukkal, Mannarino személyében, ezért került a keretbe ötödik játékosként Madarász Gergely. Geri ötödik a hazai ranglistán, így ez alapján is számíthatnék rá, ám ezúttal leginkább a gyakorlások során lesz rá nagy szükség, fontos feladatokat tudunk majd az ő segítségével elvégezni. Ez a döntés nem jelenti azt, hogy hosszútávon ne számítanék a fiatal és töretlenül fejlődő Fajta Péterre, a pillanatnyi helyzetben azonban ez tűnt a legjobb döntésnek. Egy hét még elég hosszú idő, egészségesnek kell maradniuk a játékosoknak, s ott az adott pillanatban vállalni a játékot.

A franciák játékerejéről mindent elmond, hogy kilenc teniszezőjük található az ATP top100-ban, a világranglista legjobb kétszáza között pedig további tizenhárom teniszező. A számoktól azonban most sem ijednek meg a férfi teniszválogatott tagjai, Nagy Zoltánhoz hasonlóan optimistán nyilatkozott a sajtótájékoztatón részt vevő három játékos.

Fucsovics Márton: Jó felkészülésen vagyok túl, sok meccset játszottam, köztük győztes találkozók is vannak. Szeretek itthon, hazai közönség előtt pályára lépni, ez így van most is. Remélem győzelemmel zárunk.

Piros Zsombor: Sok DK-bravúr van mögöttem, szeretek a magyar csapatért játszani, különösen itthon, hazai pályán. Mindig az adott formámon felül tudtam teljesíteni, remélem ez így lesz most is. A Davis Kupában bármi megtörténhet, képesek vagyunk arra, hogy meglepetést okozzunk.

Valkusz Máté: Hosszú alapozás után vagyok, ennek köszönhetően talán eddigi legjobb fizikálisa állapotomban vagyok. Az utóbbi időben hétről-hétre tudok egészségesen játszani, s most ez a legfontosabb.

A franciák eddig négy játékost neveztek a találkozóra, az ötödik személyéről az Australian Opent követően döntenek.

A két csapat
Magyarország: Fucsovics Márton (ATP 78.), Marozsán Fábián (174.), Piros Zsombor (185.), Valkusz Máté (278.) és Madarász Gergely (527.) - Szövetségi kapitány: Nagy Zoltán
Franciaország: Adrian Mannarino (45.), Benjamin Bonzi (48.), Arthur Rinderknech (59.), Ugo Humbert (86.), Nicolas Mahut (páros: 47.) - Szövetségi kapitány: Sebastien Grosjean

Program
Február 3., péntek:
13:45 – megnyitó
14 óra – két egyéni mérkőzés
Február 4., szombat:
12 óra – egy páros, majd a meccs állásától függően egy vagy két egyéni mérkőzés

További párosítás:
Horvátország - Ausztria
Üzbegisztán - Egyesült Államok
Kolumbia - Nagy-Britannia
Chile - Kazahsztán
Svédország - Bosznia&Hercegovina
Finnország - Argentína
Németország - Svájc
Norvégia - Szerbia
Korea - Belgium
Hollandia - Szlovákia
Portugália - Csehország

A selejtezőből továbbjutó 12 győztes mellett Olaszország és Spanyolország szabadkártyával, Kanada és Ausztrália tavalyi döntősként lehet ott a 16-os mezőnyben. A szeptemberben esedékes meccseken közülük kerülnek majd ki a Malagában novemberben rendezendő 8 csapatos világdöntő szereplői.

 

dk hun fraIllusztráció: huntennis.hu

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső