A magyar szakember szerint az egyetemi sport biztosítja az amerikai tenisz fantasztikus utánpótlását.

Ben Shelton úgy jutott az Australian Open negyeddöntőjébe, hogy sosem játszott ITF, vagy Challenger versenyen.

Ben Shelton - Fotó: US Today

Lapszemle/Csizmazia Zoltán, sportal.hu *  Igazi meglepetésektől hangos az idei Ausztrál Open, hiszen sem a nőknél sem pedig a férfiaknál nem lesz címvédés, sőt a tavalyi döntősök is kiestek már az első héten. De van más is, ami miatt valóban különleges, és ennek magyar szála is van.

Rengeteg egyetemi teniszező indult az év első Grand Slam tornáján. Ben Shelton, a tavalyi NCCA Divison I bajnoka pedig a negyeddöntőig jutott. Egy olyan játékos, aki soha nem játszott ITF és Challenger versenyen, hanem egyszerűen Amerikában teniszezett a University of Florida színeiben. A férfi mezőny legmagasabban rangsorolt ilyen teniszezője Cameron Norrie (TCU), aki tavaly Wimbledonban elődöntőt játszott, a női mezőnyben pedig Danielle Collins (Florida/Virginia), aki tavaly döntőt játszott az Ausztrál Openen és jelenleg 11. a WTA-világranglistán.

Sokan úgy gondolják, hogy a profi sportban a tanulás és a versenyzés nehezen összeegyeztethető, de szerencsére vannak kivételek, amire kitűnő példa a tenisz. Az ATP és az ITA (Intercollagiate Tennis Association) ugyanis január közepén jelentette be azt a minden tekintetben újszerű megállapodását, amely felgyorsíthatja a játékosok szakmai fejlődését az amerikai egyetemi rendszerben.

Az együttműködés során az ATP Challenger Tour játéklehetőséget biztosít a legmagasabb helyezésű ITA College-játékosoknak. A 2023-as szezon elején életbe lépő Accelerator Program révén a világ legjobban jegyzett ITF Junior játékosait kívánja segíteni úgy, hogy nem veszi el tőlük az egyetemre járás és a tanulás lehetőségét.

Azok a játékosok, akik június elején az ITA döntőjének egyéni ranglistáján a legjobb húszba kerültek, és befejezték tanulmányaikat, legfeljebb nyolc lehetőséget kapnak a Challenger 50 és 75 ezres versenyeken. Azok a játékosok, akik bejutnak a negyeddöntőbe vagy jobbak az egyéni NCAA Division I teniszbajnokságban, szintén kvalifikálják magukat az Accelerator Programba, ha még nem jogosultak ITA-rangsoruk alapján. Ez azért óriási dolog, mert aki eddig az egyetemi tanulmányai és versenyei miatt nem tudott pontokat gyűjteni, az most ezek nélkül is indulhat Challenger-versenyeken.

Az NCAA-ról (National Collegiate Athletic Association) annyit érdemes tudni, hogy egy olyan szövetség, amely az egyetemi sportot összefogja és szabályozza. Egy hatalmas intézmény, nagyon bonyolult szabályrendszerrel. A szervezet célja az, hogy biztosítsa a sportolóknak a lehetőséget, hogy részt vegyenek egy igazságos és mindenki számára elérhető versenyrendszerben, miközben folyamatosan teljesítik a tanulmányi elvárásokat és fenntartják az amatőr státuszukat.

A 2023-as szezon első Grand Slam-versenyén 28 jelenlegi és korábbi egyetemi sportoló indult az Ausztrál Open selejtezőjében. Tizenkettővel több jelenlegi és/vagy korábbi egyetemi sportoló versenyez, mint a tavalyi selejtezőben. A nőknél több mint duplájára nőtt a selejtezőben képviselt játékosok száma az előző szezonhoz képest. Az olyan nevek, mint Astra Sharma (Vanderbilt), Robin Anderson (UCLA) és Aliona Bolsova (FAU/Oklahoma állam), a főiskolai szurkolók számára nem ismeretlenek. A párosok mezőnyét tekintve idén 55 korábbi egyetemi sportoló található a főtáblán.

A férfiak sorsolásán az Australian Openen induló Top15-ös párosok közül nyolcan a főiskolai rangsorból érkeznek, mint például Neal Skupski (LSU) a világ harmadik számú páros játékosa. A 2022-es US Open páros bajnoka, Rajeev Ram (Illinois) és Joe Salisbury (Memphis ) az élen állnak az ATP páros ranglistáján. A tavalyi Australian Open női páros főtábláján a nőknél 18 főiskolai hallgató szerepel. Ebben két játékos is helyet kap a WTA páros ranglistáján a Top 10-ben, Anna Danilina (Florida) és Giuliana Olmos (USC) személyében.

Leginkább azért érdekesek a fenti tények, mert magyar vonatkozása is van a híreknek. Egy korábbi amerikai egyetemi vezetőedző, aki az Auburn Egyetem férfi csapatát irányította, két volt játékosa is érdekelt párosban az Ausztrál Openen.

 

pelva 2019 benAmerikai tapasztalatait itthon és határokon túl is átadja Pelva Gábor

 

Pelva Gábor ma már itthon él és egyrészt az ITF szakmai tanácsadója, jelenleg Bahrein-ben dolgozik a teniszsportág fejlesztési programján másrészt pedig a GoCollegeSports alapítója, amely abban segít, hogy a sportolók megtalálják helyüket az amerikai egyetemeken.

„A különböző sportágakban természetesen eltérőek a lehetőségek. Az NCAA Division I-es bajnokságban összesen 19 férfi és 21 női sportág van. Az ösztöndíjak száma a nemek között megegyezik, de az amerikai focicsapat nagy létszáma miatt, más férfi csapatoknál kevesebb ösztöndíjat osztanak az egyetemek. A tenisz erre egy jó példa, hiszen a férfi csapatok összesen 4,5-, míg a női csapatok 8 ösztöndíjjal rendelkeznek. Ez az arány érvényes többnyire az összes sportágra, ahol a női csapatok több támogatást nyújthatnak sportolóiknak. Az egyetemek által támogatott csapatok mérlege is a női csapatok felé billen, ellensúlyozva az amerikai focicsapatok, gyakran 100 főnél magasabb, létszámát.

A férfi és a női csapatok közül a legnépszerűbbek a kosárlabda, atlétika, labdarúgás, tenisz, röplabda terepfutás, ahol gyakran előfordul, hogy sportáganként több, mint 300 csapat küzd meg egymás ellen. Az úszásnak, golfnak, lacrosse-nak, evezésnek, jégkorongnak, tornának is nagy a népszerűsége, és ösztöndíj lehetőséget is biztosítanak. Vannak olyan sportágak is, mint például a vívás, birkózás, sportlövészet vagy vízilabda, ahol jelentősebben kisebb számú csapat küzd meg egymás ellen, de ezen sportágakat is támogatják az egyetemek” – összegezte megkeresésünkre Pelva Gábor.

A korábbi vezetőedző számos sportolónak segített már megvalósítani az álmát: „Úgy gondolom tisztán látszik, hogy az USA megadja a lehetőséget miden sportoló számára legyen az amatőr vagy félprofi. Óriási lehetőség ez azok számára is, akik nem a legmagasabb szinten sportolnak, de tanulni is szeretnének. Úgy gondolom, hogy a fejekben még mindig él egy olyan kép, hogy csakis a legeslegjobbak juthatnak ki ösztöndíjjal egyetemre, ám ez ebben a formában nem igaz.

Magam is megjártam ezt az utat, közel 11 évet éltem az USA-ban, és az ott szerzett tapasztalat teljesen megváltozgatta életemet. Egy hatalmas országról van szó, temérdek lehetőséggel, így mindenki számára megadatik az a lehetőség, hogy kiteljesüljön tehetsége, legyen az a sportban, tanulásban vagy a professzionális életben. Az egyetemek által nyújtott kiváló tanulmányi lehetőséges, gyakran több mint 150 szakból választhatnak a diákok, kitűnő létesítmények, magas színtű edzésekkel párosítva, és végezetül, lehetőség arra, hogy választott szakmájukban gyakorlatias képzést szerezzenek, az amerikai pozitív mentalitással ötvözve, egy kiváló lehetőség arra, hogy mindenki elsajátítsa a sikeres élethez szükséges készségeket” – nyilatkozta Pelva Gábor.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső