A 102-szeres spanyol válogatott futballista, Gerard Piqué cégének a Nemzetközi Tenisz Szövetséggel 25 évre kötött szerződése öt esztendő után felbomlott.

Az ITF nem kommentálta a mesés bevételt hozó kontraktus megszűnésének okát, de jelezte, a 145 országot mozgató Davis Kupa idei küzdelmei a kiírás szerint folytatódnak.

 

(ITF/tenisz-palya.hu) * A Kosmos Global Holding 2018-ban írt alá kontraktust az ITF vezetőivel. Gerard Pique katalán futballista és vállalatának többi vezetője - Hiroshi Mikitani, a Rakuten japán e-kereskedelmi cég vezetője, valamint Edmund Chu, Nullah Sarker, Mike Evans és Larry Ellison milliárdos üzletemberek - által létrejött befektetői csoport, a Kosmos Tennis arra tett ígéretet, hogy összesen 3 milliárd dollár támogatást nyújt a nemzetközi szövetségnek, évi 120 millió dollárral beszáll a Davis-kupa szervezésébe.

A Nemzetközi Tenisz Szövetég számára nagy bevételt, ám igencsak megkérdőjelezhető szakmai változásokat hozó együttműködés a héten véget ért. Sokan kritizálták a szerződés hozta módosításokat, azt, hogy a Davis Kupa-párharcok savát-borsát jelentő helyszíni válogatott mérkőzések csak a selejtezőkre korlátozódtak 2019 óta, s az átalakítás a futball, vagy a kézilabda világbajnoki rendszerét másolta a 16 csapatos döntővel. E finálé, mint tapasztalhattuk, koránt sem hozta a rendezőnek a várt érdeklődést és bevételt.

Az első ilyen rendszerű tornát Madridban rendezték 2019-ben, s az új formátum sok negatív kritikát kapott. A lebonyolítás azóta is többször módosult, tavaly a finálé csoportkörét szeptemberre hozták előre, és négy város volt a helyszín, majd a nyolcas döntőnek november végén Málaga adott otthont.

David Haggerty, az ITF elnöke meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a mostani váratlan változásról, Arturo Bernal, a spanyolországi Andalúzia tartomány sportminisztere ugyanakkor megerősítette, a Malaga továbbra is készen áll a november 21-28. közötti nyolcas döntő megrendezésére, melyet a Martin Carpena sportpalotában tartanak majd.

"Az ITF gondoskodott az előre nem látott kiadásokról, és a verseny letéteményeseként a 2023-as selejtezőket és döntőket a tervek szerint fogja lebonyolítani, a Final 8-ra pedig a spanyolországi Málagában kerül sor idén novemberben – áll a nemzetközi szövetség közleményében. – Az ITF financiálisan sok sikert ígérő megállapodást kötött a teniszért 2018-ban. A partnerség növelte a részvételt, a pénzdíjakat és az érdeklődést a Davis-kupában, továbbá finanszírozást biztosított sportágunk globális fejlődésének támogatására. Amellett, hogy a férfi tenisz-világbajnokság egy újabb látványos idényére koncentrálunk, a sportág legnagyobb éves nemzetközi csapatversenyének jövőbeli növekedésére is összpontosítunk. Ez nem befolyásolja a februári selejtezős mérkőzésekre való felkészülést.”

Ez utóbbi párharcok egyikének helyszíne lesz február 3-án és 4-én a tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok, ahol magyar-francia mérkőzést rendeznek a továbbjutásért.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső