Az új edző szerint a jól sikerült alapozás adta magabiztosságnak köszönhető Fucsovics canberrai tornagyőzelme.

A korábbi kiváló Davis Kupa-játékos Palágyi Miklóssal és Vaskó Balázzsal alkotja éljátékosunk szűk szakmai csapatát.

Nagy Péter szerint a Fucsovicshoz fűződő gyermekkori barátsága a teniszben is sokat adhat hozzá Marci játékához.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Győzelemmel kezdte az együttműködést Fucsovics Márton és Nagy Péter, hiszen a világranglistán pillanatnyilag 73. helyen álló legjobb férfi teniszezőnk január első hetében, Canberrában, 100-as Challenger-tornát nyert. A döntőben a svájci Riedit verte 7:5, 6:4-re, s a héten már Melbourne-ben készül az Australian Open rajtjára, mivel Adelaide-ben, a 250-es ATP-torna kvalifikációjának első körében a holland Haase búcsúztatta (6:4, 6:3).  

Amikor tavaly évvégén elsőszámú teniszezőnk, valamint Jancsó Miklós és Nagy Zoltán útjai elváltak, nem igazán keltett nagy meglepetést, hogy Nagy Péter segítségét kérte a folytatásban. A két 1992-es születésű teniszező ugyanis szinte együtt nőtt fel, s bár utóbbi nem futott be olyan fényes karriert, mint Fucsovics, mindig is a hazai legjobbak között jegyezték, a Davis Kupában pedig fantasztikus bravúrokra is képes volt. Egyesben a 409., párosban pedig a 282. volt a legjobb ATP-helyezése. Edzőként pedig már Babos Tímeát is segítette a WTA Touron.

– Marcival mindig is különleges kapcsolat volt közöttünk, hiszen gyakorlatilag együtt nőttünk fel a teniszpályán – tudtuk meg Nagy Pétertől, aki Palágyi Miklóssal és Vaskó Balázzsal közösen alkotja pillanatnyilag Marci legszűkebb szakmai stábját. – Talán nyolc-tíz évesek lehettünk, amikor először találkoztunk, s a mai napig sok szép emlék köt össze bennünket. Marci egy kiforrott, profi teniszező. Pontosan tudja, mit kell tennie a pályán, hogyan kell felkészülnie, hogyan kell edzenie. Úgy szokták ezt mondani, hogy nem most kell őt megtanítani teniszezni. Hasznos tanácsokra, egy jó szemre viszont neki is folyamatosan szüksége van, s ha ez egy olyan személyé, aki őt nagyon jól ismeri, az csak erősíti az együttműködést. Az alapozás során egyébként folyamatosan kondiztam is vele. Együtt futottunk, s egymással párhuzamosan emeltük a súlyokat. A Vaskó Balázs utasításai alapján összeállított penzumot vélhetően könnyebb volt az én aktív részvételemmel lenyomnia. Szerencsére egy percre sem álltam le, még ha hivatalos nemzetközi meccset tavaly márciusban játszottam is utoljára. De a folyamatos utazások és tornák során is fontos egy olyan kísérő, akiben szakmailag és emberileg egyaránt megbízik. Ezért tudok különösen hasznos lenni Marci számára.

 

nagy peter 20230112Nagy Péter: edzőként a Grand Slam-torna helyszínén

 

Nagy Péter szerint az év végi budapesti alapozás kifejezetten jól sikerült, s ennek nagy része van a canberrai győzelemben is. Marci számára nagy önbizalmat adott, hogy fizikális szempontból erősen és fitten tért vissza a pályára, ez a tudat pedig a legnehezebb pillanatokban is segített neki. Pedig az ausztrál nyitányon igencsak nehéz körülmények között kellett helytállnia. Nagy volt a szél, az időjárás folyamatosan változott, hol kisütött, hol pedig elbújt a nap a felhők mögött.

– Marcinak jól ment az alkalmazkodás, a legnehezebb pillanatokban is higgadt tudott maradni – beszélt a szezonkezdő siker részleteiről Nagy Péter. – S bár ez „csak” egy Challenger-torna volt, az Australian Open kezdete előtt azért itt már nagyon jó mezőny gyűlt össze. Formában kellett lennie ahhoz, hogy nyerni tudjon, ez pedig nagyon jó előjel a nyitó Grand Slam-torna előtt, amelyen természetesen ennél többre lesz majd szükség. A tökéletes erőnlét szerencsére önbizalmat adott neki, s ez végig látható volt a játékán. A sorsolásról nem szoktunk beszélni, most sem tesszük, szerda óta kondival és tenisszel készülünk a rajtra. Az idő múlásával utóbbi persze egyre inkább előtérbe kerül az előbbi hátrányára, de ez így normális. A meccsek során azt várom tőle, hogy fegyelmezetten, mindig a következő pontra koncentrálva, lépésről lépésre haladjon. S mindezt három-négy órán keresztül.

 

fucsovics canberra 2023Tornagyőzelemmel kezdte az évet Marci Ausztrália fővárosában

 

Nagy Péter szerint egy profi játékos számára különösen fontos az egyensúly. A testi, lelki és szellemi felkészültség együttesen hozza meg a jó eredményt. Az ő esetükben ezt az összhangot alapozza meg egymás ismerete, valamint a barátságuk. No persze mindez csak akkor hatásos, ha a teniszben is beletették a kellő munkát a mindennapokba. Szerencsére ezen a téren is megegyeznek Marci és Peti elképzelései. Utóbbi számára egyébként az ausztráliai Grand Slam-torna volt az egyetlen, amelyre játékosként nem jutott el. S bár a teniszütőt véglegesen talán sohasem fogja letenni, az egyéni teniszkarrier helyett most már az edzői az, ami igazán érdekli. Az Australian Openen tehát nemcsak Marcit segíti majd, de saját tapasztalatait is gazdagíthatja.

Az idei Australian Openen a szintén 1992-es születésű, argentin Coria (ATP 76.) lesz Fucsovics ellenfele a főtábla első fordulójában.

 

fucsovics m canberra 2023

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső