Papp Sándor, az MTSZ edzőképzési tanácsadója különösen fontosnak tartja a hazai edzőkollégák aktivitását és tudásszomját.

A felsőoktatási intézetekkel kialakított együttműködés mellett, az e-learning, valamint a kiadásra váró ITF-Play Tennis könyv elkészülte volt fontos állomása a 2022-es esztendőnek.

A Next Tenisz Akadémia vezetőedzőjeként Papp Sándor a klubok nehézségeit is pontosan ismeri.

 

 Papp Sándor - fotó: Trenka Attila, huntennis

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Az utolsó, december közepére tervezett edzőképzési program a kurzust vezető Simon Wheatley váratlan akadályoztatása miatt ugyan elmaradt, a 2022-es esztendőt ennek ellenére sikeresnek tartja az MTSZ edzőképzési tanácsadója, Papp Sándor. Optimizmusát leginkább a programokon részt vett hazai szakemberek számára alapozza, ami a 2023-as folytatás szempontjából is jó kiindulási pontnak ígérkezik.

− A juniorok versenyeztetésének szánt programot az utolsó pillanatban kellett lemondanunk, pénteken késő este derült csak ki, hogy a brit szakember repülőgépe nem tud felszállni a hannoveri váratlanul erős havazás miatt – tudtuk meg Papp Sándortól, aki személyesen hívta fel valamennyi résztvevőt a hír hallatán, jóllehet Simon Wheatley neve több mint félszáz hazai szakember számára tette vonzóvá a tervezett programot. – Igazából nem is a szervezésbe fektetett sok munkát sajnálom leginkább, hanem azt a tudásanyagot, amelyet nem kaphattak meg a kollégák. Természetesen a lehető legrövidebb időn belül megpróbáljuk pótolni ezt a B licenszesnek szánt képzésünket. Ezt leszámítva valamennyi programunk sikeres volt és a terveink szerint valósult meg.

Papp Sándor az igazi eredményt azonban nem is a képzések rendszerességében és jól szervezettségében, hanem az azokon résztvevők nagy számában látja. Pedig a program tervezése során sokan kételkedtek abban, hogy a hazai szakembereket a korábbinál nagyobb aktivitásra lehetne bírni. Még maga az MTSZ edzőképzési tanácsadójának is voltak kételyei ezen a téren:

− Bevallom, meglepett a kollégák tudásszomja, de természetesen pozitív értelemben, s ez nekem is erőt ad a folytatáshoz, hiszen láthatóan szükség van a munkánkra – folytatta évértékelését Papp Sándor. – A legtöbb esetben nyolcvan körüli volt a létszámunk, s még a fizetős kurzusokra is hatvannál többen jelentkeztek. A terveim hetven-hetvenöt százalékát sikerült megvalósítanunk, ezek közül az e-learning internetes tudástárra vagyok az egyik legbüszkébb, hiszen a mai világban nagyon fontos, hogy legyen egy olyan szakmai adatbázisunk, amelyhez bármikor és bárhol hozzáférhetnek az edzői kártya birtokosai. Ez utóbbit már körülbelül három tucatnyian igényelték, az első kör az év végével zárul. Akik most még gyorsan elküldik a jelentkezésüket, azok az elsők között kaphatják meg a kedvezményekre jogosító igazolást, amely a szigorú adatvédelmi szabályok miatt egy komolyabb procedúra során készül el. De hasonlóan nagy lépést tettünk a Testnevelési Egyetemmel megkezdett együttműködésünkben, miközben Egerben is kidolgoztuk az oktatási feltételeket, s hamarosan a pécsi és szegedi felsőoktatási intézmény is sorra kerül. Elkészült az „ITF-Play Tennis” könyv fordítása és lektorálása is, már csak a nemzetközi szövetség visszajelzésére és a nyomdai munka megkezdésére várunk.

 

edzokepzes 20220528 masolata 1A 2022 május végén tartott edzőképzés résztvevői

 

A nemzetközi szövetséggel tehát megszületett az oktatási együttműködésre vonatkozó megállapodás, amely a jövőben garantálni fogja, hogy a lehető legmodernebb és legjobban alkalmazható tudáshoz jussanak hozzá a hazai szakemberek. A felsőoktatási intézményekben folyó teniszoktatás is az ITF által meghatározott alapokra épül majd, pontosan úgy, mint az MTSZ-képzéseken megszerezhető licencek esetében. A két formula összehangolása is az elmúlt esztendő egyik eredménye.

A 2023. évi programot illetően pedig már most biztos, hogy március első hetében a Play and Stay-korosztály számára rendeznek hivatalos „ITF-Play Tennis” képzést, mégpedig kiváló külföldi előadó részvételével.

− A nemzetközi szövetség esetében kicsit lassabban haladtunk a vártnál, ám ennek egyetlen oka volt, mégpedig a Billie Jean King Cup lemondása miatt kialakult jogvita, de a már említett tenisz szakkönyv vonatkozásában ezen szerencsére végül túl tudtunk lépni. Számomra a jövőben is fontos lesz a nemzetközi előadói kar biztosítása, hiszen az előrelépéshez nagyon is napra késznek kell lennünk a határainkon túli tendenciákkal és újdonságokkal. Ugyanakkor a hazai oktatói bázist is sikerült nagyszerűen kialakítanunk, amire a C licenszes programunk utáni pozitív visszajelzések szolgálták a legjobb bizonyítékot. Elég pontosan sikerült feltérképeznünk a hazai edzőtársadalom pillanatnyi állapotát, s ez alatt a kollégák igényei mellett, az elvárásaikat is értem.

Papp Sándor szerint a szakemberképzés egyik legfontosabb kitétele a hosszú távú tervezés. Ahogy egy játékosból sem válik egyik pillanatról a másikra profi teniszező, úgy az edzők esetében is évek kellenek a biztos és jól alkalmazható, elméleti, illetve gyakorlati tudás megszerzéséhez. A pillanatnyi gazdasági helyzetben, amely az MTSZ működését is nagyban befolyásolja, azonban éppen ez a legalább két-három éves ciklusokban gondolkodás a legnehezebb.

 

edzokepzes 20221104 ptr workshopPTR workshop, 2022 novemberében

 

− Amikor azt mondom, hogy húsz-harminc százalékkal lehettünk volna eredményesebbek, akkor elsősorban a költségvetési nehézségekre gondolok, a most lefektetett jó alapok továbbviteléhez mindenképpen biztos anyagi hátteret kell majd találni. A képzések során mindvégig törekedtünk arra, hogy a lehető legkomplexebb tudást adjuk, örülök annak, hogy olyan új, ám borzasztóan fontos területeket is be tudtunk vonni, mint a sportpszichológia, vagy az erőnléti felkészítés. Ezen az úton szeretnénk tovább haladni, hiszen egy olyan edzői közösséget szeretnénk építeni, amely mindig egy irányba húz, a lehető legmélyebb, minősített tudás elsajátítása felé. Köszönöm az MTSZ vezetésének támogatását az edzőképzési munkában, a résztvevő kollégáknak pedig az aktivitását és elhivatottságát.

A komplex ismeretanyag megszerzése ma már nemcsak a játék színvonalának folyamatos emelkedése miatt fontos az edzők számára, de azért is, mert szinte mindenhez kell érteniük. És ez a klubvezetésre is gyakran érvényes. Példának okáért Papp Sándor is éppen a koronavírus járvány idején hozta létre saját egyesületét a Next Tenisz Akadémiát. A Normafánál, festői környezetben működő klub működtetése sem volt egyszerű a rezsiárak emelkedésével tarkított esztendőben.

− Nem én vagyok az egyetlen hazai szakember, akinek annyi minden mással kell foglalkoznia az edzések felépítése, valamint a játékosok versenyprogramjának kialakítása és felügyelete mellett – osztotta meg honlapunkkal saját akadémiáján szerzett 2022-es tapasztalatait Papp Sándor. – Nem mondom, hogy ez egy ideális állapot, de nincs más választásunk. A mögöttünk álló esztendőt klubszinten leginkább a küzdelem szóval jellemezhetném, hiszen egy strukturális átalakulást követően a működés biztosításába kellett a legtöbb energiát fektetnem. Ehhez a szülők és a klubtagok összefogására is nagy szükségünk volt, a többség szerencsére megértően fordult a problémáink felé. Jó úton járunk, sok amatőr gyermek játszik nálunk, azt szeretném, ha közülük minél többen vágnának bele a versenyzésbe.

 

next tenisz evzaro 2022Next tenisz évzáró, 2022 december végén

 

Követendő példa pedig a Nextnél is akad, hiszen Mészáros Patrik pillanatnyilag a legjobb korosztályos világranglistás helyezéssel rendelkező magyar utánpótláskorú fiú teniszezőként a 246. helyen zárja az esztendőt. S bár ez az egy évvel ezelőtti 633. helyezéshez képest hatalmas ugrásnak tűnik, Papp Sándor szerint a látható fejlődés ellenére 20-25 százalék maradt még tanítványában. Ezért is nem sikerült az általuk kitűzött top kétszázat elérniük.

− Patrik játéka életkorának megfelelő színvonalú, többnyire nüanszokon múlott a kiugróan jó eredmény. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ob-t nyert, s ezzel a klub első bajnoki címét is megszerezte, miközben a Szuper Ligában és a felnőtt országos bajnokságon is nagyszerűen helyt állt. Jövőre a top száz a lesz a célunk, igaz az esztendő második felében már a felnőtt mezőnyre próbálunk majd ráhangolódni. És mögötte már ott jönnek a fiatalok, mint például Kunzer Marci, aki a klub egyik nagy ígérete, ráadásul a hozzáállása is példaértékű. Harari Ben Conor számára tanulóév volt az U14, de már így is döntőket, elődöntőket játszott. Az U16-os leánycsapatunk a Budapest-bajnokságban harmadik lett, s ezzel bejutott az országos fináléba, ami Burkus Bella, Hajdú Anna és Kelemen-Tiborcz Kata részéről nagyon szép eredmény. De egy jó U18-as fiúcsapat is alakulóban van Kutasi Bence, Boros Márk és Lovas Balázs révén. Egy korosztállyal lejjebb pedig Béres Máté Sámuel és Sárecz Milán alkothat ütőképes együttest. Az idei első korosztályos ob-címünket remélem már 2023-ban újabbak követik.

 

meszaros patrik 20220812Mészáros Patrik és Papp Sándor 2022 augusztusában

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső