Balázs Attila is ott lehet a 128-as elitmezőnyben, a világelső viszont idén kihagyja a versenyt.

Hétfőn kezdődnek a selejtezők, összesen 224 kvalifikációs összecsapás lesz. A főtáblás meccsek január 16-29. között zajlanak majd.

Fucsovics tornagyőzelemmel melegített.

 

(tenisz-palya.hu) * Az Australian Openen Balázs Attila 2021 februárjában játszotta utolsó mérkőzését, mielőtt hosszú pihenőre kényszerítette volna egy visszatérő saroksérülés, s a kieső pontjai miatt a 718. helyre csúszott vissza a világranglistán. Az úgynevezett védett rangsor jóvoltából azonban lehetősége van elindulni a 128 fős főtáblás elitmezőnyben (a szabály szerint a hosszú sérüléskor érvényes rangsort - esetében 101. - lehet használni a nevezéskor). Tavaly tavasszal már próbálkozott a visszatéréssel, többek között a Roland Garros és Wimbledon viadalán is használta védett rangsorát. A nemsokára kezdődő melbourne-i tornán sokáig várólistán volt, ám az újabb visszalépések okán Stan Wawrinka, Lloyd Harris, Kyle Edmund, Guido Pella és Jeremy Chardy társaságában "felcsúszott" a főtáblára, így karrierje során másodszor is ott lehet a legjobbak között az Ausztrál Openen.

A hölgyeknél Bondár Anna (WTA 79.), Gálfi Dalma (84.) és Udvardy Panna (88.) lesz saját jogon főtáblás, Jani Réka (112.) a selejtezőben próbálkozhat a feljutással. A kvali 10. helyén kiemelt Réka első ellenfele a görög Papamichail (158.) lesz.

Időközben az ausztrál fővárosban, Canberrában rendezett ATP Challenger viadalon szombaton az első helyen végzett Fucsovics Márton (ATP 87.). Ő már korábban, saját jogon biztosította az AU Open főtáblás indulási jogát, míg Piros Zsombor (168.) és Marozsán Fábián (171.) a selejtezőben lesz érdekelt. Marozsán a kínai Shang (192.), Piros pedig a francia Escoffier (205.) ellen kezd a kvalifikáció nyitányán, a keddi programban.

A világelső Carlos Alcaraz viszont nem lesz ott a rövidesen kezdődő Grand Slam tornán - a spanyol teniszező Twitter oldalán tette közzé a hírt, miszerint a jobb lábában megsérült egy izom, így idén ki kell hagynia az év első nyílt teniszbajnokságát. A 19 éves spanyol tavaly a legfiatalabb játékos lett, aki az első helyen zárta az évet az ATP-ranglistán, most azonban elveszítheti a ranglistavezető pozíciót.

A 2022-es esztendőhöz képest 3,4 százalékkal emelkedik a pénzdíj. Összesen 76,5 millió ausztrál dollárt osztanak szét a szereplők között.

Selejtező 1. forduló:              $26,000
Páros, csapat 1. forduló:      $30,975
Főtábla 1. forduló:               $106,250
Egyéni elődöntősök:            $925,000
Egyéni bajnokok:                $2.975 millió

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső