Máthé Gábor is ott lesz az Australian Open szereplői között, a világ legjobb hallássérült teniszezői számára meghirdetett bemutató jóvoltából.

Temesvári Andrea tanítványa a tőle megszokott céltudatossággal és szerénységgel készül a Grand Slam-tornára, amely személy szerint, de a magyar tenisz számára is óriási kitüntetés.

A siketek világranglistáján második helyezett debreceni teniszező a hazai férfi ranglista tizedik helyén zárta az évet, hiszen az épek között is egyre jobb eredményeket ér el.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A 2022-ben siketlimpiai ezüstérmet szerző, a siketek világranglistáján második, a hazai férfi összevetésben pedig 10. helyen záró Máthé Gábor számára az új esztendő még az eddigieknél is izgalmasabb kihívásokat tartogat. A DEAC teniszezőjének titkos nagy álma válhat valóra január 27-29. között Melbourne-ben. Temesvári Andrea tanítványa meghívást kapott az év első Grand Slam-tornájára, és az Australian Open második hétvégéjén résztvevője lehet annak a versenynek, amelyen a világ legjobb nyolc női, illetve férfi siketteniszezője mutatja be tudását a nagyvilágnak.

Máthé Gábor a háromnapos mini viadalon férfi egyesben és párosban egyaránt kipróbálhatja majd magát a melbourne-i ikonikus kemény pályákon, s reméli, hogy a maximumot fogja tudni nyújtani. Ez utóbbi egyébként korántsem szokatlan az ő esetében, hiszen a debreceni teniszező bárhol is indul, a lehető legjobb teljesítmény elérésére törekszik.

Így volt ez a brazíliai siketlimpián is, amelyen a dobogóra várta magát, s ez a második helyezéssel tökéletesen sikerült is.

–  A legjobb tizenhat, nyolc és négy között egyaránt olyan ellenfeleket győztem le Brazíliában, akiket korábban nem tudtam megverni, ezért a szokásosnál is nagyobb az ezüstérem értéke – idézte fel a DEAC 37 éves versenyzője májusi sikerét. – A döntőben is óriási meccsest vívtunk nagy riválisommal, a világranglista vezető, címvédő, első kiemelt cseh Smedekkel, a második szettben kétszer is lehetőségem volt az egyenlítésre. Először öt-háromnál volt több szettlabdám, majd hat-ötnél is vezettem. Úgy gondolom, hogy ilyen kiélezett csatában veszíteni egyértelműen mentális kérdés, az ellenfelem picit jobb volt nálam fejben. Összességében azonban nagyon elégedetten tértem haza Caxias do Sul-ból, s remélem, hogy az idei görögországi világbajnokságon a cseh játékosnak is visszavághatok majd.

A tavalyi év azonban nemcsak a siketlimpiai ezüstérem, de a hazai F1-es versenyeken elért sikerek miatt is emlékezetes marad Máthé Gábor számára. Három elsőkategóriás férfi tornán döntőzött, ebből kettőt nyert meg, s ezzel az évvégi hazai ranglistán a 10. helyen végzett.

– Gyakorlatilag csak olyan teniszezők előznek meg, akik komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, nekem viszont az elmúlt esztendőben nem volt túl sok lehetőségem ITF-tornákon indulni. Ezen mindenképpen változtatni szeretnék az új esztendőben, minél több tizenötezer dollár összdíjazású férfi tornán szeretném megméretni magam, s nemcsak itthon, de külföldön is – beszélt a jövő évi általános terveiről Máthé Gábor, aki mérkőzésein elsősorban önmagára figyel. Hogy éppen siket, vagy ép teniszező áll vele szemben a háló másik oldalán, annak csak a közvetlen felkészülés során van nagyobb jelentősége. Előbbiek ellen hallókészülék nélkül, utóbbiak esetében pedig hallókészülékkel végzi játékán az utolsó simításokat. Pontosan úgy, ahogy a későbbi meccshelyzet megkívánja tőle.

– Mindkét mezőnyben szeretek indulni, bár az érzés nagyon különböző – avat be bennünket az épek és a siketek tenisze közötti különbségbe a DEAC sportolója. – Most már az edzéseken is kikapcsolom a készüléket, s bizony nagyon más úgy játszani, hogy nem hallom a labda pattanását, sem az ütések jellegzetes hangját. Hatalmas kalandnak ígérkezik az ausztráliai túra, nagy izgalommal és lelkesedéssel várom a részvételt. Számomra biztosan életre szóló élmény lesz az Australian Open, a siketek tenisze számára pedig történelmi pillanat. A kerekesszékesek versengése már egy ideje a hivatalos program része, remélem, hogy ez a bemutató torna is annak az előjele, hogy a siketeket is hamarosan felveszik a műsorba. Óriási lehetőség, hogy pályára léphetek Melbourne-ben, természetesen nagyon jól szeretnék játszani. Edzőmnek, Temesvári Andreának nagyon sokat köszönhetek. Korábban inkább védekeztem, most viszont az ő hatására egyre támadóbb szellemben lépek fel a meccseken, miközben az ütéseim is pontosabbak lettek. Az erőnlét terén is sokat fejlődtem, ebben viszont Varga Antalnak van nagy szerepe. S bár fejben kifejezetten az erősebb játékosok közé tartozom, a monotónia-tűrésen azért még van mit javítanom.

 

19 copy

 

Temesvári Andrea szerint a közös munkával valóban nagy változások történtek Gábor életében. Az általa diktált technikai és taktikai fejlődés pedig ennek csupán egy része, az MTSZ-től kapott támogatás, majd a BTC-s csapat kialakulása is igen fontos szerepet játszik a debreceni teniszező sikereiben.

– Mostanra komoly team alakult ki Gábor mögött, márpedig a mi sportágunkban e nélkül szinte lehetetlen helytállni – tette hozzá Temesvári Andrea, aki szerint az összetartó csapat Máthé Gábor személyiségére is jó hatással volt, a szerény és kissé zárkózott teniszező szinte kinyílt a befogadó és barátságos városmajori légkörben. – Tiszteletreméltó az a tudásszomj, amellyel a közös munka első pillanatai óta felém fordul, kevés hozzá hasonlóan elkötelezett játékossal találkoztam. Pedig hétfőn reggel hat órakor kell indulnia Debrecenből ahhoz, hogy a délelőtti edzésen jelentkezzen, s bizony pénteken sokszor csak este indulhat vissza, hiszen a tenisz mellett most már az erőnléttel, a rehabilitációval és a mentális felkészüléssel is foglalkoznunk kell. A világranglistán nem lehetne a második helyen komplex felkészítés nélkül. Ami pedig a teniszét illeti, örülök, hogy megértette az agresszív játék fontosságát, s ma már a lehető leggyakrabban igyekszik kezébe venni az irányítást. Technikailag elsősorban a fonákjához és a szervájához kellett hozzányúlnunk, mindkét ütés terén óriási fejlődést produkált az elmúlt esztendőben.

Temesvári Andrea szavait igazolja a BTC erőnléti edzője, Varga Antal is, aki ideális tanítványként jellemzi Máthé Gábort:

– Öröm vele dolgozni. Amit kérek tőle, azt igyekszik a legjobb tudása szerint megtenni. Délelőtt és délután ugyanazzal az energiával végzi a feladatokat, éppen ezért az itteni fiatalok számára ideális példaképpé vált. Ő az a játékos, aki az optimális száz százalékot hozza minden gyakorláson, soha nem megy a lehetőségei alá, ugyanakkor a saját határait is tökéletesen ismeri. Ez egyfajta tudatosságot feltételez, ami szintén követendő a BTC ifjabb teniszezői számára. Amiben egyértelműen fejlődnünk kell még, az az állóképesség.

A korábbi Grand Slam-győztes teniszezőnő, Temesvári Andrea együtt örül tanítványával, hiszen tapasztalatból tudja milyen fantasztikus élmény vár rá Ausztráliában. Ráadásul nemcsak számukra nagy megtiszteltetés a meghívás, de a magyar tenisz számára is kitüntetés, hogy a 2023-as Australian Open második hetében, az elődöntők és döntők napján egy magyar teniszezőnek is tapsolhat majd a Grand Slam-torna közönsége, a televíziós közvetítésnek köszönhetően ráadásul a világ öt kontinensén.

– Ha figyelembe vesszük, hogy Gábor már jó pár éve elmúlt harminc esztendős, akkor még inkább meg kell becsülnünk az elmúlt évben produkált eredményeit, hiszen a világranglistán és a hazai mezőnyben egyaránt karriercsúcsot ért el, s most még az Australian Openre is meghívást kapott. Óriási dolgok ezek, láthatón szinte szárnyal a lehetőségek nyomán. Úgy ég benne a tűz, mint egy pályakezdő fiatalban, s ez nagyon nagy érték nemcsak a meccsek, de a gyakorlások során is. Erre alapozva gondolom azt, hogy az új esztendőben Gábor folytatni fogja eddigi sikersorozatát, és Melbourne-ben éppúgy a tőle telhető maximumot fogja nyújtani, ahogy szeptemberben a siketek világbajnokságán is – foglalta össze tanítványával kapcsolatos gondolatait Temesvári Andrea, aki Varga Antalhoz hasonlóan példaként állítja Máthé Gábor eddigi karrierjét a hazai fiatalok elé.

 

20221230 115933Máthé Gábor (balról) a BTC teniszezőivel az új év köszöntésén

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső