Egykori közös sikerük helyszínén, Dubaiban lépett ismét WTA-tornán pályára a Gubacsi Zsófia, Nagy Kyra páros.  A korábbi top100-as Gubacsi kislánya, Nógrádi Noémi az U12-es versenyt nyerte meg ugyanott. A Gubacsi Zsófi Tenisz Klub utánpótlás-nevelői együttműködést kötött a Budapesti Honvéd SE-vel, a Top-játékos korábbi egyesületével.

Nagy Kyra, Nógrádi Noémi és Gubacsi Zsófia

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Igazán mozgalmasra sikeredett a korábbi top százas teniszező Gubacsi Zsófia számára a december, hiszen másfél évtized után ismét profi versenyen lépett pályára, majd egyesülete, a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub képviseletében írt alá együttműködési szerződést a Budapesti Honvéd SE vezetésével. Ez utóbbi mindkét fél számára csak előnyöket tartogat, hiszen a korábbi sikeres versenyző játékosai a jövőben az egyik legnagyobb hazai sportklub hátterére is számíthatnak felkészülésük során, a piros-fehérek pedig az újjáalakuló teniszszakosztályukba igazoltak képzett utánpótlás-játékosokat.

És éppen a klubja körüli számtalan teendő az, ami miatt különösen meglepő volt Gubacsi Zsófiát ismét játszani látni, mégpedig a Dubai 100 ezer dollár összdíjazású WTA-tornáján, korábbi egyik legkedvesebb partnere, Nagy Kyra oldalán. S bár „csak” egy párosra vállalkozott, azért így is merész döntésnek tűnt.

– Bátorság kellett hozzá, az biztos, de Kyra az egyik legjobb barátnőm, ő pedig nagyon szerette volna, ha elindulunk – tudtuk meg Gubacsi Zsófiától, aki 2003-ban aratott Nagy Kyra oldalán győzelmet párosban az akkor még 75 ezer dollár összdíjazású, a napokban 25. születésnapját ünneplő tornán, amelyre az évforduló kapcsán kaptak meghívást. – Kettőnk közül én voltam a gyengébb láncszem, hiszen Kyra a mai napig sokat játszik. Én viszont jó ideje nem indulok már versenyeken, jóllehet arra nagyon figyelek, hogy fitt maradjak. Az életben jó formában lenni azonban egészen mást jelent, mint a pályán, profi játékosként. A végső lökést a kislányom, Noémi adta, aki nagyon szeretett volna egyszer igazi tétmérkőzésen játszani látni. Anyaként erre igazán nem mondhattam nemet, még ha a teniszező énem ezt nem is tartotta túl jó ötletnek.

Gubacsi Zsófia és Nagy Kyra végül az osztrák Haas, Kraus kettős ellen játszott az első fordulóban, és 6:2, 6:2-es vereséget szenvedett, ám az élmény ennek ellenére feledhetetlennek bizonyult. A WTA egyéni 76. helyezést 2002. áprilisában, vagyis éppen húsz évvel ezelőtt elérő Gubacsi az első néhány gémet követően azonnal otthonosan érezte magát a pályán, s függetleníteni tudta magát attól a ténytől, hogy a háló túlsó oldalán huszonéves játékosok állnak. S bár a technikai tudása csak keveset kopott az évek során, s ezzel az erőnléti hiányosságokat igyekezett pótolni, hasznos tapasztalatokat is gyűjthetett a mai játékról.

– Természetesen nagyon sokat fejlődött a tenisz az elmúlt közel tizenöt év alatt, elsősorban a gyorsaság és az erő terén – beszélt a Dubaiban átéltekről Gubacsi Zsófia, aki utánpótláskorú tanítványai esetében folyamatosan érzékeli ezeket a változásokat. – A világ női élmezőnye az utóbbi időben egyre kiegyensúlyozottabb, a legjobb húsz-ötven játékos egyaránt nagyon magas szinten teniszezik. A mi időnkben több volt a kiugró egyéniség, ma olyan nagy a vetélkedés, hogy tényleg ritka, ha valaki egyeduralkodóvá tud válni. Dubaiban nagyon gyors, kemény pályán játszottunk, amely még inkább megmutatta ellenfeleink dinamizmusát. Ennek ellenére nem bántam meg a döntésemet, fantasztikus érzés volt újra pályán lenni a legjobbak között. Mostantól egy újabb szép emlék köt ehhez a tornához és a szervezőkhöz, akikre eddig is mindig jó szívvel gondoltam.

Gubacsi Zsófiának kerek tíz napja volt arra, hogy erőnlétileg is felkészüljön a tornára. S bár napi szinten tart edzést, hetente kondizik, s karcsúságát is megőrizte, pontosan tudja, hogy a dubai pályára lépés egyszeri és megismételhetetlen alkalom és lehetőség volt számára. A jövő a fiataloké, s ebbe kislánya, Nógrádi Noémi is beletartozik, aki nemcsak az egyik legnagyobb motivációs ereje Zsófinak, de egyre határozottabban követi őt teniszkarrierjében is. A női WTA-tornával párhuzamosan rendezett 7. Al Habtor Tennis Cup U12-es korosztályának leánymezőnyében ugyanis a magyar fiatal nyert, öt győzelemmel ugyanolyan boldogan vette át a bajnoknak járó trófeát, mint ahogy azt édesanyja tette tizenkilenc esztendővel ezelőtt, Nagy Kyra társaságában, a felnőttek között. Pedig Zsófi sohasem akart teniszezőt nevelni kislányából, igaz nem is tiltotta tőle.

 

nogradi noemi al habtor gyoztes u12 2022

 

–  Csak azt szerettem volna, hogy sportoljon valamit, az otthoni példa azonban úgy tűnik, nagyon is ragadós lett, borzasztóan sokat fejlődött az utóbbi időben – ismerte el kislányával kapcsolatban Gubacsi Zsófia, aki különösen örül annak, hogy ezt a győzelmet, nemzetközi mezőnyben aratta. – A hazai ellenfeleket most már egyre jobban ismeri, szerintem nagyon fontos, hogy állandóan új, ismeretlen dolgokkal találkozzon, amikor csak lehet kilépjen a komfortzónájából. Szokni kell a külföldi légkört, az pedig különösen fejlesztő hatású, hogy nem az anyanyelvén kell adott esetben megvédeni az igazát, vagy megszerveznie a mérkőzés körüli dolgokat. Tavaly még zöld pályán játszott, idén pedig elsőévesként hatodikként zárt a ranglistán, így a mesterversenyen való indulás jogát is kiharcolta. Amikor ez kiderült, nekünk itt már minden le volt foglalva, ezért kellett a dubai részvétel mellett döntenünk. Nagyon büszke vagyok rá, a sikerek nagyon jó visszaigazolások a számára. Az edzője továbbra is Simara János, de Jancsó Miklós is egyre többet foglalkozik vele. Ennek ellenére a jövőben is minden kizárólag rajta múlik. Amíg szereti, élvezi, addig csinálja.

Ha pedig valóban úgy dönt, hogy mindenképpen édesanyja nyomdokaiba akar lépni, azt a jövőben talán a klubválasztás terén is megteheti, hiszen Gubacsi Zsófia maga is a Honvéd színeiben versenyzett közel másfél évtizeden keresztül. Itt irányította a szakmai munkát Hegedűs József, vagyis mindenki Dodi bácsija is, akinek távozását követően szép lassan szűnt meg a szakosztály. A nagy múltú piros-fehér egyesület vezetői azonban most ismét teret kívánnak adni a tenisznek. Ennek első lépése a jelenlegi legjobb hazai juniorjátékos, Udvardy Luca leigazolása volt, a második pedig a Gubacsi Zsófi Tenisz Klubbal kötött együttműködési megállapodás.

– A mi sportágunk alapvetően egyéni, így nem jelent majd problémát, hogy a játékosok továbbra is nálam edzenek, a sikereket viszont már a BHSE-nek aratják – tudtuk meg Gubacsi Zsófitól. – Cserébe a klub hozzájárul a versenyzési költségekhez és használhatjuk a kiváló állapotú infrastruktúrát, amibe a prevenciós és rekreációs központ is bele tartozik. Mi tehát utánpótlás-nevelő klubként csatlakoztunk, a Honvéd azonban hosszútávon saját bázist is szeretne teremteni magának. Ehhez azonban először le kell tenniük a névjegyüket az asztalra, amiben tökéletes partnerek vagyunk a számukra. A tavaszi csapatbajnokságokban már az együttműködés jegyében, a Honvéd színeiben lépünk pályára. Az építkezés során olyan fiatal teniszezők is csatlakoztak, akik mostanában veszítették el az egyesületüket, és éppen klubot kerestek. Az egész magyar teniszsport érdekeit szolgálja, ha a BHSE-nél egy erős szakosztály alakul ki. Én pedig kétszeresen örülni fogok neki, hiszen karrierem legszebb sikereit értem el piros-fehér színekben.

 

gergely istvan es gubacsi zsofia 2022A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Gergely István, a Honvéd ügyvezető elnöke és Gubacsi Zsófia

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső