A Tennis Europe mesterversenyén idén Farkaslaki-Hints Flóra egyedüli magyarként képviselte hazánk színeit. A nyár végéig a BTC-n, Hornok Miklós irányításával készülő 15 éves játékos most Ausztriában, Wolfgang Thiem akadémiáján pallérozódik. Flóra a felnőttek között is bemutatkozik az oberpullendorfi 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Október végén, Monte-Carlóban rendezték meg a Tennis Europe Junior Masters-t, amelyre a kontinens nyolc legjobb leány, illetve fiú teniszezője kapott meghívást az U16-os, valamint U18-as korosztályban. A harminckét induló között egyetlen magyar volt, Farkaslaki-Hints Flóra, aki egész éves munkája eredményének tekinti a részvételi lehetőséget. Tizenegy ország tizenhat versenyén gyűjtögette a kvalifikációhoz szükséges pontokat, s az indulással a 2022-es esztendő legfontosabb célkitűzését teljesítette.

A tizenöt esztendős játékos számára azonban nemcsak emiatt volt meghatározó a 2022-es esztendő. Szeptember óta a Wolfgang Thiem által létrehozott oberpullendorfi teniszakadémia növendéke, az európai mesterversenyre már az osztrák szakemberek készítették fel és kísérték el.

− Wolfganggal öt éve voltunk kapcsolatban, már akkoriban azt mondta, bármikor szívesen látja a tanítványai között – beszélt a döntés hátteréről Farkaslaki-Hints Gábor, Flóra édesapja. – Burgenland tartomány idén hozta létre ezt a teniszakadémiát, válogatott osztrák juniorok részére, a profi edző stábnak pedig Thiem „papa” a vezetője. Kimentünk, Flóra az iskolai és a sportteszteken egyaránt megfelelt, ezért belevágtunk. Még évet sem veszített, az akadémia vezetői mindent megtesznek azért, hogy ideális feltételek között készülhessen. És ez nemcsak a teniszre vonatkozik. A pályán kívül is tiszteletet, elismerést, támogatást kap. Ez pedig talán még nagyobb súllyal esett a latba, amikor döntöttünk. Lehet, hogy nem lesz belőle WTA játékos, de ha boldog, elégedett felnőtt lesz, akkor számomra már megérte.

Az édesapa szerint az oberschutzeni speciális, élsportolók számára létrehozott gimnáziumban az érettségi mellett komoly szakmát is kap majd leánya, s lehetőséget az osztrák, a német és amerikai egyetemeken való továbbtanulásra. A nyelvekről már nem is beszélve, igaz ezen a téren Flóra azonnal kapott egy kis könnyítést. A németül folyó oktatás mellett az angolt tanulják kötelezően a gyerekek, amellyel a magyar játékosnak sincs problémája. A második idegen nyelven, vagyis franciául azonban egyelőre még nem tud. Az akadémia vezetői nem estek kétségbe, és hoztak számára egy magyartanárt, majd vallásórán egy református oktatót. Utóbbit azóta már mások is választották.

Az országváltásnak azonban volt egy másik, közvetlen oka is. Ez pedig Hornok Miklós távozása a BTC-ről, ahol Flóra a nyáron még gyakorolt.

− Hornok Miklóssal nagyon jól megértettük egymást, rengeteget tanultam tőle és az idei fejlődésemben óriási része volt – tudtuk meg Farkaslaki-Hints Flórától. – Amikor véglegessé vált, hogy visszatér az Egyesült Államokba, akkor az megkönnyítette a döntésemet. A külföldtől igazából nem féltem, hiszen tavaly már eltöltöttem fél évet Pozsonyba a Dominika Cibulkova Akadémián. Csak a sulitól tartottam picit, de láthatóan felesleges volt az aggodalmam, nagyon támogatnak, és mindenben segítenek. Ami az edzéseket illeti, sokkal intenzívebbek, mint amilyet eddig megszoktam. Az edzői utasítások is logikusak számomra, és hasonlóképpen gondolkozunk a játékomról. Most ütőt váltunk, és már csak a kőkemény edzések szerepelnek a programomban. Nagyon sokat versenyeztem idén, el is fáradtam, szükségem van az alapozásra. Szeretném felgyorsítani a játékomat, a következő szintre, vagyis a junior ITF-re a mostani már lassú lesz. Ezen kívül a szervámon lenne jó még javítani.

 

farkaslaki a mastersen

 

Flóra januártól ugyanis már nem a Tennis Europe versenyein képzeli el magát, hanem a nemzetközi szövetség juniortornáin. Az ITF világranglistáján pedig a legjobb kétszázat tűzte ki maga elé célként az esztendő végére, tizenhét évesen ugyanis már korosztályos Grand Slam-viadalokon is indulna. Persze ehhez szerinte egészség és szerencse is kelleni fog, jóllehet az idei próbálkozásai is viszonylag jól sikerültek. Három junior ITF-tornán indult, az elsőn, Székesfehérváron elődöntős volt, a legutóbbin, Seefeldben pedig a harmadik fordulóban szenvedett vereséget.

De térjünk vissza még a Tennis Europe tornáihoz, hiszen a 2022-es esztendő Flóra számára még erről szólt.  Azon belül is a júliusi „Apple Bowl”-ról, amelyet Spanyolországban, Avilés városában rendeztek meg. Az egyes kategóriás tornán a magyar játékos három nagy győzelmet aratva jutott el az elődöntőig, s ez az eredménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül sikerült a TE mesterversenyére Monte Carlóba kijutnia.

− Amikor közvetlenül az EYOF és a nyári Eb-k előtt kiderült, hogy csak tartalék leszek, akkor az utolsó pillanatban kértünk egy szabadkártyát a spanyoloktól, amit meg is kaptunk – idézte fel Flóra a számára legfontosabb nyári eseményt. – A szokásosnál is nagyobb motiváció volt bennem, szerettem volna mindenkinek megmutatni, hogy mit is tudok, mennyit is érek. Ugyanakkor tartottam is kicsit tőle, hiszen addig legmagasabb kategóriás viadalon még nem indultam. Két spanyol, valamint egy svéd lányt vertem meg az elődöntőig, s ez a siker igazi áttörést jelentett a számomra. Ezt követően Németországban ismét elődöntőztem, Ausztriában pedig döntőztem, s bár második kategóriás tornák voltak, ezeken is értékes pontokat gyűjtöttem.

Természetesen a Masters-re, amely Flóra számára az esztendő fénypontja volt. Még akkor is, ha ott már nem sikerült meccset nyernie.

− Számomra már az is megtiszteltetés volt, hogy ott lehettem. Az első kiemelt ellen kezdtem, nagyon nagy nyomás volt rajtam. A második meccsem második szettjében öt-négyre vezettem, úgyhogy nem voltam messze a fordítástól, a harmadikon pedig döntő szettben maradtam alul. Látható, hogy kicsin múlott a siker, ezért úgy érzem, nem vagyok lemaradva az élvonaltól. Mentálisan voltak erősebbek nálam. Persze választhattam volna az ITF-tornákat is, ám számomra óriási élmény volt a mesterversenyen való részvétel. Egyébként az osztrák szakmai stáb is támogatott bennünket a döntésben, a juniorok között játszhatok még eleget. Ez most mégis egy számszerű siker, a nevem ott volt a legjobbak között, azért a szabadkártyák kiosztásánál ezt is figyelembe szokták venni – értékelte monte-carlói szereplését Flóra, aki optimistán tekint a jövőbe, s úgy gondolja, hogy tervei megvalósításához most végre minden feltétel adott.

Olyannyira, hogy éppen most kapott két ausztriai 15 ezer dollár összdíjazású női felnőtt tornára szabadkártyát, így a jövő héten profi karrierje is beindulhat. A tervezett alapozás legfeljebb csúszik két héttel.

 

farkaslaki hints 2 2022

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső