Az energiaválság miatt az itthoni téli teniszezési lehetőségek csökkenése is közrejátszott abban, hogy két, Egyesült Államokban élő magyar szakember edzés- és felkészülési lehetőséget kínáljon fiatal játékosainknak. Veres Nándor és Papp Zoltán dallasi központjukba várják a jelentkezéseket.

 

(tenisz-palya.hu) * Id. Veres Nádor edzőként 1991 óta külföldön dolgozik, s norvégiai ténykedése után a fizikai felkészítésben segédkező fiával együtt 11 pályás saját edzésközpontot üzemeltetett Floridában, Delray Beach tengerpartján. Számos magyar játékos, s külföldi sztár, például Monica Puig, Coco Vanderweghen vagy Denis Shapovalov és Taylor Fritz készült az irányítása mellett. Nagy Péter négy esztendőn át volt rendszeres visszatérő, s a közös munka eredménye többek között két Top100-as játékos ellen siker is.

A Zalaegerszegről indult, párosban 1998-ban Bardóczky Kornél társaként magyar bajnoki címet is nyert Papp Zoltán amerikai egyetemi teniszösztöndíjas versenyzése végeztével edzősködött, majd az ATP alkalmazásába került, s Tour Manager pozícióban dolgozott, később nyolc éven át versenyigazgatóként vezette Dallasban a rangos ATP Challenger-viadalt.

A két magyar szakember most összefogott, s augusztus elején 16 villanyfényes pályával, négy edzővel, uszodai és kondi-lehetőségekkel közös akadémiát hozott létre Dallasban, fenntartva a floridai bázist is. Főleg a pályafutásuk elején álló fiatalokkal foglalkoznak, de profi teniszezőket is segítenek felkészülésükben, versenyeztetésük szervezésében. Az augusztusi kezdés óta versenyzői csoportjuk 17 főre bővült, s száz körül van a tenisziskola tagjainak száma. Azt tervezik, hogy tavaszra 150-200 gyerek lesz a programban, s 20-25 versenyző, egyetemre készülnek valamennyien.

 

veres papp 2022Id. Veres Nándor és Papp Zoltán

 

– Elindult az úgynevezett "hiring" munka, toborozzuk a játékosokat, s az edzőket is – mondta honlapunknak telefonon id. Veres Nándor (kinek fia, ifj. Veres Nándor a fizikai felkészülés irányítója a team munkájában) beszámolva arról, hogy Papp Zoltán november végén hazautazik, hogy otthon is tárgyaljon játékosokkal, szülőkkel, edzőkkel az amerikai lehetőségekről.  – Nem elsősorban kiemelkedő edzőket várunk, hanem olyan fiatal szakembereket, akik az ifjakkal tudnak hasznosan dolgozni, kellő türelemmel, igazi emberként foglalkoznak a pályájuk elején lévő ifjú játékosokkal. Most, amikor otthon sok klub nem tudja a téli időszakra a tenisz sátrakat üzemeltetni, mi a kedvező klímát, szabadtéri teniszt kínáló környezetet ajánljuk, s invitáljuk a bentlakásos akadémiánkra érkezőket. 

– A mai amerikai egyetemi teniszezők szintje egyenlő az alsóbb szintű profi versenyzőkével. A fizikai és mentális alapok nélkül ma már nem lehet felvenni a versenyt, akárhogy is nézzük – tette hozzá ifj. Veres Nándor, a fizikai felkészülés irányítója a team munkájában. – A játékosaink legtöbbje profi teniszező akar lenni, ezért az egyik fő program a profi teniszvilág követelményeinek megfelelő körülményeket megteremtve profi szintű edzést és felkészítést kínálunk.

– Akik egyetemi ösztöndíjra akarnak szert tenni, szintén összeállítottunk teljes edzésprogramot. Kérés esetén ösztöndíj-keresési szolgáltatást is ajánlunk. Ugyanakkor vannak olyan külföldi fiatal játékosok, akik az angol nyelvtanulás céljával 3-9 hónapot is eltöltenek velünk – válaszolta id. Veres Nándor arra a kérdésre, hogy milyen céllal jön a legtöbb teniszező az akadémiára.

– Most, amikor otthon sok klub nem tudja a téli időszakra a tenisz sátrakat üzemeltetni, mi szeretettel várjuk a bentlakásos akadémiánkra érkezőket. A játékos egyéni adottságaira alapozva egésznapos edzésprogramot, kondicionális felkészítést, szükség esetén megfelelő versenyeztetést illesztünk a felkészülésbe. Lehetőséget adunk versenyeztetésre is, kísérjük a játékosokat a déli államokban megrendezett USTA és ITF tornáira. Tudjuk, nem olcsó a tengerentúli egy-két-három hónap, de igyekszünk a lehetőségeknek megfelelő árakkal dolgozni. Nem a hazai kluboktól akarunk játékosokat elszipkázni, hanem velük együttműködve a nehéz téli időszakban sok edzéslehetőséget, versenyzési alkalmat kínálni azoknak, akik nem akarnak lemaradni a folyamatos téli teniszezéstől – nyilatkozta Zoltán. 

A korábbi floridai akadémistát, Nagy Pétert faggattuk tapasztalatairól.

– Én az egyetemi évek után töltöttem ott igazán sok időt, s az itt végzett bő fél esztendő hozott 2017-ben a karriercsúcshoz, hogy négyszáz környékére kerültem az ATP rangsorban, párosban pedig a háromszázon belülre. Ott tanultam meg igazán, milyen a komoly edzés, hogyan kell felépíteni a játékost. Indulásként felmérték tudásomat, leginkább fizikai állapotomat, megállapítva, hogy igen gyenge a kondícióm. Sok futás, úszás, tüdőtágítás, kondicionálás szerepelt a személyre szabott programomban, s mindehhez rengeteg beszélgetés. Nagy mennyiségű tudást halmozott fel apa és fia, a két Nándi. Hetekre, napokra, órákra lebontották, az adott időszakban éppen milyen képzésre van szükségem. Periodizáció alapján dolgoztunk, versenyidőszakhoz igazítva a munkát. Pontosan meghatározták, hogy hányat kell szerválni naponta, hány sprintet kell futnom egy-egy edzésen, hogy fizikailag is bírjam a profik közötti játékot, erőkifejtést.

 

verespapp 1

 

Az egykori magyar bajnok és Davis Kupa-klasszis elmondta azt is, hogy a Veres-Papp edzői csapat személyre szabott felkészülést kínál dallasi, illetve floridai központjukban, leginkább olyan fiataloknak, akik már bemutatkoztak valamilyen szinten a nemzetközi korosztályos versenyeken, s vagy az amerikai egyetemi bajnokságban való szereplést célozzák meg, vagy az ITF/WTA/ATP pontok szerzését akarják elindítani, s ehhez profi felkészülést szerezni.

– A körülmények ideálisak. Sok pálya, remek edzőpartnerek, személyre szabott egész napos felkészülés, nyárias idő. Akinek versenyzésre volt szüksége, floridai vagy környékbeli korosztályos tornákra is elkísérték. Én bentlakásos formában a helyszínen voltam, s reggeli, vacsora tartozott az ellátáshoz. Az árak az igénybe vett szolgáltatástól függnek, de úgy gondolom, aki valóban fejlődni akar, s kellő befogadó-készsége van, az jól jár, mert annyi teniszhez, s olyan színvonalú oktatáshoz, olyan edzőtársakhoz jut, amelyhez itthon vagy elegendő téli pálya s partner hiányában nincs lehetősége.

Szóval a tenisszel töltött órákra lebontva igencsak előnyösnek tűnik az amerikai ajánlat. De az árakról, s az összes részletről, a feltételekről majd a toborzókörútra érkező Papp Zoltánt kell megkérdezni, aki december első hetében lesz Budapesten. 

Papp Zoltán elérhetősége: Zoltan@ImpactActivities.com illetve mobil száma What’s App-en: +1(972)658-6874, s a Messengeren is meg lehet találni. Itthoni száma: 06-70/578-6333

Addig is referencia- és kontaktemberként
Punyi Gábor (30/977-4366, e-mail: punyi.gabor75@gmail.com), illetve
Nagy Péter (30/551-8460, e-mail: safin18@hotmail.com)
nyújt tájékoztatást.

zoli nandi

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső