A világcsoportba jutás a tét a Davis Kupa szeptember közepén esedékes helyosztóján.

A Nemzetközi Tenisz Szövetségben kisorsolták a párosításokat: az elitliga nyitófordulójában vereséget szenvedett orosz válogatott látogat majd a zónaküzdelmek I. osztályában Szlovákia kiütésével nagy bravúrt végrehajtó magyar együttes otthonába.

Köves Gábor, a jelenlegi kapitány 22 esztendővel ezelőtt játékosként ott volt legutóbbi nagy világraszóló sikerünknél, az ausztrálok legyőzésénél.

A pozsonyi hősök: Gödry Levente, Borsos Gábor, Balázs Attila, Fucsovics Márton és Köves Gábor kapitány

A sorozat Twitter-oldala alapján a keddi sorsoláson eldőlt, hogy Magyarország ad otthont a szeptember 15–17-én sorra kerülő párharcnak, amely a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoport-részvételért zajlik majd.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban bravúrral 3–1-re nyertek Pozsonyban a szlovákok ellen, ezzel bejutottak a világcsoport rájátszásába. Ott a 16 tagú elitmezőny első fordulójának vesztesei közül került ki Köves Gábor kapitány csapatának következő ellenfele. A menűben csupa sztárcsapat: Horvátország, Kanada, Németország, Oroszország, Svájc, Japán, Csehország és Argentína lehetett volna az ellenfél. A sorsolás végül a nyolc jelölt között a 7. helyen nyilván tartott oroszokat sodorja Budapestre.

Mivel Oroszország ellen legutóbb (1996) idegenben játszottunk, ezért ezúttal itthon lesz a mérkőzés. A 21 esztendővel ezelőtti összecsapáson a Világcsoportban maradás volt a tét, ám a  moszkvai olimpiai stadionban a hazaiak Kafelnyikov és Csesznokov vezetésével 4:1-re nyertek a Sávolt Attila, Krocskó József, Köves Gábor és Noszály Sándor alkotta magyar csapat ellen.

Most az oroszok legmagasabban jegyzett játékosa Karen Hacsanov, aki az 52. helyen áll a világranglistán. Rajta kívül Danyiil Medvegyev (61.), Andrej Kuznyecov (71.), Mihail Juzsnij (88.) és Jevgenyij Donszkoj (99.) is tagja a top 100-nak.

Az osztályozók párosítása:

Kazahsztán - Argentína
Kolumbia - Horvátország
Svájc - Fehéroroszország
Hollandia - Csehország
Portugália - Németország
Japán - Brazília
Magyarország - Oroszország
Kanada - India

A nyolc győztes folytathatja a küzdelmek 2018-ban a Világcsoportban.

A Dk 1900 óta íródó történetében mindössze kétszer fordult elő, hogy a magyarok feljutottak az elitbe: 1993-ban és 1995-ben. Az első alkalommal a Noszály Sándor, Krocskó József, Nagy Viktor összeállítású csapat 3–1-re verte az argentinokat a Margitszigeten, míg 1995-ben az akkor 20-szoros Davis-kupa-győztes ausztrálok (Mark Philippoussisszal és a világelső Mark Woodforde, Todd Woodbridge párossal) 3–2-es vereséggel távoztak a Kisstadionban épített laza talajú salakról.

Magyarország - Ausztrália 3-2
Noszály Sándor-Philippoussis 1:6, 2:6, 3:6
Krocskó József-Woodbridge 5:7, 6:2, 6:3, 6:1
Köves Gábor, Markovits László-Woodbridge, Woodforde 6:1, 7:6, 0:6, 3:6, 2:6
Noszály Sándor-Woodbridge 6:7, 6:3, 1:6, 6:2, 7:5
Krocskó József-Philippoussis 6:4, 6:4, 3:6, 6:3

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső